Podcasts | Pagenews Politics #65
Δήμας: Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης
Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα μάς επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε περισσότερες μειώσεις φόρων και σε περισσότερες αυξήσεις μισθών και συντάξεων
15.12.2024 | 19:09
Για τα ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2025 και συναποτελούν την οικονομική ατζέντα της συγκυρίας παραχώρησε συνέντευξη ο κ. Χρίστος Δήμας στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε μια αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας την τελευταία πενταετία, εξήγησε σημαντικές όψεις τη φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των τραπεζών και των τραπεζικών προμηθειών και τοποθετήθηκε για το θέμα της ακρίβειας.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη σχέση ανάμεσα στην οικονομική κατάσταση της χώρας το 2019 και τη σημερινή οικονομική κατάσταση, ο κ. Δήμας υποστήριξε ότι «η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι η σημαντικότερη κοινοβουλευτική συζήτηση. Έχουν υπάρξει τουλάχιστον πέντε μεγάλες αλλαγές. Από το 2019 έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Παραλάβαμε την ανεργία περίπου στο 18% και την παραδίδουμε το επόμενο έτος σε μονοψήφιο αριθμό. Ο κατώτατος μισθός ήταν το 2019 στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 830 ευρώ και ο στόχος μας είναι να φτάσουμε το βασικό μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης είναι σχεδόν τριπλάσιοι από το 2019. Το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται. Το δημόσιο χρέος ήταν στο 209% το 2020 και σήμερα είναι μειωμένο κατά 60%. Δεν θέλουμε να αφήσουμε στην επόμενη γενιά τα βάρη που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη γενιά. Οι δαπάνες για την υγεία έχουν αυξηθεί κατά 120% και στον τομέα της εθνικής άμυνας οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 63%. Αυτά τα χρήματα από την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και από την πάταξη της φοροδιαφυγής».
Τοποθετούμενος, σε δεύτερο χρόνο, για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι «προβαίνουμε σε μειώσεις φορολογίας. Έχουμε 72 μειώσεις φόρων από το 2019 έως σήμερα. Παράλληλα, προβαίνουμε σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Αυτό συμβαίνει και επειδή έχουμε αυξημένα φορολογικά έσοδα. Αυτή η αύξηση στα φορολογικά έσοδα προέρχεται από το γεγονός ότι έχουμε συνδέσει πάνω από 400.000 POS με τις ταμειακές μηχανές και την ΑΑΔΕ. Τα ταξί είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Επειδή οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όλα τα τιμολόγια «φεύγουν» ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα το κράτος να γνωρίζει καλύτερα ποιες συναλλαγές πραγματοποιούνται, κάτι που οδηγεί σε αυξημένα φορολογικά έσοδα. Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα μάς επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε περισσότερες μειώσεις φόρων και σε περισσότερες αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Το ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής είναι, άλλωστε, ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».
Ερωτηθείς από τη κ. Χύτου για το εάν είναι κοινωνικά δίκαιη η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Χρίστος Δήμας υποστήριξε ότι «πάντα, όταν έχουμε μια σημαντική αλλαγή, αυτή προκαλεί κάποιες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, έχουμε την πλήρη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. Είναι ένας φόρος που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 και εμείς σήμερα τον καταργούμε. Για παράδειγμα, έχουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων. Για να μπορέσουμε να τα επιτύχουμε αυτά, έπρεπε να προχωρήσουμε σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν προς επιπλέον μειώσεις της φορολογίας. Θα δεχθώ ότι παρά τη μείωση των φόρων και παρά την αύξηση μισθών και συντάξεων, υπάρχει δυσκολία και ακρίβεια. Παρά το ότι οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό, η ακρίβεια είναι υπαρκτή και ο δικός μας στόχους είναι να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τους φόρους».
Αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας, υποστηρίχθηκε ότι «δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα που αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης. Είμαστε σε μια εποχή όπου υπάρχουν πολύ σημαντικές διεθνείς αναταράξεις. Πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει πρόβλεψη το τέλος των αναταράξεων αυτών. Πρέπει λοιπόν να δούμε ως κυβέρνηση πώς μπορούμε να λάβουμε ακόμη πιο δραστικά μέτρα, για να αυξήσουμε το εισόδημα των πολιτών. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντική η προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής».
Ερωτηθείς, εν συνεχεία, για το ζήτημα των τραπεζών, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απάντησε ότι «πρέπει να δούμε πώς οι τράπεζες θα μειώσουν σημαντικά τις προμήθειες. Ήδη υπό τη δική μας κυβέρνηση οι προμήθειες έχουν μειωθεί σημαντικά. Οι προμήθειες στη χώρα μας είναι πιο χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες. Επίσης, σημαντικό είναι το στεγαστικό ζήτημα. Θέλουμε να έχουμε περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα για τους πολίτες και διά των τραπεζών».
Κληθείς να τοποθετηθεί για την ποιότητα και την αξιοπιστία της κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Χρίστος Δήμας τόνισε πως «η χώρα χρειάζεται τόσο αξιόπιστη κυβέρνηση όσο και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό μπορεί να ασκηθεί εύκολη κριτική. Πρέπει να λες από πού θα βρεις χρήματα για να χρηματοδοτήσεις μια αύξηση. Οι προτάσεις πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Ο κόσμος αξιολογεί τόσο τις προτάσεις όσο και τις επιδόσεις κάθε πολιτικού κόμματος. Οι πολίτες θα αποφασίσουν πού πρέπει να βρίσκεται το κάθε κόμμα».
Για το αν θα δοθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, αποσαφηνίστηκε ότι «έχουμε νομοθετήσει εδώ και σχεδόν έξι μήνες. Δεν θα δοθεί καμιά παράταση. Αυτό δεν γίνεται από βίτσιο. Όποιος πληρώσει τον Ιανουάριο θα έχει μια προσαύξηση 20%. Όποιος πληρώσει από 1η Φεβρουαρίου θα έχει μια προσαύξηση 50% και όποιος πληρώσει από 1η Μαρίου θα έχει μια προσαύξηση, ουσιαστικά θα διπλασιάζεται το τέλος της κυκλοφορίας. Καλώ τους συμπολίτες μας να τα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους».
Μιλώντας, τέλος, για τα θετικά ξένα δημοσιεύματα αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Χρίστος Δήμας επισήμανε ότι «πριν από δέκα χρόνια, συζητούσαμε για το αν θα έχουμε μια κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά. Είχαμε capital control, διεθνή απομόνωση, ατελείωτες ουρές στις τράπεζες. Αυτά δεν είναι μακρινές εικόνες. Συνέβησαν πριν από δέκα χρόνια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά η χώρα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Το πενταετές και διετές ομόλογο της χώρας είναι σε καλύτερη θέση για την Ελλάδα από ό,τι για την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση στο χρήμα μάς αφορά όλους. Και η επενδυτική βαθμίδα αφορά και την καθημερινότητα όλων μας».
Πηγή: pagenews.gr