Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Μηνύματα και “καμπανάκια” για την κυβέρνηση

Δημοσκοπήσεις: Μηνύματα και “καμπανάκια” για την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [374228] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2025" / 2η ΗΜΕΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη, χωρίς, όμως, προοπτική αυτοδυναμίας

Ένα ηχηρό καμπανάκι ηχεί για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και όχι μόνο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (ALCO, Realpolls, Prorata).

Η επίτευξη αυτοδυναμίας καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια αντίφαση: η πλειονότητα των πολιτών εκφράζει αντίθεση στις κυβερνητικές συγκολλήσεις. Παρά την κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση διατηρεί την υπεροχή της σε σχέση με την αντιπολίτευση, ωστόσο δέχεται «κόκκινη κάρτα» σε οκτώ κρίσιμους τομείς: στην καταπολέμηση της ακρίβειας και της εγκληματικότητας, στους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, στις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην εξωτερική πολιτική και στη διαφάνεια-αξιοκρατία.

Η κατάσταση στη χώρα έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες σε αισθήματα απογοήτευσης, απελπισίας, ανησυχίας και φόβου. Έξι στους δέκα δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά ή καλύπτουν μόνο τις βασικές τους ανάγκες, ενώ οκτώ στους δέκα εκφράζουν δυσαρέσκεια με την κυβερνητική πολιτική. Επιπλέον, επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η χώρα κατευθύνεται προς λάθος κατεύθυνση. Αυτές οι συνθήκες δεν αποτελούν μόνο πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία προς το παρόν δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αλλά και για την αντιπολίτευση, η οποία καλείται να αναθεωρήσει την ατζέντα της προκειμένου να επανασυνδεθεί με την εκλογική της βάση, η οποία, όπως δείχνουν οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αντιμετωπίζει σημαντικό κενό πολιτικής εκπροσώπησης.

Η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας δεν φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενισχύοντας την αίσθηση της ρευστότητας στο πολιτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, το 53% του συνόλου των πολιτών αντιτίθεται σε μια κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Παρομοίως, το 56% εκφράζει αρνητική στάση απέναντι στην προοπτική συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, το 57% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη συνεργασία της ΝΔ με κόμματα όπως η Ελληνική Λύση, η Φωνή Λογικής και η ΝΙΚΗ. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αυτοδυναμία απαιτεί ποσοστό άνω του 36%, η τρέχουσα κατάσταση καθιστά τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης μια δύσκολη εξίσωση.

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτοκαθεδρία ως πρώτο κόμμα με προβάδισμα άνω των 8 μονάδων, ωστόσο τα ποσοστά της κυμαίνονται από 24% έως 29%. Το ΠΑΣΟΚ έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστά που κυμαίνονται από 13,4% έως 18,5% και, σύμφωνα με την ALCO, υπερισχύει στη «μάχη» του Κέντρου με ποσοστό 35%, διατηρώντας διαφορά 15 μονάδων από το κυβερνών κόμμα. Στην τρίτη θέση διεκδικούν την προσοχή τους η Ελληνική Λύση (5,9%-9%) και το ΚΚΕ (5,9%-9%), ενώ η Φωνή Λογικής ενδέχεται να τους ακολουθήσει, συγκεντρώνοντας έως 5,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να καταγράφει απώλειες (5,7% έως 8%), ενώ το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται να εισέρχεται στη Βουλή με ποσοστά από 3% έως 5,1%. Η συσπείρωση της ΝΔ καταγράφεται στο 57%, ενώ του ΠΑΣΟΚ φτάνει το 89%. Η μεγαλύτερη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, με συσπείρωση μόλις 36%, προέρχεται από το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο προκαλεί διαρροές που αγγίζουν το 20%. Επιπλέον, η Κουμουνδούρου χάνει σημαντικά και από το ΠΑΣΟΚ, με διαφορά 12%.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments