Γερμανία – Ψήφος εμπιστοσύνης: Το πρώτο τυπικό βήμα για τις πρόωρες κάλπες
Πηγή Φωτογραφίας: European Parliament, Olaf Scholz: “We need a geopolitical, larger, reformed EU, open to the future”
Η ημέρα της κρίσης για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία έφτασε: Μετά την απόσυρση των Φιλελεύθερων από την αποκαλούμενη «συμμαχία του «φαναριού» που κυβέρνησε τη Γερμανία από τον Δεκέμβριο του 2021, ο Όλαφ Σολτς ζητάει από την Μπούντεσταγκ να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον ίδιο και την κυβέρνηση μειοψηφίας, της οποίας ηγείται, αποτελούμενη από το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) και τους Πράσινους.
Πρόκειται για το πρώτο τυπικό βήμα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Ο Βασικό Νόμος και η ψήφος εμπιστοσύνης;
Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι ένα πολιτικό εργαλείο μέσω του οποίου ο ομοσπονδιακός καγκελάριος μπορεί να ελέγξει αν το νομοθετικό σώμα εμπιστεύεται τον ίδιο και τις πολιτικές του ή όχι.
Εισήχθη στον Βασικό Νόμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να διασφαλιστεί ότι ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος δεν θα μπορούσε να διαλύσει μόνος του την Μπούντεσταγκ. Μέχρι στιγμής, η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης έχει προκηρυχθεί πέντε φορές στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η τελευταία φορά ήταν πριν από σχεδόν 20 χρόνια από τον πρώην καγκελάριο του SPD Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Εκτιμάται ότι ο Όλαφ Σολτς θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης – με άλλα λόγια, ότι η πλειοψηφία των βουλευτών θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στον ίδιο και την κυβέρνησή του.
Το SPD του κατέχει σήμερα 207 έδρες στην Μπούντεσταγκ. Το έτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι, διαθέτει 117 έδρες. Συνολικά, οι βουλευτές των δύο κομμάτων απέχουν πολύ από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 367 εδρών. Επιπλέον, ορισμένοι βουλευτές των Πρασίνων έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα απέχουν.
Τι θα συμβεί μετά την ψήφο εμπιστοσύνης;
Εάν ο ΌλαφΣολτς χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, όπως αναμένεται, τότε θα προτείνει στον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τη διάλυση της Μπούντεσταγκ.
Είναι στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου να αποφασίσει αν θα διαλύσει ή όχι την Μπούντεσταγκ. Ωστόσο, ο Σταϊνμάγερ έχει ήδη αποκαλύψει σε ομιλία του τον Νοέμβριο ότι η Μπούντεσταγκ θα διαλυθεί.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης, δεν είναι ακόμη σαφές πότε ο Σταϊνμάγερ θα λάβει την απόφασή του, καθώς έχει περιθώριο 21 ημερών.
Στη συνέχεια πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές εντός 60 ημερών, όπως ορίζει το άρθρο 39 του Βασικού Νόμου.
Η ημερομηνία των νέων εκλογών έχει ήδη οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου 2025. Προκειμένου να τηρηθεί αυτή η προθεσμία, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναμένουν ότι ο Σταϊνμάγερ θα διαλύσει την Μπούντεσταγκ μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, στις 27 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας