Η Σαουδική Αραβία θα χορηγήσει στο Παρίσι 50 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του Κέντρου Πομπιντού ύψους 262 εκατ. ευρώ. Η τεράστια δωρεά αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα προβλέπει επίσης ότι η Γαλλία θα ανταποδώσει την ανάπτυξη μουσείων στο βασίλειο της Μέσης Ανατολής.
Στο πλαίσιο της νέας διμερούς συμφωνίας 10 μερών μεταξύ της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας, το κράτος του Κόλπου θα συνεισφέρει σχεδόν το ένα πέμπτο των κονδυλίων για τα σχέδια ανακαίνισης που ανακοίνωσε το Κέντρο Πομπιντού στις αρχές του περασμένου έτους.
Το Πομπιντού θα παραμείνει κλειστό για κατασκευαστικές εργασίες από το 2025 έως το 2030. Καθώς το κορυφαίο μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Παρισιού πραγματοποιεί εκθέσεις εκτός του χώρου, οι εργάτες θα κάνουν τον χώρο ασφαλέστερο και θα επαναπροσδιορίσουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του.
Οι ανακαινίσεις περιλαμβάνουν την αφαίρεση του αμιάντου και τη βελτίωση της προσβασιμότητας, ενώ σε ένα δεύτερο τμήμα του έργου το Πομπιντού θα δημιουργήσει ένα νέο πειραματικό τμήμα για τη νεολαία και θα καταστήσει το κτίριο πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με το Euronews και τον Jonny Walfisz , οι υπουργοί Πολιτισμού της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας Rachida Dati και ο πρίγκιπας Bader bin Abdullah bin Farhan Al Saud ανακοίνωσαν επίσης εννέα άλλες πολιτιστικές συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών.
Στη Σαουδική Αραβία, η Γαλλία υποσχέθηκε να βοηθήσει στην ανάπτυξη μουσείων, συμπεριλαμβανομένου ενός μουσείου φωτογραφίας στο Ριάντ που συνδέεται με την Εθνική Σχολή Φωτογραφίας της Αρλ, ενός νέου μουσείου αφιερωμένου στο δρόμο του λιβανιού, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας και θα δανείσει έργα τέχνης στα μουσεία της.
Μετά από μια συμφωνία του 2018 μεταξύ των δύο χωρών που είδε την ανάπτυξη της al-Ula, μιας αρχαίας πόλης της Σαουδικής Αραβίας, σε σύγχρονο πολιτιστικό κόμβο, ένα άλλο σχέδιο θα δει τη Γαλλία να βοηθά στη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου στην περιοχή.
Μέλος του γαλλικού Τύπου δήλωσε στην εφημερίδα Art Newspaper ότι η συμφωνία αυτή είναι: “αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας για την προώθηση των πολιτιστικών διαπιστευτηρίων της Σαουδικής Αραβίας, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση και την παροχή μιας πιο “ανοιχτής” εικόνας της χώρας”.
Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι η πρώτη χώρα σε ετήσιες εκτελέσεις. Μια έκθεση του Δεκεμβρίου από τον ΟΗΕ διαπίστωσε ότι το κράτος του Κόλπου είχε θανατώσει 304 ανθρώπους το 2024, τον υψηλότερο αριθμό στη χώρα από το 1990.
Η διμερής συμφωνία με τη Γαλλία είναι πιθανό να αναγνωστεί ως μια παρόμοια προσπάθεια μέσω της κουλτούρας. Αποτελεί μέρος του Σαουδαραβικού Οράματος 2030, ενός κυβερνητικού προγράμματος που ξεκίνησε το 2016 από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας από την παραγωγή πετρελαίου, η οποία συμβάλλει σχεδόν στο ήμισυ του ΑΕΠ της.
Πηγή: pagenews.gr