Eurostat: Μόνο στην Ελλάδα το κόστος εργασίας μειώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2024
Πηγή Φωτογραφίας: pixabay // Eurostat: Μόνο στην Ελλάδα το κόστος εργασίας μειώθηκε το γ' τρίμηνο του 2024
Τη μελέτη της για το κόστος εργασίας στην Ευρώπη δημοσίευσε η Eurostat για το τρίτο τρίμηνο του 2024.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη της Eurostat για το κόστος εργασίας, το τρίτο τρίμηνο του 2024 το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 4,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κόστος εργασίας συνίσταται στο κόστος μισθών και ημερομισθίων συν το μη μισθολογικό κόστος, όπως είναι οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλουν οι εργοδότες.
Το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ωριαίο κόστος εργασίας στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 4,6% τόσο στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία όσο και στην επιχειρηματική οικονομία:
- +4,6% στη βιομηχανία,
- +5,0% στις κατασκευές και
- +4,5% στις υπηρεσίες.
Στην ΕΕ, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 5,1% στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία και κατά 5,0% στην επιχειρηματική οικονομία:
- +5,3% στη βιομηχανία,
- +5,5% στις κατασκευές και
- +4,9% στις υπηρεσίες.
Στην ΕΕ, το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η οικονομική δραστηριότητα (ενότητες NACE Αναθ. 2) που κατέγραψε τις υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο ήταν :
- R – «Τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή» (+7,0%)
- P – «Εκπαίδευση» (+6,2%)
Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία σημειώθηκε μείωση του ονομαστικού (δηλαδή χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο πληθωρισμός) ωριαίου κόστους εργασίας ήταν η Ελλάδα στο γ’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την Eurostat (-2,9%).
Η μείωση του ονομαστικού κόστους εργασίας ανά ώρα στην Ελλάδα στο γ’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τη Eurostat, συνολικά οφείλεται αποκλειστικά στο μη επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας (δηλαδή κατά βάση στο δημόσιο) καθώς η πτώση στο πεδίο αυτό έφτασε στο – 8,2%, ενώ στον επιχειρηματικό τομέα αυξήθηκε μόλις κατά 0,9%.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη Eurostat, το γ’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι υψηλότερες αυξήσεις του ωριαίου μισθολογικού κόστους για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+17,1%), την Κροατία (+15,1%), την Ουγγαρία (+14,1%), τη Βουλγαρία (+12,7%) και τη Λετονία (+12,6%).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας