Σκυλακάκης στην Bουλή: Έμφαση στις Μπαταρίες χωρίς επιδοτήσεις – Επιβεβαίωση του WEN
Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI // Σκυλακάκης στην Bουλή: Έμφαση στις Μπαταρίες χωρίς επιδοτήσεις - Επιβεβαίωση του WEN
Δειγματοληπτικό έλεγχο στις πολεοδομίες για θέματα πολεοδομικής διαφθοράς, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το κύκλωμα διαφθοράς σε πολεοδομίες της Χαλκιδικής, εξήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί της συζήτησης για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025.
«Επειδή δεν είναι εφικτό να ελέγχεις το σύνολο των αδειών στο σύνολο της χώρας, με πολλαπλούς βαθμούς ελέγχου, αυτό που κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε έναν δειγματοληπτικό έλεγχο παντού, με συγκεκριμένους κανόνες και οπού βρούμε ότι υπάρχει υψηλή απόκλιση, θα υπάρξει πλήρης έλεγχος και θα αναλάβει η δικαιοσύνη όπου χρειαστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην στρατηγική αλλαγή που κάνει η κυβέρνηση, επιταχύνοντας την εισαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην οικονομία. Υπογράμμισε πως οι ΑΠΕ παρέχουν πολύ φθηνότερό ηλεκτρικό ρεύμα από οποιοδήποτε άλλο μέσο και πως η εγκατεστημένη ισχύς τους (φωτοβολταϊκών και αιολικών) θα φτάσει το 2025 περίπου στα 16GW και θα είναι -κατ’ αυτό τον τρόπο- κατά 6GW αυξημένη σε σχέση με το 2022.
Απαντώντας, στη δευτερολογία του, σε στελέχη της Αντιπολίτευσης για την ενεργειακή πολιτική σημείωσε: «Αν νομίζετε ότι μπορείς να κάνεις ενεργειακή πολιτική χωρίς χρήματα, νομίζω ότι δεν έχετε μεγάλη επαφή με την ενεργειακή πολιτική. Η ενεργειακή πολιτική αφορά επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων στα επόμενα χρόνια και στα προηγούμενα. Και το πώς θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις, αν θα γίνουν αποτελεσματικά ή λιγότερο αποτελεσματικά, οδηγεί στις ακριβές ή στις φθηνές τιμές. Οι φθηνές τιμές δεν διατάσσονται».
H προστασία του περιβάλλοντος
Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε και στην κριτική που ασκείται για τις πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος: «Έχω κάνει μια τεράστια επένδυση στο πιο κρίσιμο και απειλούμενο κομμάτι, στα δάση. Οι πόροι που διαθέσαμε για τα δάση -και υπό την προηγούμενη ιδιότητά μου ως υπεύθυνος του Ταμείου Ανάκαμψης και υπό την τωρινή ιδιότητα- είναι χωρίς κανένα προηγούμενο. Είναι πάνω από μισό δισ. ευρώ για δράσεις πρόληψης και κάποιες δράσεις αναδάσωσης.
Και επιπλέον υπάρχουν και χρήματα από τα δικαιώματα ρύπων, τα οποία δεν έχουν ξαναδεί οι δασικές υπηρεσίες και θα επιτρέψουν να λειτουργήσει και η δασική μεταρρύθμιση, βάσει της οποίας η χώρα θα αποκτήσει επιτέλους διαχειριζόμενα δάση. Γιατί σε αυτή την αίθουσα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει συναίσθηση τί σημαίνει επί 50 χρόνια να μην έχουμε διαχείριση σε πάνω από τα μισά ελληνικά δάση. Καμία διαχείριση! Αυτό πάει να αλλάξει. Μην μου πείτε, λοιπόν, ότι αυτό δεν εμπεριέχει περιβαλλοντική ευαισθησία».
Ειδικά για τον Έβρο, όπως είπε ο Υπουργός, «έχουν διατεθεί 50 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που έχουν τελειώσει, ενώ στη Θεσσαλία έχουν διατεθεί 200 εκατ. ευρώ σε έργα ορεινής υδρονομίας, που επί 60 χρόνια δεν κάναμε και για πρώτη φορά επί της δικής μου περιόδου ξεκινάμε».
Για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) τόνισε πως είναι ένας νόμος του 2012, «γιατί τον χρεώνουμε ξαφνικά στον νομοθέτη του 2024 που περιόρισε τα προβλήματα; …Αποφάσισε το ΣτΕ και θα κάνουμε ότι πρέπει για να προσαρμόσουμε αντίστοιχα τη νομοθεσία στην απόφαση αυτή».
Τέρμα οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ – Έμφαση στις Μπαταρίες
Σε σχέση με τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημείωσε: «Το να βάλουμε και άλλα φωτοβολταϊκά, όταν θα έχουμε 14GW και 6GW μέση ζήτηση και 10GW μέγιστη, δεν ονομάζεται ευφυής κίνηση. Πρέπει να προωθήσουμε τις μπαταρίες και να σταματήσουμε τις επιδοτήσεις.
Στις μπαταρίες αυτή τη στιγμή έχουμε δύο διαγωνισμούς απολύτως πετυχημένους, που έχουν τελειώσει και προχωράει η υλοποίησή τους, έχουμε ένα τεράστιο έργο αντλησιοταμίευσης που μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης στην Αμφιλοχία και τελειώνει το 2026-2027, γιατί άργησε ο μηχανολογικός εξοπλισμός για λόγους πληθωρισμού και θα μας φέρει πάνω από 600MW δυνατότητα αποθήκευσης».
Αναφορικά με τις τιμές του ρεύματος ο Υπουργός εξήγησε:
«Οι τιμές έπεσαν το 2024 κατά 10%. Να σας πω γιατί είναι πάνω από το 2019… Πόσο ήταν το 2019 το φυσικό αέριο; 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα ήταν η τάξη μεγέθους. Πόσο είναι το φυσικό αέριο σήμερα; 45 ευρώ, διπλάσια τιμή. Πόσο κομμάτι της παραγωγής μας έχει φυσικό αέριο; 35% – 40%. Που ήταν οι ρύποι το 2019; κοντά στα 20 ευρώ. Πόσο είναι τώρα; Στα 70 ευρώ. Όταν έχεις τριπλασιασμό των ρύπων αερίου, de facto έχεις πίεση των τιμών προς τα πάνω, αυξάνεται το κόστος.
Μπορώ εγώ να επηρεάσω την παγκόσμια τιμή του φυσικού αερίου; Όχι. Μπορώ να επηρεάσω την τιμή των ρύπων; Όχι. Τί μπορώ να κάνω; Να αυξήσω τις ΑΠΕ. Και ένα από τα λάθη που έγιναν και είναι διαχρονικά, είναι ότι πληρώνουμε 800 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ, για τις επιδοτήσεις του παρελθόντος, οι οποίες ήταν υπερβολικές. Και για να μειώσω τις επιδοτήσεις σταμάτησα τις επιδοτήσεις στις μπαταρίες και σταμάτησα και όλους τους διαγωνισμούς που έδιναν ταρίφες.
Και είπα, όποιος θέλει, να πάει στην αγορά. Γι’ αυτό θα πέσουν οι τιμές. Γιατί στρεφόμαστε στην αγορά και λέμε στους επενδυτές, τέλος η κρατικοδίαιτη ζωή. Τελειώνει και το net metering και πάμε σε net billing και θα αφήσουμε αυτές τις μεγάλες επενδύσεις των ΑΠΕ να μας ρίξουν τις τιμές. Μαζί και με τις διασυνδέσεις, διότι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι που πληρώνουμε, είναι το γεγονός ότι επί δεκαετίες δεν κάναμε διασύνδεση της Κρήτης, η οποία θα μπορούσε να αποσβεστεί σε τέσσερα – πέντε χρόνια. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται να αποπληρωθεί η Κρήτη».
Τέλος για τα επίπεδα των απορροφήσεων που η αντιπολίτευση διατύπωσε την κατηγορία ότι προχωρούν με ρυθμούς χελώνας σημείωσε: «Απορροφήσαμε 700 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης μόνο το 2023 και φέτος φτάνουμε στο 1 δισ. απορροφήσεις… Αν είναι αυτοί ρυθμοί χελώνας, πρόκειται για μεγάλη χελώνα…».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας