Policy Briefs

Η ΕΕ αναζητά διαύλους με την HTS στη Συρία μετά τον Άσαντ

Η ΕΕ αναζητά διαύλους με την HTS στη Συρία μετά τον Άσαντ

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews, Discours sur l'état de l'Union

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά μια λύση για να δημιουργήσει επικοινωνία με τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, την χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση και την υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Συρία

Με την ισλαμιστική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham να έχει τιμωρηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπους για να συνδεθεί με τους Σύρους αντάρτες που ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και με τη νεοδιορισθείσα υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Δαμασκό.

‘Οπως σημειώνει το al monitor, το ψήφισμα 2254 του ΟΗΕ χαρακτήρισε τον πρόδρομο της HTS, την Jabhat Al-Nusra, τρομοκρατική οργάνωση το 2015 λόγω της σύνδεσής της με την Αλ Κάιντα, έναν χαρακτηρισμό που αποδέχθηκαν και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ δεν είχε καμία άμεση πρόσφατη επαφή με την ομάδα

Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι η ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να εντοπίσουν Σύρους ιθύνοντες και παράγοντες επιρροής με τους οποίους μπορούν να ξεκινήσουν διάλογο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επί του παρόντος επαφές με την HTS ή τους ηγέτες της, τελεία και παύλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Ανουάρ Ελ Ανουνί. «Καθώς η HTS αναλαμβάνει μεγαλύτερες ευθύνες, θα πρέπει να αξιολογήσουμε όχι μόνο τα λόγια, αλλά και τις πράξεις της».

Η αφαίρεση της ομάδας από τον κατάλογο των τρομοκρατών, αν αυτό συμβεί, θα μπορούσε να πάρει χρόνο, δήλωσε ο ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Γερμανική πηγή τόνισε ότι όσο η HTS βρίσκεται στη μαύρη λίστα, η ΕΕ δεν μπορεί να έχει καμία επαφή μαζί της. Ο χαρακτηρισμός, είπε, δεν μπορεί να ανακληθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ συλλογικά έως ότου τα Ηνωμένα Έθνη αφαιρέσουν την ομάδα από τον τρομοκρατικό τους κατάλογο.

«Με την HTS να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του Άσαντ και τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης, η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της για την ομάδα. Αλλά εν τω μεταξύ, μιλάμε με άλλους ανθρώπους στη Συρία, πρακτικά με οποιονδήποτε δεν είναι άμεσα στη μαύρη λίστα», δήλωσε.

Η γερμανική διπλωματική πηγή σημείωσε ότι από το 2017, η ΕΕ διοργανώνει κάθε χρόνο τη Διάσκεψη των Βρυξελλών για τη στήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής. Η συνάντηση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης τον Μάιο του 2024 συγκέντρωσε περίπου 800 συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στη Συρία, τις γειτονικές χώρες και τη διασπορά, φορείς του ΟΗΕ, κράτη μέλη της ΕΕ, εκπροσώπους τρίτων χωρών και διεθνείς ΜΚΟ.

«Αυτές οι διασκέψεις μας βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια να καθιερώσουμε διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και τους πολιτικούς φορείς στη Συρία, παρόλο που δεν μιλήσαμε απευθείας με την HTS», δήλωσε η γερμανική διπλωματική πηγή, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει έρθει σε επαφή όλα αυτά τα χρόνια με διάφορες άλλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης.

Η πολιτική της ΕΕ για τη Συρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ. «Το τέλος της δικτατορίας του Άσαντ είναι μια θετική και πολυαναμενόμενη εξέλιξη. Δείχνει επίσης την αδυναμία των υποστηρικτών του Άσαντ, της Ρωσίας και του Ιράν», δήλωσε η Κάγια Κάλλας, η νεοδιορισθείσα επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, σε ανάρτησή του στο X. “Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην περιοχή”.

Η ΕΕ θέσπισε ένα αυστηρό καθεστώς κυρώσεων κατά της κυβέρνησης Άσαντ και των υποστηρικτών της το 2011, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή των Σύρων πολιτών από την πλευρά της, όταν ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης. Οι τρέχουσες κυρώσεις της ΕΕ στοχεύουν 316 άτομα και 86 οντότητες που συνδέονται με το καθεστώς, περιλαμβάνοντας πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών για τα άτομα και οικονομικούς περιορισμούς για τις οντότητες.

Τον Μάιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέτεινε τις κυρώσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Παράλληλα με τις κυρώσεις, η ΕΕ κινητοποίησε επίσης περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του συριακού πληθυσμού από το 2011, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο πάροχο διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. 

Μετά την επιβολή των κυρώσεων το 2011, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Συρία αποσύρθηκε από τη χώρα, μετακομίζοντας στη Βηρυτό, και διέκοψε πλήρως τους δεσμούς της με την κυβέρνηση Άσαντ. Όπως και οι προκάτοχοί του, ο απεσταλμένος της ΕΕ στη Συρία Μάικλ Όνμαχτ ταξίδεψε συχνά στη Συρία από τον διορισμό του στη θέση αυτή τον περασμένο Απρίλιο, συναντώντας διπλωμάτες, εκπροσώπους οργανισμών του ΟΗΕ και εργαζόμενους ΜΚΟ επί τόπου, αλλά όχι με εκπροσώπους του καθεστώτος Άσαντ. Ο Μάικλ Όνμαχτ αναμένεται να ταξιδέψει στη Συρία τις επόμενες ημέρες για να δημιουργήσει σχέσεις με τους νέους Σύρους ιθύνοντες. 

Φόβος για συριακό προσφυγικό κύμα

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από τη Συρία, αφού οι αντάρτες κατέλαβαν τη Δαμασκό και ο Άσαντ κατέφυγε στη Μόσχα. Στις 9 Δεκεμβρίου, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία ανακοίνωσαν την αναστολή μέχρι νεωτέρας. Η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν ανακοινώσεις μια ημέρα αργότερα.

Ορισμένες χώρες υπέδειξαν ότι με την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, όσοι ζητούν πολιτικό άσυλο μπορεί πλέον να μην θεωρούνται ότι κινδυνεύουν. Άλλες φοβούνται ότι μια αποσταθεροποιημένη Συρία θα προκαλέσει ένα νέο κύμα παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη.

Αντανακλώντας τις ευρωπαϊκές ανησυχίες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι «είναι σημαντικό να συζητήσουμε την εθελοντική επιστροφή» των Σύρων, ενώ παράλληλα θα πάρει χρόνο για να «αναμένει την κατάσταση στη Συρία τις επόμενες ημέρες» ώστε να «αποκτήσει σαφήνεια σχετικά με το πώς θα προχωρήσει».

Περίπου 1,3 εκατομμύρια Σύριοι που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους ζουν σήμερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Γερμανία έχει υποδεχθεί τη μερίδα του λέοντος των Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 59% των συνολικών απορροφήσεων.

Η εισροή Σύρων αιτούντων άσυλο, μαζί με τη μετανάστευση μεγάλης κλίμακας γενικά από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έχει γίνει μείζον πολιτικό ζήτημα σε ολόκληρη την ήπειρο, αφού η μαζική μετανάστευση εν μέσω του συριακού εμφυλίου πολέμου προκάλεσε μια ευρεία αντι-μεταναστευτική λαϊκιστική αντίδραση σε ολόκληρη την ήπειρο.

Εκτός από τους πολλούς Σύρους μετανάστες που ελπίζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, η γερμανική διπλωματική πηγή επεσήμανε την έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Σύροι παραμένουν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους μετά την επίθεση της 27ης Νοεμβρίου, επιπλέον των εκατομμυρίων εκτοπισμένων εν μέσω του πολέμου. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να επιδιώξουν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Οι υποστηρικτές του Άσαντ στη Συρία θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, φοβούμενοι πράξεις εκδίκησης.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments