Πολιτική

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: Κλιμακώνεται ο αγώνας για τη διεκδίκηση του Κέντρου

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: Κλιμακώνεται ο αγώνας για τη διεκδίκηση του Κέντρου

Πηγή Φωτογραφίας: [373991] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης και ο Ανδρουλάκης εισέρχονται στον αγώνα για την προσέλκυση των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως μετριοπαθείς και κινούνται μεταξύ των δύο κομμάτων.

«Οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο». Αυτή η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να θεωρηθεί προφητική για τον τρόπο που θα προσεγγίσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους το 2025, τόσο εκείνος όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι έρευνες, τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές, αποκαλύπτουν ότι ένα τμήμα των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως μετριοπαθείς κεντρώοι μετακινούνται μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει την πλειοψηφία τους μετά τις ευρωεκλογές, ενώ αρκετοί παραμένουν, προς το παρόν, στην κατηγορία των αναποφάσιστων. Τα δύο κόμματα που τους διεκδικούν διαθέτουν τα δικά τους πλεονεκτήματα: στη ΝΔ γνωρίζουν ότι ο Μητσοτάκης παραμένει ο πιο κατάλληλος για να κυβερνήσει, ενώ στο ΠΑΣΟΚ συνειδητοποιούν ότι η αύξηση της υποστήριξής τους οφείλεται σε ψηφοφόρους που εξετάζουν την πιθανότητα μιας εναλλακτικής, αλλά ρεαλιστικής προοδευτικής κυβερνητικής επιλογής. Για κανένα από τα δύο κόμματα η στρατηγική αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς κάθε απόφαση ενέχει τον κίνδυνο να επηρεάσει την απήχησή τους σε ένα ευρύτερο κοινό.

Εάν τα πρώτα σήματα, έστω και έμμεσα, αναμένονταν από τους Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού, το πιο ισχυρό αποτύπωμα θα προσπαθήσουν να το αφήσουν την επόμενη χρονιά, με τις αποφάσεις τους στα σημαντικά ορόσημα που ακολουθούν. Δεν πρόκειται μόνο για την προεδρική εκλογή, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα φτάσει μέχρι την τελική προθεσμία της 13ης Φεβρουαρίου, αλλά θα υπάρξουν «αποκαλύψεις» μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Επιπλέον, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία συζητήθηκε και στην πρόσφατη θεσμική συνάντηση των Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη. Αυτή αναμένεται να περιλαμβάνει σημεία όπου αναζητείται σύγκλιση, όπως οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη, καθώς και άλλα ζητήματα όπου η συμφωνία θα είναι πιο δύσκολη, όπως το άρθρο 16. Επίσης, θα πρέπει να διαχειριστούν την αυξημένη πλειοψηφία που διαθέτουν τα δύο κόμματα στην Ολομέλεια (για την ψήφο μέσω επιστολής, όπου η αρχική διάθεση είναι θετική) και στη Διάσκεψη των Προέδρων, από όπου προκύπτουν οι διορισμοί των ανεξάρτητων αρχών.

Ενώ η ΝΔ κινείται στα εκλογικά της όρια, γύρω από το 30% στην εκτίμηση ψήφου, δύο λέξεις επανέρχονται με έμφαση στα χείλη του πρωθυπουργού, ακόμα και σε περίοδο χωρίς εκλογές. Αυτές οι λέξεις είναι «σταθερότητα» (πολιτική, δημοσιονομική, κοινωνική, γεωπολιτική), την οποία ο Μητσοτάκης θεωρεί πλεονέκτημα και κεκτημένο της χώρας, και «θεσμικότητα», με τον ίδιο να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού – ούτε τον εκλογικό ορίζοντα ούτε το εκλογικό σύστημα.

Ο στόχος του είναι να επικοινωνήσει στο εκλογικό κοινό που τον στήριξε στις νίκες του 2019 και του 2023 ότι αυτός και η ΝΔ δεν θα γίνουν μέρος οποιουδήποτε προβλήματος, προσθέτοντας στην ευρύτερη ρητορική του ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της χώρας». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του Μαξίμου που αναλύουν τις συνεχείς μετρήσεις δεν υποτιμούν τη διείσδυση του ΠΑΣΟΚ στους κεντρώους ψηφοφόρους ούτε τη σύνθεση της γκρίζας ζώνης.

Η τακτική Ανδρουλάκη

Ο Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να ασκεί ρεαλιστική και κοστολογημένη κριτική προς τη ΝΔ, «βομβαρδίζοντας» κοινοβουλευτικά με πρωτοβουλίες που εκφράζονται μέσω τροπολογιών, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. Η ισορροπία της συναίνεσης, που επιδιώκουν οι κεντρώοι, διακόπτεται όταν τίθεται το ζήτημα της πιθανής συγκυβέρνησης, την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά, διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο κύριος αντίπαλος της ΝΔ και όχι ένας πιθανός σύμμαχος.

Η Χαριλάου Τρικούπη, στην πραγματικότητα, υιοθετεί μια στρατηγική συναίνεσης για τα σημαντικά ζητήματα. Ο Ανδρουλάκης δήλωσε: «Ορισμένοι που απέτυχαν τόσο στη διακυβέρνηση όσο και στην άσκηση αντιπολίτευσης έρχονται να μου δώσουν μαθήματα. Δεν απαιτείται συναίνεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος; Θα την πραγματοποιήσουμε μόνοι μας με 30, 40 ή 50 βουλευτές; Έτσι, η έννοια της ‘συναίνεσης’ αποκτά ουσία». Με αυτές τις δηλώσεις, περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο κινείται και απάντησε στους επικριτές του από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη στάση του κατά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments