Πολιτική

Ο συμβολισμοί της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λίβανο

Ο συμβολισμοί της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λίβανο

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Την ανάγκη της σταθερότητας στην περιοχή αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός

Η διεθνής κοινότητα εστιάζει την προσοχή της στη Μέση Ανατολή, καθώς η κυβέρνηση προχωρά σε έναν κύκλο διπλωματικών επαφών. Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Λίβανο, σε μια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί πριν από δέκα ημέρες αλλά αναβλήθηκε λόγω βλάβης του αεροσκάφους. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την επίσκεψη.

Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah II, και τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani. Ο κύκλος των επαφών θα συνεχιστεί, καθώς την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό σήμερα, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να στείλει ένα μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, καθώς και να εκφράσει τη στήριξή του στο Λίβανο για την εφαρμογή της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στις 26 Νοεμβρίου. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η επίσκεψη έχει υψηλό συμβολισμό και σημασία, υπογραμμίζοντας τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα με τον Λίβανο.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου πρωθυπουργού στο Λίβανο μετά την τελευταία ανακωχή και τις εξελίξεις στη Συρία. Χθες, μιλώντας στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «αυτό επιβεβαιώνει τον ρόλο της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή, με αυτή την κυβέρνηση να διατηρεί σταθερά το τιμόνι του τόπου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπερί, αναμένεται να επαναβεβαιώσει την προθυμία της Ελλάδας να υποστηρίξει την ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων και των Ένοπλων Δυνάμεων, οι οποίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας. Επίσης, θα έχει συνάντηση με την ελληνική κοινότητα του Λιβάνου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόσφατα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γεγονότα που εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, καθώς και στον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. «Αυτό που συμβαίνει στη Συρία αποτελεί μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις σταθερές που γνωρίζαμε στη Μέση Ανατολή», τόνισε. Πρόσθεσε ότι «έχουμε, φυσικά, ρόλο και λόγο σε ό,τι συμβαίνει σήμερα στη Συρία» και αναφέρθηκε σε τρεις λόγους.

Καταρχάς, επειδή είμαστε πολύ κοντά. Δεύτερον, διότι αποτελούμε τους φυσικούς θεματοφύλακες του ορθόδοξου στοιχείου τόσο στον Λίβανο όσο και στη Συρία, ανεξαρτήτως αν είναι ελληνόφωνοι ή αραβόφωνοι, γεγονός που καθιστά τη διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων εξαιρετικά σημαντική. Τρίτον, επειδή βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού ζητήματος, η σταθερότητα της Συρίας και η ικανότητα της χώρας να υποδεχθεί πίσω εκατομμύρια πρόσφυγες είναι προφανώς κρίσιμης σημασίας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments