Στέλιος Πέτσας: Δεν δέχομαι να παίρνει ο στρατηγός 2.000 ευρώ [vid,pics]
Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ΣΚΑΙ//Στέλιος Πέτσας: Δεν δέχομαι να παίρνει ο στρατηγός 2.000 ευρώ [vid,pics]
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στη χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού για τις τράπεζες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενστόλους.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις τράπεζες είναι πολύ σημαντικές γιατί είναι 300 – 400 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία γυρίζουν στην κοινωνία. Και η μείωση των προμηθειών, και η κοινωνική συνεισφορά τους για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για τα σχολεία».
Απαντώντας στις τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση δεν περίμενε χθες για να κινηθεί για τις τράπεζες. Ποιος θέσπισε το Iris; Το ΠΑΣΟΚ; Εμείς το θεσπίσαμε για συναλλαγές χωρίς προμήθεια μέχρι 500 ευρώ. Τώρα, το κάναμε 1.000 ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ μας πίεζε να μειώσουμε αρχικά τις προμήθειες έως 10 ευρώ;;; Εμείς το κάναμε! Το ΠΑΣΟΚ μας πίεζε για τον ενισχυμένο ανταγωνισμό με τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας και την Attica Bank;;; Εμείς το κάναμε! Κάναμε δηλαδή βήματα και ερχόμαστε τώρα και τα ενισχύουμε. Είπαμε εδώ και καιρό ότι οι τράπεζες έχουν ξανά κερδοφορία, στήθηκαν και πάλι στα πόδια τους και πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα προς την κατεύθυνση που χθες ανακοινώσαμε. Επίσης, μας πίεζε το ΠΑΣΟΚ να δώσουμε το επίδομα επικινδυνότητας στους ένστολους; Το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει μια τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά στο υγειονομικό προσωπικό. Στην αρχή αφορούσε όλο το προσωπικό, πράγμα που ήταν εσφαλμένο και φυσικά κόστιζε πάρα πολύ. Σιγά – σιγά βλέπω ότι προσεγγίζουν τη θέση του αρμοδίου υπουργού, ο οποίος είχε πει από την αρχή ότι το επεξεργαζόμαστε και κάνουμε μια πρόταση που να είναι σοβαρή και να αφορά ένα συγκεκριμένο αριθμό υγειονομικών που θα συμφωνήσουμε».
Ερωτηθείς για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής απάντησε ότι «έχουμε πάρει, τα τελευταία χρόνια, τέσσερις ή πέντε πρωτοβουλίες. Η τελευταία, την άνοιξη του 2024, ήταν με μια ακόμη βελτίωση, με το κούρεμα υπό προϋποθέσεις, που ήταν μέχρι 28%, δανείων που έχουν μεταφερθεί σε funds και servicers. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα όμως, όπως τα κριτήρια ευαλωτότητας Πρέπει να αναπροσαρμοστούν, ισχύουν από το 2019. Νομίζω ότι η κυβέρνηση τα επεξεργάζεται. Είναι τα ζητήματα του μέχρι πότε πληρώνει κανείς ένα δάνειο, αν το έχει πάρει στην αρχή της κρίσης ή το πόσο πληρώνει, για να διαχωριστεί αυτός που είναι συνεπής και καταβάλει κάθε προσπάθεια, αλλά του έτυχε μια δυσκολία στη ζωή του, από τον στρατηγικό κακοπληρωτή. Όμως, δεν θέλω να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Αν δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση να στήσει στα πόδια τους τις τράπεζες και να δημιουργήσει αυτό το πλαίσιο της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, αυτά τα βήματα που κάνουμε τώρα δεν θα είχαν γίνει. Και περιμένω την κυβέρνηση, έχει ένα μεγάλο χρόνο μπροστά της έως το 2027, να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες».
Αναφορικά με τα επιτόκια των τραπεζών και την ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων, υποστηρίχθηκε ότι «η ψαλίδα επιτοκίων θα μειωθεί. Θα μειωθεί με δυο τρόπους. Πρώτον, θα αρχίσουν να πέφτουν τα επιτόκια που έχουν να κάνουν με τις χορηγήσεις. Αυτό είναι μία φυσιολογική εξέλιξη, όταν αρχίζει μια φάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άρα, τα επιτόκια χορηγήσεων θα αρχίσουν να μειώνονται. Τα δε επιτόκια καταθέσεων θα αρχίσουν να ανεβαίνουν. Ο ένας λόγος είναι ότι ενισχύουμε τον ανταγωνισμό, όχι μόνο με τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Attica Bank, αλλά και επειδή κάναμε αφορολόγητα τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, που είναι μια εναλλακτική προς την κατάθεση τοποθέτηση. Επίσης, ερχόμαστε και διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο τις μικροπιστώσεις. Είχαμε ένα πλαίσιο που ήταν για χορήγηση επιχειρηματικών δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι 25.000 ευρώ, όχι από πιστωτικά ιδρύματα. Χθες ο πρωθυπουργός είπε ότι όσοι περιορισμοί υπήρχαν θα αμβληθούν ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε αυτό να λειτουργήσει ακόμη περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο θα πιεστούν οι τράπεζες, ώστε να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων. Άρα η ψαλίδα νομοτελειακά θα μειωθεί».
Σε ερώτημα για το αν θα βελτιωθεί η εικόνα της κυβέρνησης χάρη στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, ο κ. Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι «χτίζουμε μια εμπιστοσύνη προς τα παραδοσιακά μας κοινά. Για αυτό το λόγο, θα ήθελα να αναφερθώ στο χθεσινό πολιτικό γεγονός, το οποίο ήταν όχι μόνο η απάντηση του πρωθυπουργού σε οποιαδήποτε απάντηση από την αντιπολίτευση να υψώσει ένα αφήγημα ή μια ατζέντα. Θέλω να εστιάσω στο επίδομα επικινδυνότητας για τους ένστολους. Μέχρι τώρα, η δημοσκοπική κάμψη οφειλόταν στο γεγονός ότι ναι μεν κάναμε οριζόντια μέτρα μεταρρυθμίσεων που ευνοούσαν πολύ κόσμο, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια για παράδειγμα, αλλά φέραμε απέναντί μας κάποια παραδοσιακά κοινά μας, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τη φορολόγηση, ή οι πιο συντηρητικοί ψηφοφόροι, με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Όμως, με την κίνηση αυτή ερχόμαστε κοντά σε έναν κόσμο, που τον ενδιαφέρει η ασφάλεια και το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.Αυτή η κυβέρνηση «ξεπάγωσε» το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Αυτή η κυβέρνηση αύξησε το μισθολόγιο των γιατρών. Τώρα ερχόμαστε και στους ένστολους και πρέπει να γίνουν πράγματα μετρημένα. Αυτό που εγώ δεν δέχομαι είναι να παίρνει ο στρατηγός 2.000 ευρώ. Ήρθε η ώρα σοβαρά και μετρημένα, όπως κάνει η κυβέρνηση, να επιστρέφουμε σε κοινωνικές ομάδες αυτό που τους αναλογεί. Σε αυτό το περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας, δεν μπορεί εμείς να μην τα βλέπουμε αυτά. Και χαίρομαι πραγματικά που ο πρωθυπουργός αποδεικνύει ότι έμπρακτα προχωράει σε τέτοιες πρωτοβουλίες».
Κληθείς να τοποθετηθεί, ακόμη, για τη χθεσινή υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος απάντησε ότι «είναι 159 ψήφοι εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Και ένας πρώην πρωθυπουργός, όταν είναι στη Βουλή, ή ψηφίζει, ή καταψηφίζει. Θεωρώ λοιπόν το ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς απείχε χθες ένα γεγονός που θα το αξιολογούσα θετικά. Να μπει τέλος σε κάποια στιγμή σε μια εσωστρέφεια, η οποία δεν ευνοεί την παράταξη και την πατρίδα. Νομίζω ότι είναι θετικό σε αυτή τη συγκυρία ότι και βουλευτές από άλλα κόμματα υπερψήφισαν τις αμυντικές δαπάνες» κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας