Τεχνολογία

Παγκόσμια Συμμαχία Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Παγκόσμια Συμμαχία Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Παγκόσμια Συμμαχία Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Η Κοινότητα Γεωεπιστημών και Τηλεπισκόπησης (GRSS) του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE)

Dr. David B. Kunkee, Dr. Saibun Tjuatja, Dr. Keely Roth, Dr. Paul Rose, Dr. Sidharth Misra / Συνέντευξη κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου IGARSS 2024, στην Αθήνα.

Η Κοινότητα Γεωεπιστημών και Τηλεπισκόπησης (GRSS) είναι μια τεχνική κοινότητα του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE). Η GRSS προωθεί την εμπλοκή των μελών της προς όφελος της κοινωνίας μέσω της επιστήμης, της μηχανικής, των εφαρμογών και της εκπαίδευσης που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τομέα των γεωεπιστημών και της τηλεπισκόπησης. Η GRSS είναι μία από τις 39 κοινότητες του IEEE, της μεγαλύτερης ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κοινότητας με περίπου 430.000 μέλη σε 160 χώρες. Η GRSS έχει περισσότερα από 6.000 μέλη σε 102 χώρες και διαθέτει περισσότερα από 120 τμήματα σε όλο τον κόσμο (περίπου 80 από αυτά είναι φοιτητικά τμήματα), και πάνω από 24 συνεργασίες.

Ο Dr. David B. Kunkee έλαβε το διδακτορικό του στη Μηχανική από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Γεωργίας στην Ατλάντα το 1995. Εργάζεται στην Aerospace Corporation από το 1995 και είναι σήμερα Ανώτερος Υπεύθυνος Έργου στο Υποτμήμα Συστημάτων Αισθητήρων. Ο Dr. Kunkee είναι Αντιπρόεδρος Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων στην IEEE Geoscience and Remote Sensing Society (GRSS). Ήταν συμπρόεδρος του Διεθνούς Συμποσίου Γεωεπιστημών και Τηλεπισκόπησης (IGARSS) το 2017 και συνπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Προγράμματος IGARSS το 2010. Είναι σήμερα Γραμματέας της Επιτροπής F της USNC-URSI και έχει υπηρετήσει στην Επιτροπή Ραδιοσυχνοτήτων της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (CORF) και στης Επιστημονικής Χρήσης του Ραδιοφάσματος.

Ο Dr. Saibun Tjuatja είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington (UTA). Υπήρξε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος από το 1999 έως το 2002 και σήμερα υπηρετεί ως Σύμβουλος Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διάδοση και σκέδαση κυμάτων σε τυχαία μέσα, την τηλεπισκόπηση και τη ραντάρ απεικόνιση, την τηλεπισκόπηση υποεπιφανειακών δομών, και την ασύρματη παρακολούθηση της υγείας των δομών. Είναι Αντιπρόεδρος της GRSS, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιεύσεων της Διάσκεψης PIERS, και Συνπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής του Φωτονικού και Ηλεκτρομαγνητικού Συμποσίου Έρευνας 2024. Είναι επιμελητής στο περιοδικό IEEE Transactions on Geoscience and Remote Sensing και επισκέπτης συντάκτης στα περιοδικά Remote Sensing και Progress in Electromagnetic Research.

Η Dr. Keely Roth είναι Κύρια Υπεύθυνη Υπερφασματικής Επιστήμης στην Planet Labs, PBC. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην τηλεπισκόπηση και την γεωχωρική ανάλυση και ειδικεύεται στην απεικονιστική φασματοσκοπία για τη βλάστηση. Έλαβε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό της στη Γεωγραφία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σάντα Μπάρμπαρα. Η Keely εντάχθηκε στην Planet το 2021 ως μέλος της αποστολής Carbon Mapper, η οποία αναπτύσσει τον αστερισμό δορυφόρων Tanager για την ανίχνευση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη δημιουργία προϊόντων δεδομένων γης και ωκεανών. Εργάζεται και ως Επίκουρη Καθηγήτρια Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και είναι ενεργό μέλος της GRSS.

Ο Dr. Sidharth Misra είναι Τεχνολόγος στο Jet Propulsion Laboratory της NASA. Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Michigan. Είναι Επιστήμονας Οργάνου στην αποστολή EZIE CubeSat και μέλος της επιστημονικής ομάδας των αποστολών COWVR και SMAP. Ο Dr. Misra συμμετείχε στην ανάπτυξη εξελιγμένων μικροκυματικών ραδιομέτρων για τηλεπισκόπηση. Είναι μέλος της GRSS και ήταν Πρόεδρος του IGARSS 2023.

Ο Dr. Paul A. Rosen είναι Επιστήμονας Έργου στη NASA. Έχει λάβει το διδακτορικό και την μεταδιδακτορική του έρευνα στην Ηλεκτρολογία από το Πανεπιστήμιο Stanford. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν την επιστημονική διερεύνηση και τις εφαρμογές του ραντάρ, ιδιαίτερα τις μεθόδους συμβολομετρίας για γεωδαισία και χαρακτηρισμό επιφανειών, καθώς και την επιστημονική υπολογιστική και τις μεθόδους ανάλυσης. Ο Dr. Rosen είναι μέλος του IEEE Aerospace and Electronic Systems Society, μέλος του IEEE Geoscience and Remote Sensing Society, μέλος της American Geophysical Union, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του IEEE Geoscience and Remote Sensing Society για την περίοδο 2016-2019, Πρόεδρος του Τμήματος Metro Los Angeles του IEEE GRSS (2012-2014), Πρόεδρος της IEEE Radar Conference 2009 και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής EarthScope για το 2002-2003.

Όλοι συμμετείχαν στο 44ο ετήσιο “International Geoscience and Remote Sensing Symposium – IGARSS 2024” του IEEE Geoscience and Remote Sensing Society, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου 2024, και έχουν αξιοσημείωτα πράγματα να πουν σχετικά με την τηλεπισκόπηση, την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη, και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών.

Τι είναι το Geoscience and Remote Sensing Society (GRSS);

Dr. Paul Rosen: Το GRSS είναι κοινότητα του IEEE. Είμαστε επιστήμονες και μηχανικοί και αφιερωνόμαστε στην προώθηση της αιχμής στην γεωεπιστήμη και την τηλεπισκόπηση. Συνήθως, σχεδιάζουμε αισθητήρες, εφαρμόζουμε αλγορίθμους με τεχνητή νοημοσύνη για την απόδειξη της απόδοσης των δορυφόρων παρατήρησης της Γης και βοηθούμε στην μείωση των επιπτώσεων των καταστροφών.

Πώς βοηθά το GRSS στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων του πλανήτη;

Dr. Saibun Tjuatja: Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι: πρώτον, η προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στη γεωεπιστήμη και τηλεπισκόπηση (GRS), δεύτερον, η διάδοση της επιστήμης και τεχνολογίας της GRS ώστε να μπορούν να την εφαρμόσουν οι άνθρωποι και τρίτον, η παροχή ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους ενδιαφερόμενους. Από την επιστημονική και τεχνολογική πλευρά, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σε διάφορα μέρη του κόσμου και να βρούμε έναν τρόπο να προβλέψουμε και να μετριάσουμε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Dr. David B. Kunkee: Η διάδοση της γνώσης πραγματοποιείται μέσω δημοσιεύσεων, του δικτύου μας και συνεδρίων, όπως το IGARSS 2024 στην Αθήνα. Στην εκπαίδευση, προσφέρουμε επιστημονικά προγράμματα που βοηθούν επιστήμονες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταλήξουν σε λύσεις. Ο στόχος είναι να φέρουμε όλους κοντά. Για παράδειγμα, εγώ κατασκευάζω όργανα, ενώ άλλοι αναλαμβάνουν τα δεδομένα, τα επεξεργάζονται και τα παρέχουν σε άλλους πελάτες για πραγματικές εφαρμογές, όπως η γεωργία. Υπάρχει μια ενιαία αλυσίδα συνδεδεμένη, και η IEEE φέρνει κοντά διαφορετικά άτομα, από μηχανικούς έως επιστήμονες και χρήστες. Ελπίζω ότι τα καταφέρνουμε, αν και πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να βελτιωθούμε.

Dr. Paul Rosen: Η GRSS διαθέτει περίπου 300 παραρτήματα παγκοσμίως, από τα οποία τα 77 είναι φοιτητικά και έχουμε πρεσβευτές σε περιοχές όπου προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κοινότητες και να προωθήσουμε την αξία της δικτύωσης για τα άτομα και τους φοιτητές.

Dr. David B. Kunkee: Με την τηλεπισκόπηση απομακρυνόμαστε από τη Γη και την παρατηρούμε από διαφορετική οπτική. Πρέπει να βλέπουμε ολόκληρο τον πλανήτη. Το όμορφο με την GRSS είναι ότι είμαστε μια παγκόσμια κοινότητα που εξετάζει τον πλανήτη και χρειάζεται αυτές τις συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων σε διαφορετικές χώρες για να επιτύχουμε.

Dr. Keely Roth: Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα είναι το πώς φέρνουμε κοντά επιστήμονες που αναπτύσσουν τεχνολογίες με άτομα που τις χρησιμοποιούν στις κοινότητές τους. Η GRSS επεκτείνεται με έμφαση στις εφαρμογές της τεχνολογίας μας σε θέματα όπως η βιώσιμη πολεοδομία, η μείωση των καταστροφών, η υγεία και η φτώχεια. Μία από τις συναρπαστικές πτυχές του IGARSS φέτος είναι ο μεγάλος αριθμός των νέων εφαρμογών και των ομάδων που αλληλεπίδρασαν με τα μέλη μας.

Dr. David B. Kunkee: Ένας τομέας με εκρηκτική ανάπτυξη παγκοσμίως είναι η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη, και η GRSS έχει αγκαλιάσει αυτές τις τεχνολογίες διεθνώς. Όλοι συμβάλλουν και αναζητούν εφαρμογές που θα βοηθήσουν τον κόσμο.

Dr. Saibun Tjuatja: Ένα παράδειγμα που βλέπουμε στη γεωργία είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την τηλεπισκόπηση για τις καλλιέργειες, ειδικά για τη χρήση λιπασμάτων και άρδευσης για μια βιώσιμη γεωργική διαδικασία.

Dr. David B. Kunkee: Χθες παρακολούθησα μια ενδιαφέρουσα ομιλία για τη χρήση της μηχανικής μάθησης για την εκτίμηση της ποσότητας πρωτεΐνης στον σπόρο σιταριού! Ποιος θα το φανταζόταν! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Dr. Sidharth Misra: Σε αυτό το συνέδριο συμμετέχουν 3200 άτομα. Υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων εδώ στην Αθήνα – είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ. Και δεν χρησιμοποιούμε αυθαίρετα την τεχνητή νοημοσύνη. Υπάρχει μια ηθική διάσταση στη χρήση της για το όφελος του πλανήτη. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους θέλουμε να συμβάλει η IGARSS IEEE.

Dr. Saibun Tjuatja: Έχουμε νέα τεχνολογία και νέα γνώση, αλλά μην ξεχνάμε τους ανθρώπους τοπικά που ξέρουν πώς να διαχειρίζονται τα περιβαλλοντικά φαινόμενα εδώ και χιλιετίες. Σήμερα έχουμε αυτόχθονες πληθυσμούς που μοιράζονται τις γνώσεις τους για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των δασών τους. Έτσι, αρχίζουμε να μαθαίνουμε και από τοπικές πρακτικές και να τις συνδυάζουμε με την έρευνα και την τεχνολογία, με στόχο ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές.

Dr. David B. Kunkee: Ναι, αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Μαθαίνουμε στην πραγματικότητα, αντί να μαζεύουμε απλά ανθρώπους για να μοιραστούν γνώσεις. Είναι μια πτυχή που δεν γνωρίζαμε αρκετά και αναζητήσαμε να μάθουμε. Ήμουν σε αυτή τη συνεδρία και έμαθα πολλά.

Dr. Keely Roth: Και επίσης δημιουργούμε μια γέφυρα για να γίνουν αυτές οι κοινότητες μέρος της δικής μας, κάτι στο οποίο έχουμε επικεντρωθεί τα τελευταία 5 χρόνια. Ποιος νιώθει ευπρόσδεκτος, ποιος νιώθει ότι ανήκει, ανεξάρτητα από το πεδίο της γεωεπιστήμης ή την τηλεπισκόπηση που ασχολείται, ή τα είδη εφαρμογών που τους ενδιαφέρουν, όλοι βρίσκουν τον τεχνικό τους χώρο στην κοινότητά μας.

Dr. Paul Rosen: Υπάρχει πολύ περισσότερη αξία πέρα από τις δημοσιεύσεις. Παρέχουμε συνέδρια και δικτύωση και βοηθούμε τους φοιτητές να δημιουργήσουν σημαντικές συνδέσεις για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Μοιραζόμαστε βάσεις δεδομένων, προωθούμε την καινοτομία και την τεχνολογία προς όφελος της ανθρωπότητας, γιατί αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης της IEEE.

Dr. David B. Kunkee: Ναι, προσφέρουμε πολλές υποτροφίες σε φοιτητές για να ταξιδέψουν σε μέρη όπως η Αθήνα ή η Pasadena, αλλά έχουμε επίσης τοπικά συνέδρια που θεωρούμε επίσης ωφέλιμα.

Dr. Paul Rosen: Ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά της GRSS είναι ότι όλα τα πεδία που επικεντρώνονται στην κοινότητα συνδέονται με θέματα που ενδιαφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου: είναι η κλιματική αλλαγή, η υγεία του πλανήτη, η βιωσιμότητα. Όλα αυτά τα θέματα αφορούν τη Γη και η GRSS, μέσω της τηλεπισκόπησης, παρατηρεί τη Γη και προσπαθεί να την κατανοήσει. Αν είστε νέοι στην καρδιά ή και στην ηλικία και θέλετε να συμμετάσχετε σε μια κοινότητα και να συμβάλετε, αυτός είναι ο χώρος για εσάς.

Dr. Saibun Tjuatja: Έχουμε επίσης πολλούς ανθρώπους στον κόσμο που δεν συνειδητοποιούν ότι αυτό τους επηρεάζει. Έτσι, πιστεύω ότι μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις και να προωθήσουμε έναν συνεργατικό τρόπο αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων. Μπορούμε να το κάνουμε ευγενώς μέσω του εθελοντισμού. Η IEEE διοικείται αποκλειστικά από εθελοντές, γιατί νοιαζόμαστε.

Dr. Paul Rosen: Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να προσεγγίσουμε το ευρύ κοινό που ίσως δεν γνωρίζει τις δυνατότητες που έχουμε στο διάστημα για να παρακολουθούμε τη Γη τακτικά. Δεν ξέρω αν το αντιλαμβανόμαστε, αλλά σε κάθε σημείο της Γης υπάρχουν 80 δορυφόροι που καθημερινά συλλέγουν πληροφορίες, και με βάση αυτές μπορούμε να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η Γη και τι να περιμένουμε στο μέλλον. Στην GRSS θεωρούμε τον εαυτό μας την “κοινότητα των κοινοτήτων” και βοηθούμε με δημοσιεύσεις και φυσικά στηρίζουμε τους φοιτητές να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Dr. Keely Roth: Αυτό είναι σημαντικό. Διότι μόνο η συλλογή πληροφοριών δεν μας οδηγεί σε λύσεις. Πρέπει να το επικοινωνήσουμε σε όλους. Πρέπει να το πούμε στις τοπικές κοινότητες και πραγματικά να ενώσουμε τους ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις με όλες τις πληροφορίες και γνώσεις που συλλέγουμε μέσω αυτών των αισθητήρων και των άλλων τεχνολογιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments