Πολιτική

Κυβερνητική ρελάνς με κοινωνικές παρεμβάσεις

Κυβερνητική ρελάνς με κοινωνικές παρεμβάσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2025" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του σχετικά με τον προϋπολογισμό, επανακαθόρισε τη θέση της παράταξής του στον πολιτικό χάρτη, προσπαθώντας να αναδείξει τα διευρυμένα όριά της

Πριν από αρκετό καιρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περιγράψει τον προϋπολογισμό του 2025 ως το πρώτο οικονομικό βήμα στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει των εθνικών εκλογών, τις οποίες ο ίδιος προγραμματίζει για την άνοιξη του 2027. Η ομιλία του πρωθυπουργού στο «κλείσιμο» της  πρόαφατης πενθήμερης συζήτησης στη Βουλή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως «πολιτική αντεπίθεση» και αποκάλυψε τις προτεραιότητες που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Διατηρώντας τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία που εξασφαλίζει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τρία μέτρα, εστιάζοντας σε τρεις συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Πρώτο μέτρο: Το πακέτο παρεμβάσεων για τις τραπεζικές χρεώσεις, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, συνοδεύεται από την «εθελοντικά… υποχρεωτική» χρηματοδότηση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από τα τραπεζικά ιδρύματα για το πρόγραμμα «Μαριέτα Γιαννάκου», που αφορά την ανακαίνιση ή κατασκευή σχολείων, ένα μέτρο που έχει επίσης ευρεία κοινωνική διάσταση.

Δεύτερο μέτρο: Με καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα, η απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι είναι εν δυνάμει δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και υπολογίζονται σε 300.000. Αυτή η κίνηση ενισχύει την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Τρίτο μέτρο: Η αναγνώριση της επικινδυνότητας των ένστολων, η οποία θα αποτυπωθεί σε σχετικό επίδομα από το 2026, στοχεύει σε συγκεκριμένο κοινό και ικανοποιεί ένα διαρκές αίτημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του σχετικά με τον προϋπολογισμό, επανακαθόρισε τη θέση της παράταξής του στον πολιτικό χάρτη, προσπαθώντας να αναδείξει τα διευρυμένα όριά της. Ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες στο πολιτικό πλαίσιο που έχει θέσει από την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος. «Το 2016 δεν δήλωσα ότι θα διατηρήσω τη Νέα Δημοκρατία ως έχει, αλλά ότι θα την εξελίξω, κάνοντάς της ένα γενναίο άνοιγμα προς το πολιτικό κέντρο, με σεβασμό στη Νέα Δημοκρατία.

Θα παραμείνω πιστός στις συντηρητικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα προσαρμόσω το κόμμα στις σύγχρονες απαιτήσεις», είχε δηλώσει στο συνέδριο του Βήματος, προσθέτοντας ότι «η πολιτική μου δικαιώθηκε και μάλιστα τρεις φορές», αναφερόμενος στις εκλογές όπου η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα. Αυτή η προσέγγιση, που απευθύνεται τόσο στο κέντρο όσο και στο συντηρητικό κοινό, αποτελεί τη βάση του αφηγήματος που θα αναπτύξει η κυβέρνηση την επόμενη διετία, πλαισιωμένο από το κυβερνητικό έργο που θα έχει υλοποιηθεί.

Η «απάντηση» του Μητσοτάκη έρχεται σε μια περίοδο όπου η πίεση από το κέντρο και τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας είναι πιο έντονη από ποτέ. Από τη μία, το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναφέρεται ήδη σε νίκη του κόμματός του στο θέμα των τραπεζών, δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση μέσω πρωτοβουλιών, στοχεύοντας στη μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και στην προσέγγιση του εκλογικού σώματος του κέντρου, με αποτέλεσμα να καταγράφει μέχρι στιγμής σαφή αύξηση στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, η πίεση από τη δεξιά πλευρά της κυβέρνησης εντείνεται, με τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και τα σημαντικά δημοσκοπικά ποσοστά της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου και της Φωνής Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Ο πολιτικός οδικός χάρτης που προγραμματίζεται έως το 2027, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, θα περιλαμβάνει μεταρρυθμιστικές, κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές, με στόχο να περιορίσει τις «διαρροές» από όλες τις πλευρές. Παράλληλα, θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική δύναμη που διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες, όπου οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία προκαλούν ανησυχία, καθώς και γεωπολιτικές αναταραχές.

Η συζήτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό τοποθέτησε τις πολιτικές δυνάμεις σε μια νέα αφετηρία για τη χρονιά που έρχεται, η οποία φέρνει πιο κοντά και τις εθνικές εκλογές, σηματοδοτώντας το δεύτερο μισό της τετραετίας. Με σημαντικά γεγονότα όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας -με την πρόταση του πρωθυπουργού να αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου- και η συνταγματική αναθεώρηση -που επίσης θα ξεκινήσει μέσα στη χρονιά- να αποτελούν τα δύο κύρια πολιτικά «ραντεβού» του 2025, η κυβερνητική ατζέντα θα συνεχίσει να εστιάζει σε ζητήματα που αναδεικνύουν οι πολίτες μέσω των δημοσκοπήσεων. Αυτά περιλαμβάνουν την ακρίβεια, η οποία αναδεικνύεται ως το πιο σοβαρό πρόβλημα με συντριπτικά ποσοστά σε όλες τις έρευνες, καθώς και την καθημερινότητα, που παραμένει ένα διαρκές «αγκάθι» για την κυβέρνηση.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments