Το 2015, η Τεχεράνη έκλεισε στη Βιέννη συμφωνία με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το κείμενο προέβλεπε περιορισμούς στο πρόγραμμα αυτό, με αντάλλαγμα άμβλυνση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Αλλά το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από τη συμφωνία —προς την οποία συμμορφωνόταν η Τεχεράνη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ)— κι επανέφερε σε ισχύ τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Σε αντίποινα, η Τεχεράνη αύξησε κατά πολύ τις αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου. Το Ιράν είναι το μοναδικό κράτος που δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά έχει στην κατοχή του ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 60%, επισημαίνει ο ΔΟΑΕ. Το όριο εμπλουτισμού που είναι απαραίτητο για να κατασκευαστεί πυρηνικό όπλο είναι το 90%.
Ο ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά του αντέτεινε πως οι δυτικές χώρες, όχι το Ιράν, είναι αυτές που αθετούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.
Ο Αμίρ Ιραβανί χαρακτήρισε τις κατηγορίες αυτές «ανυπόστατες», κρίνοντας πως «βασίζονται σε αυθαίρετες και παραπλανητικές ερμηνείες» της συμφωνίας του 2015.
Το σχόλιο σας