Οικονομία

Γαλλία: Η πολιτική κρίση πλήττει τις προοπτικές της οικονομίας

Γαλλία: Η πολιτική κρίση πλήττει τις προοπτικές της οικονομίας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο // Γαλλία: Η πολιτική κρίση πλήττει τις προοπτικές της οικονομίας

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,9% το 2025 έναντι 1,2% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας προχώρησε η Τράπεζα της Γαλλίας, λίγες ημέρες αφότου ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον τέταρτο πρωθυπουργό της χώρας μέσα σε έναν χρόνο. Το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μάλιστα,  αναφέρει την πολιτική αναταραχή ως τροχοπέδη για την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,9% το 2025 έναντι 1,2% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο.

Η επιδείνωση των προοπτικών της Γαλλίας καταδεικνύει την οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα από μια πολιτική κρίση που ξεκίνησε με τις πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο και κλιμακώθηκε αυτόν τον μήνα με την κατάρρευση της κυβέρνησης και των σχεδίων της να καλύψει διευρυνόμενες τρύπες στα δημόσια οικονομικά.

«Η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί στο εθνικό και διεθνές περιβάλλον», δήλωσε την Τρίτη στο ραδιόφωνο RTL ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. «Δεν είναι η ανάκαμψη που ελπίζαμε και είναι αλήθεια ότι έχει καθυστερήσει λίγο για το 2026, αλλά ούτε και ύφεση».

Το στοίχημα του Μπαϊρού

Ο Μακρόν διόρισε τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού ως πρωθυπουργό την Παρασκευή για να πάρει τα κομμάτια του σχεδίου προϋπολογισμού του 2025 και να προσπαθήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που μπορεί να γεφυρώσει τις έντονες διαφορές στην Εθνοσυνέλευση.

Ο νέος πρωθυπουργός συναντήθηκε με κόμματα της αντιπολίτευσης για συνομιλίες τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων των αριστερών και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που ψήφισαν από κοινού για να ανατρέψουν την προηγούμενη κυβέρνηση. Η Λεπέν δήλωσε μετά τις συναντήσεις ότι ήταν ικανοποιημένη από τις αρχικές συζητήσεις, ενώ οι Σοσιαλιστές δήλωσαν ανοιχτοί σε συμβιβασμούς.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος προς τα εμπρός για τον Μπαϊρού, καθώς απέχει πολύ από την πλειοψηφία στη διαλυμένη Εθνοσυνέλευση ώστε να καταφέρει να προχωρήσει σε αντιδημοφιλείς περικοπές προϋπολογισμού που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την μείωση του αυξανόμενου χρέους. Σε μία ένδειξη της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η Moody’s Ratings υποβάθμισε αιφνιδιαστικά τη Γαλλία το Σαββατοκύριακο.

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Γαλλίας οριστικοποιήθηκαν πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης και την απόρριψη ενός προϋπολογισμού που είχε σχεδιαστεί για να φέρει το έλλειμμα στο 5% της οικονομικής παραγωγής το επόμενο έτος από ένα εκτιμώμενο 6,1% το 2024. Η χώρα θα βασιστεί επί του παρόντος στη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που συζητείται στη βουλή ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί, με τους φόρους να παραμένουν αμετάβλητοι και τις ελάχιστες δαπάνες από την 1η Ιανουαρίου.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι η ανάλυσή της δείχνει ότι η στήριξη στη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης θα αυξήσει σημαντικά το έλλειμμα το 2025, καθώς και τους φόρους εισοδήματος κατά περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,2 δισεκατομμύρια δολάρια) ευρώ. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι βασικό της σενάριο είναι ότι η χώρα θα έχει έναν κανονικό προϋπολογισμό στις αρχές του επόμενου έτους που θα μπορούσε να φέρει το έλλειμμα κάπου μεταξύ 5% και 5,5% της οικονομικής παραγωγής το επόμενο έτος.

Ο Βιλερουά κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να ξεπεράσουν τα κομματικά τους συμφέροντα για να αποτρέψουν τον κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισης της Γαλλίας αφού το κόστος δανεισμού της υποχωρεί πλέον πιο κοντά σε αυτό της Γαλλίας παρά στη Γερμανία.

«Για την αξιοπιστία της Γαλλίας, για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος σταδιακής κατάρρευσης, είναι να έχουμε έναν προϋπολογισμό που στρογγυλεύεται στο 5%,» είπε ο Βιλερουά.

Η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στη Γαλλία έχει ωθήσει τους επενδυτές να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού του 10ετούς κρατικού χρέους έναντι των γερμανικών ισοδύναμων. Το περιθώριο αποδόσεων μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε υψηλό 12 ετών, 90 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο, αν και έκτοτε έχει υποχωρήσει σε περίπου 80 μονάδες βάσης.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments