ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η Πολιτική Γραμματεία για το θέμα Προέδρου Δημοκρατίας
Πηγή Φωτογραφίας: [371982] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται μετά τις γιορτές.
Παρά το ναυάγιο με την υποψηφιότητα Ράμμου, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Real fm ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος αφού χαρακτήρισε «πολύ αρνητικές» τις επιθέσεις της κυβέρνησης κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ, ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων για «την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή της Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα πρέπει «το πρόσωπο που θα επιλεγεί και που θα προτείνουμε να μην είναι μια κομματική επιλογή». Από τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί τις περισσότερες προτιμήσεις εντός της Κουμουνδούρου, παρασκηνιακά, συγκεντρώνουν η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου Λούκα Κατσέλη και ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ η περίπτωση της Μαρίας Δαμανάκη φαντάζει μακρινή στις σκέψεις των στελεχών της Κουμουνδούρου.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως το όνομα της πρώην επιτρόπου στην Ε.Ε και ιστορικού στελέχους της αριστεράς είναι μέσα σε αυτά που σύμφωνα με το κυβερνητικό ρεπορτάζ, ακούγονταν τις προηγούμενες εβδομάδες ως μια από τις εναλλακτικές προτάσεις που έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αντικαταστάτρια της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Υπενθυμίζεται ακόμη πως η Μαρία Δαμανάκη πριν μερικές ημέρες βρέθηκε ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο που διοργάνωσαν η εφημερίδα «Το Βήμα» και το φόρουμ των Δελφών για την εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης.
Πιο κοντά στην Κουμουνδούρου σε όλα τα επίπεδα ο Νίκος Κοτζιάς
Η συνάντηση, εξάλλου, που είχε χθες ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Νίκο Κοτζιά, αναθέρμανε τη σχετική συζήτηση για την εκλογή του ΠτΔ, δεδομένου ότι στα πηγαδάκια της Κουμουνδούρου το όνομα του πρώην υπουργού Εξωτερικών είναι ένα από αυτά που έχουν ακουστεί με σκοπό να υποστηριχθεί ως πρόταση του κόμματος στην επικείμενη Προεδρική εκλογή.
Πάντως, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «βασικό θέμα της -άκρως εποικοδομητικής- συζήτησης, κατά την ανάγνωση της Κουμουνδούρου, ήταν η εξωτερική πολιτική, όπου μοιράστηκαν κοινές ανησυχίες και απόψεις». Επίσης, συζητήθηκαν και «τα θέματα ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το forum διαλόγου».
Η συνάντηση έρχεται δύο μέρες μετά την υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού που έβαλε εμπόδια στην επανένταξη των στελεχών της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας όπως φαίνεται όμως νέες ευκαιρίες διαλόγου με άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Εξάλλου είναι κοινό μυστικό στις τάξεις της ευρύτερης αριστεράς πως η σχέση του Νίκου Κοτζιά με κάποια από τα βασικά στελέχη της Νέας Αριστεράς που εκφράζουν αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις για τα ελληνοτουρκικά από τον ίδιο δεν είναι διαχρονικά και οι καλύτερες. Όπως είναι γνωστό ο Νίκος Κοτζιάς από την εποχή της υπουργίας του εξέφραζε μια σειρά απόψεων που είχαν ως κύριο πυρήνα σκέψης την επιφυλακτικότητα απέναντι στην Τουρκία.
Πρόκειται για το γνωστό αφήγημα που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια από μια μερίδα της ελληνικής αριστεράς που αρέσκεται να αυτοαποκαλείται πατριωτική αριστερά , έχοντας ως κοινή συνισταμένη τις απόψεις που εξέφραζε στο παρελθόν κόντρα στην εξωστρεφή εξωτερική πολιτική του Κώστα Σημίτη το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η αντίληψη έρχεται φυσικά σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνιστικές απόψεις που εκφράζουν κατά καιρούς ιστορικά στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς, που έχουν ενταχθεί πια στη Νέα Αριστερά, όπως ο Σωτήρης Βαλντέν και ο Νίκος Φίλης. Άρα όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η προοπτική όλοι αυτοί οι άνθρωποι να βρεθούν ξανά κάτω από την ίδια κομματική στέγη μάλλον μοιάζει αδύνατη, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία όπου η προοπτική της εξουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία, καθώς παραμένει μακρινή. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως ο Νίκος Κοτζιάς είχε επιχειρήσει να επαναπροσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά την περίοδο Κασσσελάκη, τη στιγμή μάλιστα που είχαν ξεκινήσει οι πρώτες μαζικές αποχωρήσεις των μελών και των στελεχών που αργότερα συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά. Υπενθυμίζεται πως οι οι δύο άνδρες είχαν βρεθεί τον Νοέμβριο του 2023 σε ψαροταβέρνα στην Καστέλα, για να διερευνήσουν την δυνατότητα έναρξης διαλόγου συνεργασίας στον απόηχο των μαζικών αποχωρήσεων των εν λόγω στελεχών.
Συνεπώς το οριστικό διαζύγιο των δύο πλευρών που οριστικοποιήθηκε μετά την υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών αλλά και την διαμάχη που προέκυψε μετά την αρνητική τοποθέτηση του Χρήστου Ράμμου ως υποψήφιου Πρόεδρου της Δημοκρατίας που άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως έχουν διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ της Κουμουνδούρου και του πρώην υπουργού εξωτερικών.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας