Κυβέρνηση: Με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η κυβέρνηση εστιάζει στην επίλυση των δισεπίλυτων προβλημάτων της καθημερινότητας, προγραμματίζοντας μια σειρά παρεμβάσεων με κύριο στόχο τη στήριξη της μεσαίας τάξης.
Στον τομέα της οικονομίας, επιδιώκεται η άμεση εφαρμογή των ήδη ανακοινωθέντων μέτρων στήριξης. Ταυτόχρονα, ζητήματα που έχουν αναδειχθεί, όπως η στεγαστική κρίση και ο ψηφιακός εθισμός των ανηλίκων, απαιτούν λύσεις, με νέα μέτρα να τίθενται σε εφαρμογή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις στον οικονομικό τομέα, τόνισε ότι το μερίδιο από την ανάπτυξη και την πρόοδο της οικονομίας θα επιστρέφει σταδιακά στην κοινωνία, πάντα εντός των δημοσιονομικών κανόνων. Παράλληλα, ανέφερε μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, επισημαίνοντας ότι όσο τα διαρθρωτικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής αποδίδουν, η προσοχή θα εστιάζεται ολοένα και περισσότερο στη μεσαία τάξη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μια ατζέντα που περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών και συντάξεων, με στόχο τη μόνιμη στήριξη των πολιτών.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να απευθυνθεί σε ένα κοινό που συνέβαλε καθοριστικά στην εκλογική νίκη του 2023. Ωστόσο, όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές, αυτό το κοινό αναμένει περισσότερα, κυρίως στη μάχη κατά της ακρίβειας. Το μήνυμα που στέλνεται στους «γαλάζιους» είναι ότι τα δύσκολα ανήκουν στο παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ότι δεν πρέπει να καλλιεργείται μια εικόνα υπερβολικής αισιοδοξίας, καθώς πολλά νοικοκυριά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των υψηλών τιμών.
Πάντως, το κυβερνών κόμμα δεν επιθυμεί να περιοριστεί σε μια μονοθεματική ατζέντα που αφορά μόνο την οικονομία, αλλά στοχεύει να ασχοληθεί και με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτό αποδεικνύεται και από μια σειρά συσκέψεων που διεξάγονται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα, η Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο αποτέλεσε το κύριο θέμα μιας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. Στις 30 Δεκεμβρίου, θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε την ανάγκη καθορισμού μιας ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης, εκτιμώντας ότι αυτή θα είναι τα 15 χρόνια. Ωστόσο, θα υπάρξουν πολιτικές και για τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα παιδιά.
Παράλληλα, το 2025 θα ξεκινήσουν νέα στεγαστικά προγράμματα, καθώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η αύξηση των ενοικίων επηρεάζει όχι μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και τη μεσαία τάξη. Στα μέσα Ιανουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», το οποίο απευθύνεται σε άτομα έως 50 ετών, ενώ θα ξεκινήσει και ένα νέο πρόγραμμα που θα προσφέρει τη δυνατότητα ανακαίνισης κατοικιών μέσω άτοκων δανείων.
Ανακοινώσεις για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Οι ανακοινώσεις σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένονται το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, με τον Κ. Μητσοτάκη να διατηρεί μυστικά τα σχέδιά του για το πρόσωπο που θα επιλεγεί. Τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των εορτών.
Ωστόσο, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει ικανοποίηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τη συζήτηση του προϋπολογισμού και τις σχετικές ανακοινώσεις. Αυτό έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα αποδοχής ενός προσώπου που δεν θα έχει άμεσες συνδέσεις με τις ρίζες του κόμματος, χωρίς να προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιθυμεί η πρόταση που θα κατατεθεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από άλλα κόμματα, ώστε να στείλει ένα μήνυμα συναίνεσης.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας