Στέλιος Πέτσας: Η πλάστιγγα γέρνει προς τα κεντροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη [vid,pics]
Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ACTION 24//Στέλιος Πέτσας: Η πλάστιγγα γέρνει προς τα κεντροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη [vid,pics]
Την κεντροδεξιά στροφή στον πολιτικό προσανατολισμό της κοινής γνώμης υπογράμμισε ο κ. Στέλιος Πέτσας, με αφορμή τη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO.
Παραχωρώντας, συγκεκριμένα, συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό One Channel, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος μίλησε για την επίδοση της Νέας Δημοκρατίας στη σημερινή δημοσκόπηση της GPO, υποστηρίζοντας: «Αξιολογώ κυρίως την πρόθεση ψήφου και το βαθμό ικανοποίησης. 26% έδειξε η δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, το ποσοστό αυτό ήταν κατά περίπου τρεις μονάδες χαμηλότερο. Η δυναμική που απέκτησε η Νέα Δημοκρατία μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό με τις τρεις εξαγγελίες του πρωθυπουργού δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ισχυρά πολιτικά αντανακλαστικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις το προηγούμενο διάστημα, είχαμε δικά μας κοινά, τα οποία δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένα από τις επιλογές μας, όπως συνέβη π.χ. με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ή τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Όμως, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού την Κυριακή, η ΝΔ «τσιμπάει» προς τα πάνω ισχυρά.
Ως προς το βαθμό ικανοποίησης, αυτός είχε φτάσει πολύ χαμηλά. Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει ότι η ΝΔ «τσιμπάει» προς τα επάνω. Καταλήγω ότι ο Πρωθυπουργός έχει ανοιχτά τα αυτιά του προς την κοινωνία και παίρνει πρωτοβουλίες που «ακουμπούν» πλατιές μάζες. Έτσι, είχαμε μια γρήγορη δημοσκοπική άνοδο. Τους επόμενους μήνες, περιμένω ένα «ξεφούσκωμα» στα δεξιά της ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ».
Μιλώντας, ειδικότερα, για τους χαμηλοσυνταξιούχους που δικαιούνται πλέον δωρεάν φαρμακευτική δαπάνη, τις τραπεζικές χρεώσεις και την επικινδυνότητα στους ένστολους, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής τόνισε ότι «130.000 χαμηλοσυνταξιούχοι είναι ωφελούμενοι από την απαλλαγή από τη φαρμακευτική συμμετοχή. Εμείς ερχόμαστε και αλλάζουμε τις πτυχές που οδήγησαν σε καθήλωση τις συντάξεις. Για πρώτη φορά δίνουμε αυξήσεις στις συντάξεις και αίρουμε αδικίες όπως αυτή με τη φαρμακευτική συμμετοχή. Όσον αφορά τις τραπεζικές χρεώσεις και τα επιτόκια, οι χρεώσεις των τραπεζών μειώνονται σημαντικά. Η ψαλίδα ανάμεσα σε επιτόκια καταθέσεων και επιτόκια χορηγήσεων θα μειωθεί για δυο λόγους κυρίως. Ο πρώτος λόγος είναι ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Άρα θα αρχίσει να μειώνεται το επιτόκιο των χορηγήσεων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θα αρχίσει να αυξάνει το επιτόκιο καταθέσεων επειδή υπάρχει ανταγωνισμός από τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα και γιατί έχουμε κάνει αφορολόγητα τα έντοκα γραμμάτια, έτσι ώστε να υπάρχει μια εναλλακτική τοποθέτηση προς τις καταθέσεις».
Αναφερόμενος στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, ο κ. Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι «υπάρχει μια στροφή στο πολιτικό φάσμα προς τα κεντροδεξιά. Η πλάστιγγα γέρνει προς τα κεντροδεξιά. Ο κόσμος αυτοτοποθετείται προς τα κεντροδεξιά, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί όροι πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί οι όροι της πολιτικής κυριαρχίας υφίστανται, γιατί οι απαντήσεις της κεντροαριστεράς δεν είναι πειστικές για τη μεγάλη μάζα του κόσμου. Εναπόκειται σε εμάς να βρίσκουμε λύσεις. Αν το κάνουμε αυτό, η συζήτηση δεν θα είναι για κάποιο απροσδιόριστο «προοδευτικό» μέτωπο, αλλά για το πώς αυτή η κυριαρχία θα διατηρηθεί και στο μέλλον. Πιστεύω ότι δείχνουμε πολιτικά αντανακλαστικά και η πορεία έως το 2027 θα είναι θετική για εμάς».
Αναφορικά με τις χαμηλές καταγραφές της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα της κοινωνικής ατζέντας (ακρίβεια, κοινωνική πολιτική κλπ), ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι «αυτό έχει να κάνει και με τη ρητορική των κομμάτων και την ατζέντα που επιλέγουν. Κι έχει να κάνει και με το ότι αυτός ο προϋπολογισμός δίνει αρκετές απαντήσεις προς την κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν, όλο το τελευταίο διάστημα, ότι οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα διευρύνονται. Δεν διευρύνονται. Με όρους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού το ποσοστό του κόσμου που ήταν σε αυτό το φάσμα το 2018 ήταν περίπου στο 30,3% και μετά, το 2021, έφτασε στο 26,1%. Οι δείκτες κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας παραμένουν σταθεροί ή παρουσιάζουν μικρή βελτίωση. Μέσα σε περιβάλλον πανδημίας και ενεργειακής κρίσης θα περίμενε κανείς ότι τα πιο φτωχά νοικοκυριά θα είχαν υποστεί μια τρομερή επιδείνωση, αλλά αυτό δεν έγινε χάρη στην αναδιανεμητική πολιτική της κυβέρνησης. Η πολιτική για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων, η τόνωση του εισοδήματος των ένστολων απαντούν σε αυτή την ατζέντα. Όμως, το 2025 θα είναι ένα κομβικό και δύσκολο έτος και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στα θέματα της οικονομίας. Και αυτό γιατί θα έχουμε εμπορικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ, ο οποίος θα επηρεάσει και την Ευρώπη. Και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε ένα προβληματικό γεωπολιτικό περιβάλλον. Είναι δυο βασικά θέματα. Στα δύσκολα, το 2025, οι πολίτες θα αναζητούν μια στιβαρή διακυβέρνηση, όπως αυτή που προσφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Κληθείς να τοποθετηθεί για την αυριανή κοινοβουλευτική συζήτηση στη Βουλή για τον σιδηρόδρομο, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής υπογράμμισε πως «το 2023 είχαμε την τραγωδία των Τεμπών. Αύριο έχουμε ένα σημαντικό νομοσχέδιο στη Βουλή και συζητάμε για το μετασχηματισμό του σιδηροδρόμου. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια αφετηρία για τον σιδηρόδρομο στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, των γρήγορων μεταφορών και της ασφάλειας. Οι προειδοποιητικές επιστολές της Ε.Ε. αναφέρονται σε μια μακρά διαδικασία. Εγώ θέλω να βλέπω βήματα προόδου. Πρέπει να σκεφτούμε ένα άλλο μοντέλο που θα δουλέψει καλύτερα στην πράξη. Το πλαίσιο για την πράσινη μετάβαση είναι σημαντικό και σε αυτό πρέπει να κινηθούμε».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας