Αντιδράσεις στην πρόταση Πούτιν για πυραυλική μονομαχία με τη Δύση
Πηγή Φωτογραφίας: Money Times, Futuro de Putin no poder se tornou menos certo, diz autoridade ocidental
Ο τεχνολογικός πόλεμος που επιδιώκει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με το Κίεβο ως πεδίο δοκιμών, επαναφέρει τη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες της Ρωσίας να αναπτύξει περισσότερους υπερηχητικούς πυραύλους και, κυρίως, να τους χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας.
Η χρήση υπερηχητικών πυραύλων από τη Μόσχα είναι ένα ζήτημα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Ουκρανία έχουν πλήρως αντιληφθεί και έχουν λάβει σοβαρά υπόψη. Αντιθέτως, ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει υποβάλει, τόσο αυτοπροσώπως όσο και γραπτώς, αίτημα προς τον Τζο Μπάιντεν από τις αρχές του 2023 για την προμήθεια των συστημάτων THAAD. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, είχαν διευκρινίσει ότι αυτά τα συστήματα προορίζονται αποκλειστικά για την άμυνα της χώρας και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των όπλων που θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία.
Τελικά, η Ουάσιγκτον τοποθέτησε εξωχώρια τα συγκεκριμένα συστήματα μερικούς μήνες αργότερα, τον περασμένο Οκτώβριο, αυτή τη φορά με σκοπό να προστατεύσει το Ισραήλ από μια νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από την Τεχεράνη. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν συνολικά έξι συστοιχίες στο οπλοστάσιό τους, αποφάσισαν να στείλουν όχι μία, αλλά δύο από αυτές στο Τελ Αβίβ.
Σήμερα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χαμογελά και να προκαλεί τις ΗΠΑ να στείλουν αντίστοιχα συστήματα στο Κίεβο, προκειμένου να δει ο κόσμος αν μπορούν να αναχαιτίσουν τους δικούς του Oreshnik, η Μόσχα προχωρά σε μια νέα κλιμάκωση λίγο πριν την αλλαγή ηγεσίας και την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Δεκέμβριος δεν ήταν σίγουρα ένας «νικηφόρος» μήνας για τη Ρωσία, δεδομένων των γεγονότων και εξελίξεων στη Συρία, και η διπλωματική αντεπίθεση του Πούτιν ήταν αναμενόμενη, ειδικά κατά την ετήσια απολογιστική ομιλία του.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τις Βρυξέλλες χαρακτήρισε «ασόβαρο» το ρωσικό αφήγημα που θέλει να μετατρέψει την Πρωτεύουσα της χώρας του σε πεδίο μετρήσεων για τις επιδόσεις αμερικανικών και ρωσικών οπλικών συστημάτων αλλά δεν απάντησε στο εάν επιμένει να ζητά από την Ουάσιγκτον και την εποχής Τραμπ που θα ανατείλει σύντομα τα συστήματα THAAD… Στον αντίποδα ο Ρώσος Πρόεδρος έχασε κάτι από το «κέφι» του όταν δέχθηκε αμερικανική ερώτηση στην «έδρα» του στην οποία εμφανίστηκε ως ο πλέον «αδύναμος» εκ των διαπραγματευτών σε περίπτωση που ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ στρώσει διπλωματικό τραπέζι.
Καθώς το Κίεβο χάνει καθημερινά έδαφος στο Ντονμπάς και η Ρωσία θυσιάζει εκατοντάδες στρατιώτες στο Κουρσκ, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τόσο στα πεδία μάχης όσο και στη διπλωματία. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα του φαίνεται ότι θα αναλάβουν, ειδικά σε αυτή την περίπτωση, μια κατάσταση που με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές συζητήσεις για την επίλυση του τριετούς πολέμου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας