Πούτιν: «Ετοιμος για συνομιλίες με Ζελένσκι αρκεί να νομιμοποιηθεί με εκλογές ως πρόεδρος Ουκρανίας»
Πηγή Φωτογραφίας: France 24, Putin inaugurated for record fifth term after nearly a quarter-century in power
Ετοιμος για συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρκεί όμως να «νομιμοποιηθεί» μέσω εκλογών ως πρόεδρος της Ουκρανίας, εμφανίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη που παραχωρησε. Με την κίνησή του αυτή έμμεσα αμφισβήτησε την νομιμοποίηση του Ουκρανού προέδρου, ενώ πολλές φορές επισήμανε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες αλλά το Κίεβο όχι.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης την ετήσια συνέντευξή του στα ΜΜΕ της χώρας αλλά και τα διεθνή, με πλήθος δημοσιογράφων από όλον τον κόσμο, αλλά και απλών πολιτών που έθεσαν ερωτήματα, να την παρακολουθούν και να αναμένουν με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του.
Η συνέντευξη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, ώρα Ελλάδος και Κύπρου και ολοκληρώθηκε μετά από 4,5 ώρες (στις 3.30μμ), με αρχικό θέμα συζήτησης να είναι η οικονομία αλλά φυσικά μεγάλο μέρος να απασχολεί η κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας αλλά και τα λοιπά μεγάλα διεθνή ζητήματα.
«Η κατάσταση στο μέτωπο αλλάζει δραματικά, κερδίζουμε κάθε μέρα με αυτήν την ειδική στρατιβτική επιχείρηση όχι μερικές εκατοντάδες μέτρα αλλά τετραγωνικά ιλιομετρα. Οι άνδρες και οι γυναίκες μας πολεμούν σαν ήρωες, απομακρύνουν τον εχθρό από τα εδάφη μας και ανακτούν εδάφη που μας ανήκαν», ανέφερε ο Πούτιν, ζητώντας μάλιστα πίσω του να αναρτηθεί και μια σημαία μιας ταξιαρχίας που του εσταλη από το μέτωπο με υπογραφές στρατιωτών που μάχονται στην περιοχή του Κουρσκ.
Σε τηλεφωνική παρέμβαση από το Κουρσκ, όταν ρωτήθηκε πότε θα απελευθερωθούν τα εδάφη τους και θα μπορέσουν να επιστρέψουν όλοι οι κάτοικοι της συνοριακής περιοχής στα σπίτια τους, ο Πούτιν απάντησε ότι δεν μπορεί να αναφέρει ακριβή ημερομηνία αλλά δεμεύθηκε ότι «θα νικήσουμε», ότι «η νίκη είναι πιο κοντά» κάθε μέρα που περνά και ότι το κράτος θα δώσει βοήθεια σε όλους τους κατοίκους που έπαθαν ζημιά οι περιουσίες τους, ώστε αυτές να καταστούν ξανά κατοικίσιμες.
«Η Ρωσία πανέτοιμη για συνομιλίες αλλά η Ουκρανία δεν είναι»
«Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουκρανία, όμως η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
Σε ερώτηση αν προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις, ο ίδιος ανέφερε ότι η πολιτική είναι η τέχνη των συμβιβασμών και ότι ο ίδιος είναι διαθέσιμος και για συμβιβασμούς και για διαπραγματευσεις, αλλά το Κίεβο αρνείται.
Οπως είπε, επετεύχθη συμφωνια μεταξύ τους στην Κωνσταντινούπολη το 2022 αλλά η Ουκρανία έκανε πίσω επειδή ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπορις Τζόνσον («με το ωραίο μαλλί», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πούτιν) πήγε στην Ουκρανία και ζήτησε να πολεμήσει μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό. «Αυτό κάνει τώρα το Κίεβο και έτσι που το πάει, δεν νομίζω να μείνει κανένας τους», σχολίασε δηκτικά.
Αναφορικά με το πρόσωπο που θα κάνει από την άλλη πλευρά τις συνομιλίες, ο Πούτιν σχολίασε. «Αν κάποιος πάρει μέρος σε εκλογές και εξασφαλίσει την νομιμοποίηση, εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μαζί του, συμπεριλαμβανομένου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι».
«Δεν έχει καμία πιθανότητα η Δύση να αναχαιτίσει τον Oreshnik»
Ερωτώμενος για τον νέο βαλλιστικό πύραυλο «Oreshnik» που χρησιμοποιήθηκε τον Νοέμβριο, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η δυτική τεχνολογία «δεν έχει καμία πιθανότητα» να τον αναχαιτίσει. Μάλιστα, σχολίασε: «Ας πραγματοποιήσουμε ένα πείραμα ή μια μονομαχία, να τους αφήσουμε να επιλέξουν έναν στόχο στο Κίεβο, να φέρουν εκεί όλες τις δυτικές αεράμυνες και να δούμε αν είναι σε θέση να τον αναχαιτίσουν. Θα είναι ενδιαφέρον για εμάς, γιατί δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τα καταφέρουν», σχολίασε. Νωρίτερα είχε πει ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος τρέχει με ταχύτητα 2,5 με 3 χιλιομετρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή δέκα φορές την ταχύτητα του ήχου.
Στην ερώτηση «αν θεωρεί ότι έχει πετύχει τους στόχους του», η οποία τεθηκε προς το τέλος της συνέντευξης από δημοσιογράφο του BBC με δεδομένο τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, τα εδάφη που έχουν χαθεί στην περιοχή Κουρσκ αλλά και την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Πούτον απάντησε: «Πιστεύω πως ναι. Εχουμε απομακρυνθεί από το χείλος της αβύσσου, όπου βρισκόμασταν». Προσθεσε ότι η χώρα του ήταν μια ανάσα από το να χάσει την κυριαρχία της σε εδάφη, όταν ανέλαβε την εξουσία, ενώ πρόσθεσε ότι η ρωσική οικονομία έχει αφήσει πίσω της την… βρετανική. Μάλιστα, υποστηριξε ότι η Μοσχα είναι έτοιμη να συνεργαστει με το Λονδίνο, αν το επιθυμεί και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Σταθερή η κατάσταση της οικονομίας, δεν μας επηρεάζουν οι κυρώσεις»
Σε ερώτηση για την οικονομία, απάντησε λακωνικά: «Όταν όλα είναι σταθερά, βαριόμαστε, αλλά όταν συμβαίνει κάτι σημαντικό, όταν οι σφαίρες πετούν γύρω μας – φοβόμαστε». Υποστήριξε ότι η ανεργία είναι χαμηλή και μάλιστα σε επίπεδο ρεκόρ (2,3%) και οι μισθοί την ίδια στιγμή αυξάνονται, παραδέχθηκε ωστόσο ότι «ο πληθωρισμός είναι ένα ανησυχητικό σημάδι». Επέμεινε όμως: «Παρόλα αυτά η κατάσταση είναι σταθερή».
«Δεν έχω δει τον Ασαντ, πανέτοιμος για μια συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ»
Ο Ρώσος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, υποστήριξε ότι είναι έτοιμος για να συναντηθεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν ξέρω πότε θα συναντηθούμε, γιατί δεν λέει (ο Τραμπ) τίποτα γι’ αυτό. Δεν έχω μιλήσει καθόλου μαζί του για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Είμαι έτοιμος γι’ αυτό, φυσικά, ανά πάσα στιγμή, αν συναντηθούμε, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε», σχολίασε ο Πούτιν.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του NBC σχετικά με τη δολοφονία του στρατηγού Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα, ο Πούτιν σημείωσε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση που έγινε με τρόπο επικίνδυνο για μεγάλο αριθμό ανθρώπων. «Δεν έχουμε ακούσει ακόμα καμία καταδίκη τέτοιων τρομοκρατικών επιθέσεων από τη Δύση», ανέφερε ο Πούτιν.
Υποστήριξε ακόμα ότι δεν έχει δει από κοντά τον έκπτωτο πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ, ο οποίος προ δύο εβδομάδων κατέφυγε στη Μόσχα. Δεσμεύθηκε όμως όταν τον δει, να τον ρωτήσει για την τύχη ενος αμερικανού δημοσιογράφου που βρισκόταν στην Συρία και του οποίου η τύχη αγνοείται εδώ και χρόνια, επί δικής του προεδρίας.
Σε σχέση με την Συρία, αρνήθηκε ότι είναι ήττα της Ρωσίας η κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ. Υποστήριξε ακόμα ότι οι ρωσικές βάσεις στη χώρα θα διατηρηθούν υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ότι ήδη είναι σε συζητήσεις με συμμάχους που βρίσκονται επί του πεδίου και ότι αυτές οι βάσεις θα χρησιμοποιθούν για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε, της Παλαιστίνης όχι, από εκεί ξεκινά το πρόβλημα»
Ο Ρώσος πρόεδρος κλήθηκε ακόμα από Τούρκο δημοσιογράφο να σχολιάσει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
«Η επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βοήθεια της εξάλειψης των βαθύτερων αιτιών», σχολίασε ο Πούτιν και συνέχισε λέγοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών. «Το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε, η Παλαιστίνη δεν έχει ακόμη ιδρυθεί», σχολίασε.
Περιγράφοντας αυτό ως πρόβλημα, ο Πούτιν συνεχίζει: «Το Ισραήλ συνεχίζει τις παράνομες εποικιστικές του δραστηριότητες». Πρόσθεσε ότι δεν είναι σίγουρος για τους στόχους που επιδιώκει το Ισραήλ.
«Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα»
Ο Πούτιν είπε ακόμα ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, προσθέτοντας ότι υπάρχει «πλήρης εμπιστοσύνη» και από τις δύο πλευρές. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να υπονομεύσει αυτήν την εμπιστοσύνη», ανέφερε ακόμα, αποκαλώντας «φίλο του» τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ..
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά στη ρωσική πόλη Καζάν κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο, όπου ο Σι είπε στον Πούτιν ότι «η φιλία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας θα συνεχιστεί για γενιές και η ευθύνη των μεγάλων χωρών απέναντι στους λαούς τους δεν θα αλλάξει».
Μεγάλη έμφαση στο δημογραφικό πρόβλημα της Ρωσίας
Αναφορικά με θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο Πούτιν εστίασε στο δημογραφικό πρόβλημα καθώς ο αριθμός των γυναικών που είναι σε ηλικία τεκνοποίησης έχει πέσει κατάα ένα τρίτο σε σχέση με την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικης Ενωσης. «Θελουμε κορίτσια, θέλουμε γυναίκες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας και έδωσε εντολή στους περιφερειακούς κυβερνήτες να ξεκινούν και να ολοκληρώνουν την πέρα τους στην δουλειά αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που αποτελούν τις γενεσιουργους αιτίες αυτού του προβλήματος της υπογεννητικότητας.
Κατηγορίες στο YouTube για τις χαμηλές του ταχύτητες
Ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από Google και YouTube να συνεργαστούν και να ακολουθήσουν όσα προστάζει η ρωσική έννομη τάξη, απαντώντας σε ερώτημα για τις χαμηλές ταχύτητες του τελευταίου στην χώρα. Μάλιστα, ευθέως κατηγόρησε τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς ότι κάνουν κατάχρηση της δεσπούζας θέσης τους στο διαδίκτο για να πετύχουν τους πολιτικούς σκοπούς των κυβερνήσεών τους.
Ειδικά σε σχεση με τις χαμηλές ταχύτητες σε streaming προγράμματα, ο Πούτιν υποστήριξε ότι παρατηρήθηκαν μετά τις δυτικές κυρώσεις. «Η Google έκοψε την χρηματοδότηση και τις προμήθειες σε υλικά, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μόνη της αυτό το πρόβλημα», ισχυρίστηκε ο Πούτιν – την ώρα που διεθνή μέσα υπενθυμίζουν ότι δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε αστρονομικό πρόστιμο στην εταιρεία, πιθανά σε αντίποινα για το κόψιμο από την πλατφόρμα της 17 ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας