MH370: Τι ξέρουμε για την πτήση «φάντασμα» -Θα γίνει νέα έρευνα, πού προσανατολίζεται
Πηγή Φωτογραφίας: Airline Ratings / youtube / dw // MH370: Τι ξέρουμε για την πτήση «φάντασμα» -Θα γίνει νέα έρευνα, πού προσανατολίζεται
Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, Άντονι Λόουκ, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία ενάλιας εξερεύνησης Ocean Infinity, που εδρεύει στις ΗΠΑ, επιφορτίστηκε με τη συνέχιση των υποβρύχιων ερευνών για τον εντοπισμό του αεροσκάφους σε μια ζώνη 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανοικτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας.
Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε κατ’ αρχάς στις 13 Δεκεμβρίου για τη νέα έρευνα για τον εντοπισμό των συντριμμιών της πτήσης MH370, δήλωσε σήμερα ο Λόουκ, προσθέτοντας ότι η έρευνα αυτή αποτελεί ένδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης της Μαλαισίας να μπει ένα τέλος στο δράμα των συγγενών των επιβατών της MH370.
MH370: Τι ξέρουμε για την πτήση «φάντασμα»
Στις 8 Μαρτίου του 2014 το αεροσκάφος της Malaysian Airlines που εκτελούσε την πτήση ΜΗ370 απογειώθηκε με 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο. Αλλά το Boeing 777 εξαφανίστηκε κάτι λιγότερο από μια ώρα αργότερα, υπό μυστηριώδεις συνθήκες.
Η τελευταία μετάδοση από την πτήση MH370 έγινε περίπου 40 λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου. «Καληνύχτα, Malaysia 370» είπε ο κυβερνήτης της MH370 Ζαχάρι Αχμάντ Σαχ στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, καθώς το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να περάσει στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ μέσω της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Ήταν τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν ποτέ από κάποιον από τους 239 επιβαίνοντες στην πτήση MH370. Περίπου ενάμισι λεπτό αργότερα έκλεισε ο αναμεταδότης του Boeing, ώστε να μην εντοπίζεται εύκολα.
Οι ερευνητές της Μαλαισίας δεν απέκλεισαν αρχικά το ενδεχόμενο η ΜΗ370 να είχε εκτραπεί σκόπιμα της πορείας της. Ανάλυση δορυφορικών δεδομένων έδειξε ότι η MH370 συνετρίβη πιθανώς κάπου στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας.
Οι δύο άκαρπες έρευνες
Μετά την εξαφάνιση της MH370 η Μαλαισία, η Κίνα και η Αυστραλία διεξήγαγαν κοινή έρευνα για τα συντρίμμια του αεροσκάφους σε μια περιοχή έκτασης 120.0000 τ. χλμ. στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, αλλά οι τρεις χώρες τερμάτισαν την προσπάθεια τον Ιανουάριο του 2017, χωρίς να προκύψουν σημαντικά ευρήματα.
Άκαρπη έληξε τον Ιούνιο του 2018 και η έρευνα της Ocean Infinity που είχε ξεκινήσει έξι μήνες νωρίτερα σε μια πιο περιορισμένη ζώνη 25.000 τ. χλμ. στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.
Ο Λόουκ είχε ενημερώσει τον περασμένο μήνα τη Βουλή της Μαλαισίας ότι η Κουάλα Λουμπούρ μελετούσε μια αξιόπιστη πρόταση της Ocean Infinity για νέα έρευνα υπό τον όρο ότι δεν θα καταβληθούν εύρετρα στην εταιρεία εφόσον δεν εντοπίσει τα συντρίμμια της MH370.
H Ocean Infinity διεκδικεί -όπως και το 2018- ένα ποσό της τάξης των 70 εκατ. δολαρίων εφόσον βρει το εξαφανισμένο αεροσκάφος.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας