Τέσσερις χώρες της ΕΕ επιθεωρούν κινεζικό σκάφος μετά τη ρήξη υποθαλάσσιων καλωδίων τον Νοέμβριο
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο // Τέσσερις χώρες της ΕΕ επιθεωρούν κινεζικό σκάφος μετά τη ρήξη υποθαλάσσιων καλωδίων τον Νοέμβριο
Εκπρόσωποι από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Δανία επιβιβάστηκαν σε κινεζικό φορτηγό πλοίο που πιστεύεται ότι συνδέεται με τη ρήξη δύο καλωδίων δεδομένων στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας τον Νοέμβριο.
Η σουηδική αστυνομία και Κινέζοι αξιωματούχοι συμμετείχαν επίσης στην επιθεώρηση του πλοίου Yi Peng 3, το οποίο είναι αγκυροβολημένο σε διεθνή ύδατα μεταξύ Σουηδίας και Δανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Lars Løkke Rasmussen δήλωσε ότι η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
“Αναμένουμε ότι όταν ολοκληρωθεί η επιθεώρηση από αυτή την ομάδα ανθρώπων από τις τέσσερις χώρες, το πλοίο θα μπορέσει να αποπλεύσει για τον προορισμό του”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Το Yi Peng 3 ήταν αγκυροβολημένο στη θάλασσα Kattegat για ένα μήνα, ενώ διπλωμάτες στη Στοκχόλμη και το Πεκίνο συζητούσαν για την πρόσβαση στο πλοίο.
NORSAR has not detected any seismic signals linked to the reported cable breaks in the #BalticSea. Unlike high-pressure gas pipelines (e.g., Nord Stream and Balticconnector), breaks in telecommunication cables typically do not produce seismic signals.
— NORSAR (@NorsarInfo) November 19, 2024
“Αυτού του είδους τα περιστατικά, προφανώς ενοχλούν όλους εμάς και όσους ενδιαφέρονται για την ασφαλή ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια καθεαυτή στη Βαλτική Θάλασσα και στις χώρες της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου τον Νοέμβριο.
Ο Τουσκ αναφερόταν σε ξεχωριστά περιστατικά κατά τα οποία υπέστησαν ζημιές οι αγωγοί Nord Stream και ο Balticconnector.
Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, υπέστησαν αμφότεροι ζημιές από εκρήξεις το 2022.
Και ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector υπέστη σοβαρές ζημιές το επόμενο έτος.
Οι φινλανδικές, οι σουηδικές και οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν όλες έρευνες για τη ρήξη των δύο καλωδίων οπτικών ινών.
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε ότι οι ζημιές φαίνεται να προκλήθηκαν από σαμποτάζ.
Οι κινεζικές αρχές στο Πεκίνο δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία πληροφορία για το πλοίο, αλλά αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη και δήλωσαν ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να “διατηρήσει επικοινωνία” με τα σχετικά μέρη.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας