ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ποιές πρόβλεψεις και χρόνο αποπληρωμής περιλαμβάνει η συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ – ΗelleniQ Energy για την ΔΕΠΑ

Ποιές πρόβλεψεις και χρόνο αποπληρωμής περιλαμβάνει η συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ – ΗelleniQ Energy για την ΔΕΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο // Ποιές πρόβλεψεις και χρόνο αποπληρωμής περιλαμβάνει η συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ - ΗelleniQ Energy για την ΔΕΠΑ

Το τίμημα για το 35% ανέρχεται στα 208 εκατ. ευρώ - Πλήρης επιβεβαίωση του WEN

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (εφεξής το «ΤΑΙΠΕΔ»), εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, και η HELLENiQ ENERGY Holdings ανακοινώνουν την υπογραφή συμφωνίας για την πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ ποσοστού 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. που κατέχει η HELLENiQ ENERGY Holdings, σύμφωνα με το άρθρο 132 του ν. 5162/2024, μετά και την έγκριση της συναλλαγής από τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών.

Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, παράλληλα με την απεμπλοκή της HELLENiQ ENERGY Holdings από μια μη στρατηγική συμμετοχή, η οποία είναι ευθέως ανταγωνιστική με άλλες δραστηριότητες του ομίλου.

Η συναλλαγή θα επιτρέψει την απρόσκοπτη υλοποίηση του στρατηγικού μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο, προσδίδοντας μεσοπρόθεσμα υψηλότερη αξία στη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και διευκολύνοντας τη μελλοντική του αξιοποίηση.

Με αυτή τη συναλλαγή η HELLENiQ ENERGY διασαφηνίζει το χαρτοφυλάκιό της, αποχωρώντας από μη πλειοψηφικές, ή και ανταγωνιστικές μεταξύ τους συμμετοχές. Καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητές της και μετατρέπεται σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο ενεργειακών προϊόντων, με δυνατότητα αυτόνομης χάραξης της στρατηγική της, έχοντας τον απόλυτο/πλήρη έλεγχο όλων των θυγατρικών της.

Το τίμημα της συναλλαγής ορίζεται αρχικά στα 208 εκατ. ευρώ με βάση τη λογιστική αξία της Ενοποιημένης Καθαρής Θέσης 31.12.2023 του ομίλου ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ προβλέπεται μηχανισμός αναπροσαρμογής του εντός περιόδου έως 36 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής (με τη δυνατότητα να παραταθεί περαιτέρω), προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα ενοποιημένα αποτελέσματα χρήσης 2024 του ομίλου ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς και τυχόν επίδραση υφιστάμενων νομικών εκκρεμοτήτων επί των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.  

Το τίμημα πιστώνεται και αποπληρώνεται τμηματικά με συμψηφισμό μερισμάτων που θα έχει λαμβάνειν το ΤΑΙΠΕΔ (ή η ΕΕΣΥΠ κατόπιν της προβλεπόμενης στο Ν.5131/2024 συγχώνευσης) από την HELLENiQ ENERGY Holdings και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως μέτοχος των εταιρειών αυτών, ή με άλλα έσοδα σύμφωνα με την εφαρμοστέα νομοθεσία.

Σε περίπτωση μελλοντικής αξιοποίησης από το Ελληνικό Δημόσιο της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ Εμπορίας εντός 24 μηνών από την ολοκλήρωση της παρούσας συναλλαγής (με δυνατότητα παράτασης κατά επιπλέον 12 μήνες), το τίμημα θα υπολογίζεται με βάση το τίμημα ανά μετοχή, που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ αναλογικά για το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ που μεταβιβάζει η HELLENiQ ENERGY .

Το ΤΑΙΠΕΔ, ως μοναδικός μέτοχος (100%) της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατόπιν ολοκλήρωσης της παρούσας συναλλαγής, και με δεδομένο τον υπό εξέλιξη μετασχηματισμό της σε μια πλήρως καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία, σκοπεύει να επανεξετάσει τις εναλλακτικές επιλογές αξιοποίησης του ποσοστού του στο άμεσο μέλλον.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, δήλωσε μετά την επίτευξη της συμφωνίας: «Η απόκτηση από το ΤΑΙΠΕΔ του υπολοίπου 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ο πλήρης έλεγχός της από το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας τα επόμενα έτη. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα συμβάλει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε έναν καθετοποιημένο όμιλο ενέργειας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, με την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος της εταιρείας. Σε συνδυασμό με τη διευθέτηση των εκκρεμών νομικών ζητημάτων, οι προοπτικές αξιοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα αναβαθμιστούν αισθητά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Holdings, Ανδρέας Σιάμισιης, επισήμανε τα εξής για τη σημασία της συναλλαγής: «Με γνώμονα τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί και την διαφορετική στρατηγική της κάθε εταιρείας, καταλήξαμε από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ σε μια ρεαλιστική και υλοποιήσιμη επιλογή, καθώς και σε ένα εύλογο τίμημα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Είμαι βέβαιος, πως η πώληση του 35% των μετοχών μας αποτελεί μια καθαρή λύση, που επιλύει τα θέματα διακυβέρνησης, η οποία θα επιτρέψει και στις δυο εταιρείες να σχεδιάσουν ακόμη καλύτερα το μέλλον τους. Με τη συμφωνία αυτή, που έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση εξαγοράς του 50% της Elpedison, υλοποιούμε πλήρως τη στρατηγική μας δέσμευσή να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου της HELLENiQ ENERGY στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Από την πλευρά μας, η νέα αυτή δομή θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο στρατηγικό μας σχέδιο “Vision 2025”, το οποίο υλοποιούμε πιστά τα τελευταία τρία χρόνια, με ορατά αποτελέσματα για την εταιρία και τους μετόχους μας».

Νωρίτερα το WEN έγραφε

Οι όροι της συμφωνίας

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της ΗelleniQ Energy για την εξαγορά από το δημόσιο (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις για τη διαδικασία και το χρόνο αποπληρωμής του τιμήματος που υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία φαίνεται ότι θα έχουν οι δυο δικαστικές εκκρεμότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας και συγκεκριμένα η προσφυγή της στη διαιτησία κατά της Gazprom αλλά και η υπόθεση των ELFE. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά η υπόθεση της Gazprom αναμένεται να λήξει πολύ συντομότερα απ΄ ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπολόγιζε και συγκεκριμένα τους πρώτους μήνες του 2025.

Πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η συμφωνία θα περιλαμβάνει προβλέψεις 24 + 12 μηνών για να ολοκληρωθούν οι εκκρεμούσες υποθέσεις της Gazprom, που βρίσκεται στην διαιτησία και της ELFE που αφορά την γνωστή υπόθεση Λιπασμάτων – Λαυρεντιάδη.

Επίσης το τίμημα αναμένεται να αποπληρωθεί σε βάθος 5ετίας – 7ετίας, ενώ αν υπάρξει εκ νέου πώληση της ΔΕΠΑ από το Δημόσιο, η HelleniQ Energy θα μπορέσει να λάβει υπερτίμημα, εφόσον αυτό υπάρξει μελλοντικά.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τη Gazprom για την προμήθεια αερίου λήγει το 2026. Έτσι η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαιτησίας αποτελεί και ένα ζητούμενο προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα και για την επόμενη περίοδο δηλαδή μετά τη λήξη της σύμβασης.

Εν τω μεταξύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι η προμήθεια από την Gazprom ειδικά των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης αποτελεί παρελθόν αφού χθες εκπρόσωπος της EE δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και ότι η Επιτροπή δεν υποστηρίζει καμία συζήτηση για την επέκταση της σύμβασης, ούτε άλλες λύσεις για τη διατήρηση των ροών διαμετακόμισης. Η τράνζιτ διέλευση ρωσικού αερίου από την Ουκρανία αναμένεται να διακοπεί στο τέλος του χρόνου, καθώς το Κίεβο έχει δηλώσει ότι δεν θα ανανεώσει τη σχετική σύμβαση με τη Gazprom, που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου.

Προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου

Σε αυτό το περιβάλλον το ελληνικό σχέδιο που προωθείται δυναμικά από τον ΔΕΣΦΑ για τη δημιουργία του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων αγωγών και μεταφορά αερίου από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ως την Ουγγαρία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Ο συγκεκριμένος αγωγός ο οποίος επιζητεί οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα θα μπορούσε να συμβάλλει στην τροφοδοσία των χωρών αυτών με φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές, κυρίως υγροποιημένο αέριο μέσω του τερματικού της Ρεβυθούσας και του νέου πλωτού σταθμού (FSRU) της Aλεξανδρούπολης. Επί του παρόντος στην Νοτιοανατολική Ανατολική Ευρώπη έρχεται ρωσικό φυσικό αέριο με τον αγωγό Turkish Stream, μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας.

Έτοιμη για την διακοπή του ρωσικού αερίου η ΕΕ

Όσο δε για την ΕΕ δηλώνει προετοιμασμένη για την πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας με την εκπρόσωπο της Επιτροπής να δηλώνει ότι «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις». Πάντως σύμφωνα με το Montel ενεργειακοί όμιλοι και Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς από τη Σλοβακία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ουγγαρία ανάφεραν ότι ζητούν από την Πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να εγκρίνει τη συνέχιση των ροών μέσω της Ουκρανίας μετά τη λήξη της υφιστάμενης πενταετούς σύμβασης.

Όσον αφορά στις εταιρίες που ζήτησαν να συνεχιστεί η τράνζιτ διέλευση ρωσικού αερίου από την Ουκρανία, προέρχονται όλες από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που πλήττονται οικονομικά από τη διακοπή της ροής του αερίου. Πληροφορίες του Montel αναφέρουν επίσης ότι τη σχετική επιστολή προς την Κομισιόν υπογράφουν ενεργειακοί όμιλοι όπως η σλοβακική εταιρία SPP και ο Διαχειριστής Eustream, οι ουγγρικές εταιρείες MOL και MVM, η ιταλική Gas Intensive Societa Consortile και η Ομοσπονδία Αυστριακών Βιομηχανιών.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments