Άδωνις Γεωργιάδης: Κάνω πάντα αυτό που πρέπει αδιαφορώντας πλήρως για το πολιτικό κόστος
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Άδωνις Γεωργιάδης: Κάνω πάντα αυτό που πρέπει αδιαφορώντας πλήρως για το πολιτικό κόστος
«Δεν μπήκα στην πολιτική για την καρέκλα, για να γίνω υπουργός», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό του έργο, λέγοντας πως «τον Ιανουάριο κλείνω ένα χρόνο στο υπουργείο. Ανέλαβα το υπουργείο Υγείας σε μια στιγμή που υπήρχαν διάφορα ζητήματα. Μετά ένα χρόνο, όλοι οι στόχοι που είχα θέσει αρχικά έχουν επιτευχθεί. Το claw back έχει μειωθεί, προχωράμε σε ανακαινίσεις των δημοσίων νοσοκομείων και υλοποιούμε το πρόγραμμα Δοξιάδης για την πρόληψη σοβαρών νοσημάτων».
Μιλώντας για το προληπτικό τεστ για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «5,8 εκατομμύρια Έλληνες αφορά το πρόγραμμα. Η πρόληψη σώζει ζωές. Έχω δει ανθρώπους που νοσηλεύονται και οι οποίοι μου είπαν ότι πάσχουν από καρκίνο και το έμαθαν από το πρόγραμμα Δοξιάδης. Η πρόληψη σώζει ζωές. Αυτά τα προγράμματα τα έχουμε χάρη στο ταμείο ανάκαμψης. Κάνουμε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Για τα υπόλοιπα νοσήματα, αυτά θα καταχωρηθούν στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, ο οποίος θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2025. Άρα θα έχουμε μια πλήρη καταγραφή της πραγματικής εικόνας υγείας του συνολικού ελληνικού πληθυσμού στα βασικά νοσήματα. Αυτή η γνώση θα είναι κτήμα για τους διαδόχους. Αυτή η κυβέρνηση δίνει βάση στην πρόληψη. Και με ενοχλεί η στάση της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που άνθρωποι σώθηκαν χάρη στα προληπτικά τεστ».
Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία, υποστηρίχθηκε ότι «είναι δική μου ιδέα. Είχαμε περίπου 100.000 αναμονές. Βρήκα απαράδεκτο τον αριθμό. Προχωρήσαμε στα απογευματινά χειρουργεία. Η λίστα της αναμονής στο χειρουργείο έχει μειωθεί χάρη στα χειρουργεία αυτά. Πάμε πολύ καλά. Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία κοστίζουν 54 εκατομμύρια ευρώ Τα λεφτά τα βρήκαμε χάρη στο ταμείο ανάκαμψης και περάσαμε τα δωρεάν χειρουργεία τα περάσαμε σαν μεταρρύθμιση».
Σχετικά με τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «τα ΤΕΠ είναι η καρδιά των νοσοκομείων. Τα ΤΕΠ είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς σε ένα νοσοκομείο. Είμαι πολύ ευλογημένος ως υπουργός, ανακαινίζουμε τα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Για παράδειγμα τα ΤΕΠ του Αττικόν έχουν έκταση 1.000τμ και θα τα πενταπλασιάσουμε, θα πάμε στα 5.000 τμ. Ο ασθενής θα έχει μεγάλη άπλα και θα έχουμε πολύ πιο γρήγορη διαδικασία. Άρα για τον πολίτη είναι πολλαπλό το όφελος.
Παράλληλα, επιταχύνουμε τον χρόνο αναμονής στα ΤΕΠ. Από το Πάσχα, θα δούμε διαφορά στο χρόνο αναμονής στις εφημερίες. Από το Πάσχα και μετά, πιστεύω ότι η διαφορά θα είναι αισθητή και τότε, θα μπορούν οι πολίτες να με κρίνουν.
Την ίδια στιγμή, στοχεύουμε να επιταχύνουμε και τις βιοψίες. Έχουμε επιτύχει καλούς χρόνους. Έχουμε βρει τα μηχανήματα με τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία μειώνουν ουσιαστικά το χρόνο αναμονής για τη βιοψία. Στόχος μου είναι να πάμε στη μηδενική αναμονή».
Για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «η έλλειψη παθολόγων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΥ. Έτσι προσθέσαμε το οικονομικό κίνητρο, πρόκειται για 45.000 ευρώ. Τέτοιο οικονομικό κίνητρο δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους».
Αναφερόμενος στις συνταξιοδοτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε: «Έχω δώσει παρατάσεις σε γιατρούς που δεν θέλουν σύνταξη στα 67 έτη. Οι περισσότεροι γιατροί κάνουν χρήση της παράτασης. Σήμερα, ένας 67χρονος δεν είναι τόσο μεγάλος, ώστε να βγαίνει στη σύνταξη. Γενικά, οι γιατροί του ΕΣΥ θέλουν να παραμείνουν για περισσότερο χρονικό διάστημα. Αν θέλει ένας γιατρός να μείνει, δεν πρέπει να τον διώχνει το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα».
Για το αν παίρνει μέτρα το υπουργείο Υγείας προκειμένου να κάνει πιο ελκυστικό για τους νέους το ΕΣΥ, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «το ΕΣΥ είναι ένας πολύ πολύπλοκος οργανισμός. Διαχειριζόμαστε εκατομμύρια περιστατικά. Είναι 126 νοσοκομεία. Είναι 140 κέντρα υγείας. Είναι 100.000 εργαζόμενοι. Άρα είναι αδύνατο να λειτουργούν όλα ρολόι.
Όσον αφορά τα ράντζα και τις αναμονές, κάποια ράντζα θα υπάρχουν πάντα. Εθνικό σύστημα υγείας χωρίς καθόλου ταλαιπωρία δεν υπάρχει, ούτε μπορεί ποτέ να υπάρξει.
Εμείς κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε πιο ελκυστική την καριέρα του γιατρού στο ΕΣΥ. Δίνουμε τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς ΕΣΥ. Ήδη δεν έχουμε πια αποχωρήσεις. Δώσαμε επίσης οικονομικά και θεσμικά κίνητρα για τους γιατρούς που θέλουν να πάνε στις άγονες περιοχές. Ήδη καλύπτουμε το 70% των θέσεων που προκηρύξαμε για τις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές. Απομένουν 91 θέσεις, για την κάλυψη των οποίων θα προβούμε σε νέα προκήρυξη».
Σε ερώτημα για τη φαρμακευτική πολιτική του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός απάντησε ότι «η προσπάθεια να ελέγξουμε το claw back αλλά και η νέα αρχιτεκτονική της φαρμακευτικής πολιτικής που θα εφαρμόσουμε το 2025 έχει ως στόχο και να αυξηθεί η κατανάλωση γενοσήμων και να μπορέσει να προχωρήσει και η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προσφέρει θέσεις εργασίας. Καλύπτει 12% των εξαγωγών και μας παρέχει μεγάλη υγειονομική ασφάλεια. Είμαστε η χώρα με τις λιγότερες ελλείψεις σε φάρμακα. Πρόκειται για καλά και δοκιμασμένα φάρμακα.
Είμαι ο δημιουργός του claw back και του επενδυτικού claw back. Είναι ο κλειστός προϋπολογισμός. Εφαρμόζω πολύ αυστηρά πρωτόκολλα στον έλεγχο της συνταγογράφησης. Για αυτό το λόγο το claw back έπεσε. Πρόκειται για φάρμακο κατά του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Σήμερα έχουμε καταφέρει να γεμίσουμε τα φαρμακεία και τις αποθήκες σε σκευάσματα».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν υπουργοί Υγείας που μπορεί να τον έχουν εμπνεύσει, ο Ά. Γεωργιάδης απάντησε ότι «σίγουρα θεωρώ πολύ μεγάλο μεταρρυθμιστή τον κύριο Σούρλα. Ο κ Σούρλας ήταν υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πολλές μεταρρυθμίσεις που γίνονται σήμερα ξεκίνησαν επί υπουργίας του κ. Σούρλα. Ασφαλώς θα ξεχώριζα και τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν επίσης μεγάλος μεταρρυθμιστής. Γενικά, έχω καλά λόγια για όλους τους προκατόχους μου. Ακόμη και ο Πολάκης θα μπορούσε να είναι καλός υπουργός Υγείας, αν είχε άλλο χαρακτήρα».
Τέλος, κληθείς να αναφερθεί στο επόμενο βήμα μετά το υπουργείο Υγείας, ο Ά. Γεωργιάδης επισήμανε «στην πολιτική δεν μπήκα για να γίνω υπουργός. Εγώ ήμουν επιχειρηματίας και εκδότης και ο Καρατζαφέρης μού είπε ότι θέλει να με κάνει εκπρόσωπο Τύπου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Αν ήθελα να γίνω υπουργός, θα κατέβαινα με τη Νέα Δημοκρατία, όχι με τον ΛΑΟΣ. Η πολιτική μού άρεσε από πολύ μικρός. Προσπαθώ να κάνω καλά τη δουλειά μου. Εγώ θα κάνω αυτό που πρέπει και ας γίνει ό,τι θέλει».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας