Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Άμυνα, με ελληνική πρωτοβουλία
Πηγή Φωτογραφίας: [374394] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. - ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποκλειστικά και μόνο για την ευρωπαϊκή Άμυνα, θα διεξαχθεί στις 3 Φεβρουαρίου, μετά από δική του πρόταση, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις, στο τέλος των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Συγεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Κατόπιν και δικής μου πρότασης, θα υπάρχει μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής η οποία θα λάβει χώρα στις 3 Φεβρουαρίου με αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο την ευρωπαϊκή άμυνα. Οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές, δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω. Έχετε δίκιο, όμως, όταν λέτε ότι η τεράστια γεωπολιτική ένταση την οποία αντιμετωπίζουμε απαιτεί και μία, θα έλεγα, γεωπολιτική και αμυντική αφύπνιση της ηπείρου μας, η οποία θα μπορεί να κινηθεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.
«Μπροστά μου ο Μίτσκοσκι, μίλησε για Βόρεια Μακεδονία»
Σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη του απόλυτου σεβασμού στις διεθνείς συμφωνίες, ενώ ερωτηθείς για την επιμονή του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, να μιλάει για «Μακεδονία» και «Μακεδόνες», απάντησε: «Μπροστά μου, στη συνάντηση του ΕΛΚ ο κ. Κριστιάν Μίτσκοσκι χρησιμοποίησε την ονομασία που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή τη Βόρεια Μακεδονία».
«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο»
Σε ερώτηση αν μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, έθεσαν το θέμα πιθανής συμφωνίας για αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία να παραγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου κατά τα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, όχι μόνο κατά την άποψη της Ελλάδας αλλά και κατά την άποψη της Ευρώπης.
«Προφανώς και εγώ και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ενημερώσαμε τους ομολόγους μας για αυτές τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πιθανότητα ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας – Συρίας. Άρα υπήρξε μία ενημέρωση κάτι για το οποίο αυτή τη στιγμή σε αυτό το επίπεδο, κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών».
«Η σταθεροποίηση της Συρίας, είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη»
Για το Συριακό ζήτημα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Προφανώς δεν έχει μετατραπεί η Συρία από τη μια στιγμή στην άλλη σε ασφαλή χώρα. Θα ήταν πολύ αφελές να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο. Τα δεδομένα όμως στο πεδίο σαφέστατα έχουν αλλάξει και γι’ αυτό και επαναλαμβάνω ότι η σταθεροποίηση της Συρίας δεν έχει ενδιαφέρον μόνο για την προστασία του ελληνορθόδοξου στοιχείου στη χώρα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Έχει και πολύ μεγάλη σημασία, για όλη την Ευρώπη, διότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια επιστροφή ανθρώπων οι οποίοι έφυγαν από τη Συρία επειδή ακριβώς αισθάνθηκαν ότι καταδιώκονται από ένα καθεστώς, το οποίο δεν υπάρχει πια», τόνισε.
Για το θέμα της επιστροφής των προσφύγων
Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα της επιστροφής των προσφύγων στην χώρα τους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως, το πρώτο το οποίο πρέπει να διερευνηθεί είναι αν υπάρχει διάθεση για εθελοντικές επιστροφές, ενώ ταυτόχρονα να υποστηριχθούν οι δομές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι θα γυρίσουν θα έχουν τουλάχιστον καλυμμένες τις βασικές τους ανάγκες.
«Και βέβαια, συνέχισε, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ουσιαστικά αναστείλει τις διαδικασίες επίδοσης αποφάσεων ασύλου σε Σύρους που βρίσκονται στην πατρίδα μας, για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι κατά κανόνα οι αποφάσεις αυτές είχαν μία βασική αιτιολογία, μία βασική δικαιολογία. Ο αιτών άσυλο ζητούσε προστασία γιατί κινδυνεύει από το καθεστώς Άσαντ, το οποίο δεν υπάρχει πια. Οπότε πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».
«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία»
Σχετικά με την στήριξη στην Ουκρανία ανέφερε ότι: «εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και οικονομικά, διότι θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί μία ενδεχόμενη ειρήνη με τη Ρωσία με τους δικούς της όρους και στον χρόνο τον οποίον η ίδια θα επιλέξει, όχι όμως σε συνθήκες αδυναμίας».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας