Γιατί η Αθήνα ανησυχεί για παράνομο τουρκοσυριακό μνημόνιο
Πηγή Φωτογραφίας: Middle East Eye, UN General Assembly 2023: What world leaders said about Middle East on day one
«Φωτιά» στις διπλωματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι φήμες που κυκλοφόρησαν σχετικά με ένα πιθανό τουρκοσυριακό μνημόνιο, το οποίο θα καθορίζει και ΑΟΖ, ακολουθώντας το παράδειγμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Με την Άγκυρα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην επόμενη φάση της Συρίας, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, και τον Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζεται από διεθνείς αναλυτές ως «χαλίφης» της περιοχής, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και τις προσπάθειες της γειτονικής χώρας να καθιερωθεί ως ενεργειακός κόμβος προς την Ευρώπη, περιθωριοποιώντας την Ελλάδα και την Κύπρο και δημιουργώντας τετελεσμένα σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι ενέργειες της Άγκυρας έχουν δημιουργήσει ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, μετά την αλλαγή ηγεσίας στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να επεκτείνει το αναθεωρητικό του αφήγημα και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, προκαλώντας νέες δυσκολίες στις σχέσεις του με την Αθήνα και τη Λευκωσία.
Αυτές οι εξελίξεις δεν περνούν απαρατήρητες και από τους πολίτες της χώρας μας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse, το 69% των πολιτών δηλώνει ότι η κατάσταση στη Συρία τους απασχολεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ μόλις το 10% εκφράζει περιορισμένο ενδιαφέρον.
Επίσημα, η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στη Δαμασκό, ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών διατηρεί συνεχείς επαφές με τις χώρες του αραβικού κόσμου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Κύπρο και την Αυστρία, υπέβαλε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστολή που ζητά από την ΕΕ να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία και να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Ένωσης, η οποία, όπως επισημαίνεται, έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Συρία.
Οι διπλωματικές ενέργειες της ελληνικής πλευράς, τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο, αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα, με κύριο στόχο να ανακοπούν οι φήμες που υποδεικνύουν ότι η Τουρκία επεξεργάζεται σχέδιο συμφωνίας για ΑΟΖ με τη Συρία. Παράλληλα, στον τουρκικό τύπο κυκλοφορούν δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ, με σκοπό τη μεταφορά ενέργειας στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη μέσω Συρίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να επιτύχει συμφωνία με τη Συρία, ακολουθώντας το μοντέλο του τουρκολιβυκού μνημονίου. Στόχος του είναι να επεκτείνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Τουρκίας σε θαλάσσιες περιοχές που, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα έπρεπε να μοιραστούν η Λευκωσία και η Δαμασκός. Παράλληλα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει την πρόθεση δημιουργίας φυσικού αγωγού από το Κατάρ προς την Τουρκία μέσω Συρίας, με σκοπό την τροφοδοσία και της Ευρώπης.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας