Τα μηνύματα της κυβέρνησης σε Άγκυρα και Β. Μακεδονία
Πηγή Φωτογραφίας: [374420] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά την επίδραση που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις στη Συρία, καθώς και την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε μορφή Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Επιπλέον, τόνισε ότι μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για τις πληροφορίες που υπάρχουν, ακόμα και σε επίπεδο δημοσιογραφικών αναφορών.
Επίσης, εξήγησε ότι το ζήτημα της Συρίας είναι σημαντικό για πολλούς λόγους και ότι η σταθερότητα είναι κρίσιμη για τη χώρα, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή επιστροφή προσφύγων από την Ευρώπη στη Συρία.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, δημοσιεύθηκε στην Αθήνα μια αποκαλυπτική δημοσκόπηση της Pulse, η οποία ανέδειξε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα ελληνοτουρκικά και το μεσανατολικό ζήτημα, γεγονός που η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 75% των πολιτών δηλώνει ότι απασχολούνται από τα ελληνοτουρκικά, ενώ το 69% ενδιαφέρεται για το μεσανατολικό.
“Κρυφτούλι” Μίτσκοσκι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε με τον δικό του τρόπο το παιχνίδι κρυφτού που παίζει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Κριστιάν Μίτσοσκι, ο οποίος συνεχίζει να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία» και σε επίσημες υποχρεώσεις, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε την επίσημη και μοναδική ονομασία της χώρας, που είναι Βόρεια Μακεδονία.
Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι ο σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι προφανώς μια αναγκαία, αν και όχι ικανή, προϋπόθεση για να μπορέσει κάποια στιγμή να ανοίξει ουσιαστικά ο ευρωπαϊκός δρόμος για τη γειτονική μας χώρα.
Μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε επίσης ότι συμφωνήθηκε η διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου, με αποκλειστικό θέμα την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, και μάλιστα μετά από δική του πρόταση.
Επεσήμανε ότι μια τέτοια ενέργεια θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη νέα διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, υποδεικνύοντας ότι αναλαμβάνουμε και εμείς τις ευθύνες που μας αναλογούν για την άμυνά μας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, τόνισε: «Η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση απαιτεί μια γεωπολιτική και αμυντική αφύπνιση της ηπείρου μας σε διάφορους τομείς. Είναι απαραίτητη η κινητοποίηση πόρων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου που θα χρηματοδοτεί δράσεις. Αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι ανταγωνιστική προς το ΝΑΤΟ».
Οι διεθνείς υποχρεώσεις του πρωθυπουργού συνεχίζονται, καθώς το Σαββατοκύριακο θα συμμετάσχει σε άτυπη σύνοδο στη Λαπωνία, όπου θα παρευρεθούν η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ιταλία και η Ελλάδα, προκειμένου να συζητηθούν θέματα αμυντικής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας