Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κατακεραυνόνουν τον Biden: Η πολιτική του κόστισε στην Ουκρανία τη νίκη
Πηγή Φωτογραφίας: cnn // Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κατακεραυνόνουν τον Biden: Η πολιτική του κόστισε στην Ουκρανία τη νίκη
Στον ένα μήνα που έχει απομείνει στον Joe Biden μέχρι να παραδώσει την σκυτάλη στον Trump, ο 81χρονος πρόεδρος επικεντρώνεται στη χρήση όλων των πόρων που του έχουν απομείνει για να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και για να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία με στόχο την αποδυνάμωση της οικονομίας της.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, όσο προχωράει ο καιρός, όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι στην Ουκρανία και σε αρκετές δυτικές χώρες αρχίζουν να κατηγορούν τον Δημοκρατικό πρόεδρο, ότι δεν έκανε όσα έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε για να υποστηρίξει το Κίεβο.
Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο Biden τις τελευταίες εβδομάδες του, σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ουκρανία οδεύει προς μια συμφωνία, στην οποία ο πρόεδρος Volodimir Zelensky μπορεί να αναγκαστεί να παραχωρήσει εδάφη της με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας που απομακρύνουν πολύ το αίτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ για την οποία πάσχιζε τόσο καιρό.
Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα αυτό θα είναι σε μεγάλο βαθμό συνέπεια των αποφάσεων που έλαβε ή δεν έλαβε ο Biden τα τελευταία δύο χρόνια.
Η κριτική
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια και όπλα, ορισμένοι Δυτικοί απογοητευμένοι με τον Biden επειδή κωλυσιεργεί σε βασικές αποφάσεις για την παράδοση πιο προηγμένων όπλων σε κρίσιμα σημεία της σύγκρουσης.
Για παράδειγμα, το φθινόπωρο του 2022, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν βάλει τον Πούτιν σε δύσκολη θέση και ο Zelensky έκανε έκκληση στον Biden για περισσότερα όπλα. Τότε ο Biden δίστασε. Η απόφασή του ελήφθη ύστερα από την σκέψη ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να φέρει στο παιχνίδι στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου.
Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες, όπως είπαν, άργησαν να καταλάβουν ότι ο Πούτιν θα εισέβαλε και στη συνέχεια ήταν απρόθυμες να στείλουν όπλα.
Πλέον, όπως είπαν άλλοι αξιωματούχοι, το αποτέλεσμα για την Ουκρανία έχει κριθεί, ανεξάρτητα από το αν ο Biden ή ο Donald Trump είναι στο τιμόνι των ΗΠΑ.
Ο Trump έχει ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και τα στελέχη του έχουν επισημάνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα ωθούσε την Ουκρανία να δώσει κάποια εδάφη της και να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα.
Εμμονή με τα πυρηνικά
Ως βετεράνος του Ψυχρού Πολέμου που μάλιστα συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο της κούρσας των εξοπλισμών με τη Σοβιετική Ένωση, ο Biden είχε εμμονή με τον κίνδυνο της πυρηνικής κλιμάκωσης, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Το θεμελιώδες πρόβλημα, σύμφωνα με δύο ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ήταν ότι η στρατηγική του Biden φαινόταν να προσανατολίζεται στο να αποτρέψει την Ουκρανία από το να χάσει, χωρίς να χαράξει μια πορεία προς τη νίκη.
Αυτό, είπαν οι αξιωματούχοι, άφηνε την Ουκρανία εγκλωβισμένη σε μια παρατεταμένη σύγκρουση που θα κόστιζε δεκάδες χιλιάδες ζωές.
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, ο τότε πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Mark Milley πρότεινε μια εναλλακτική προσέγγιση που δεν θα είχε τον ίδιο κίνδυνο ρωσικής κλιμάκωσης: να ωθήσει τον Zelensky σε συνομιλίες με τον Πούτιν.
«Ο ρωσικός στρατός είναι πραγματικά στα κάτω του», δήλωσε ο Milley τον Νοέμβριο του 2022. «Πρέπει να διαπραγματεύεσαι σε μια στιγμή που έχεις εσύ το πάνω χέρι και ο αντίπαλός σου είναι σε αδυναμία».
Σε εκείνο το σημείο της σύγκρουσης, ωστόσο, τέτοιες προτάσεις θεωρούνταν αδιανότητες. Το σκεπτικό των δυτικών αξιωματούχων, ήταν ότι μόνο ο Zelensky και οι Ουκρανοί θα αποφάσιζαν πότε θα διαπραγματευτούν.
Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Biden είχε δύο επιλογές: να αυξήσει την υποστήριξη και να οδηγήσει το Κίεβο στο να τελειώσει τη δουλειά ή να πιέσει για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Δεν επέλεξε καμία από τις δύο.
Αυτές οι ανησυχίες ήταν υπερβολικές, δήλωσε ένας Βρετανός αξιωματούχος, επειδή σε κάθε στάδιο οι ρωσικές απειλές αποδείχθηκαν απλώς πυροτεχνήματα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι, αντίθετα, οι δολιοφθορές στην Ευρώπη και η ολοένα και πιο έντονη στόχευση της Μόσχας στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας δείχνουν ότι ο Putin ήταν έτοιμος να κλιμακώσει, οπότε έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψη τις πυρηνικές απειλές του.
«Ο πρόεδρος έχει μια άλλη ευθύνη που είναι μοναδική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα. «Εκεί που σταματάει η ευθύνη είναι σε αυτό το γραφείο, και ήταν δική του ευθύνη να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία έχει όλα όσα μπορούμε να παράσχουμε για να αντιμετωπίσει την ρωσική επιθετικότητα. Δεν χρειαζόμαστε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων».
Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν επίσης ότι καμία μεμονωμένη ικανότητα δεν αποτελεί ασημένια σφαίρα και ότι η Ουκρανία εμποδίζεται τώρα περισσότερο από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού παρά από την έλλειψη όπλων.
Ο επικεφαλής της CIA, William Burns, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος πιθανής χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων», αλλά ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα πρέπει να φοβηθούν.
Ο Burns συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του στην Τουρκία για να τον προειδοποιήσει κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων.
Παρ’ όλα αυτά, καθώς ο Biden αγωνιούσε για το αν θα έπρεπε να στείλει περισσότερα συστήματα αεράμυνας, πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς ή μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, ο Putin δοκίμαζε τους πυραύλους του στις πόλεις της Ουκρανίας.
Αυτό αποδυνάμωσε την οικονομία του Κιέβου και την αποφασιστικότητα του λαού του, κάμπτοντας την ικανότητα της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας να αντεπιτεθεί, ενώ η Μόσχα έλαβε κρίσιμο χρόνο για να προετοιμαστεί και να προσαρμόσει τις άμυνές της.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας