Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Τρόπους προκειμένου να ενισχύσει το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο αναζητεί η G7, καθώς επιδιώκει να κάμψει την ικανότητα της Μόσχας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg, οι επιλογές που εξετάζονται κυμαίνονται από την ουσιαστική αντικατάσταση του μηχανισμού με πλήρη απαγόρευση διακίνησης ρωσικού αργού μέχρι τη μείωση του ορίου τιμής από τα σημερινά 60 δολάρια σε περίπου 40 δολάρια. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πάντως ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει ακόμη κάποια συμφωνία για το επόμενο βήμα.
Τα σχέδια της G7
Σύμφωνα με τους τρέχοντες όρους του ανώτατου ορίου τιμών, οι δυτικοί φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να ασφαλίσουν και να μεταφέρουν πετρέλαιο μόνο όταν αγοράζεται κάτω από το όριο τιμής. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγαν επίσης εμπάργκο στις περισσότερες εισαγωγές τους μήνες μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας.
Αυτό έχει αναγκάσει τη Μόσχα να στραφεί σε έναν κρυφό στόλο δεξαμενόπλοιων, που συχνά λειτουργούν με άγνωστους ασφαλιστές ή ιδιοκτήτες, για να μεταφέρει το αργό της σε νέες αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία. Αυτός ο σκιώδης στόλος βοήθησε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς, με τις τιμές για την πώληση του αργού της να ξεπερνούν το ανώτατο όριο τιμών για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Σε απάντηση, τα κράτη της G-7 έχουν επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες πλοία και οντότητες που εμπλέκονται σε αυτή τη σκιώδη τροφοδοσία. Ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης εντείνουν επίσης τους ασφαλιστικούς ελέγχους στα διερχόμενα ρωσικά τάνκερ.
Ο σχεδιασμός του πλαφόν
Το ανώτατο όριο τιμής σχεδιάστηκε αρχικά για να περιορίσει το ποσό των χρημάτων που κερδίζει η Ρωσία από τις πωλήσεις πετρελαίου της, ενώ παράλληλα προστατεύει τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου από την άνοδο. Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι με τις τιμές του πετρελαίου να διολισθαίνουν εν μέσω προβλέψεων για παγκόσμιο πλεόνασμα το 2025, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας είναι ανοιχτοί σε πιο επιθετικές ενέργειες.
Καθώς σταθμίζουν πιθανές επιλογές, τα έθνη της G-7 προσπαθούν να εξισορροπήσουν τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο οποιωνδήποτε μέτρων με άλλα ζητήματα όπως η ασφάλεια στη θάλασσα, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι το εμπόριο θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη Μόσχα χρησιμοποιώντας πιο αξιόπιστους φορείς εκμετάλλευσης.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας