Υδρογόνο: Ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη
Πηγή Φωτογραφίας: freepik / cnn // Υδρογόνο: Ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μια χρυσή ευκαιρία να αναπτύξει μια «στρατηγική υδρογόνου 2.0» που να βασίζεται περισσότερο στην οικονομική και φυσική πραγματικότητα.
Το euractiv.com θεωρεί ότι μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να στοχεύει στη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας υδρογόνου για όσους το χρειάζονται πραγματικά (παραγωγή χάλυβα, βαριές οδικές μεταφορές, αερομεταφορές μεγάλων αποστάσεων και ναυτιλία, ενώ θα βασίζεται σε ρεαλιστικούς στόχους και αυστηρούς κανόνες).
Είναι εφικτοί οι στόχοι της ΕΕ για Η2;
Σήμερα, η Ευρώπη απέχει πολύ από τη φιλοδοξία της για 20 mt παραγωγής και εισαγωγών ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου έως το 2030, όπως ορίζεται στο REPowerEU. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακά νέα.
Η παραγωγή και η κατανάλωση αυτής της ποσότητας υδρογόνου δεν ήταν ποτέ εφικτή ούτε απαραίτητη, όπως έδειξε η μελέτη του 2023 της Agora.
Στην πραγματικότητα, αυτή η φιλοδοξία δίνει προτεραιότητα στην αναβάθμιση του υδρογόνου έναντι της άμεσης ηλεκτροδότησης.
Παραβλέπει έτσι τις ανάγκες άλλων βιομηχανιών και εφαρμογών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι αντλίες θερμότητας, που βασίζονται σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας.
Μεγεθύνοντας το ανανεώσιμο υδρογόνο, βλέπουμε μια σημαντικά χαμηλότερη πρόσληψη από ό,τι αναμενόταν.
Ο βραδύτερος ρυθμός οφείλεται στον πληθωρισμό, στις υπεραισιόδοξες παραδοχές κόστους ηλεκτρολύτη και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στις καθυστερήσεις των υποδομών, στην εκκρεμότητα της υλοποίησης από τις κυβερνήσεις της ΕΕ των στόχων για ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης και στη μέτρια οικονομική στήριξη από τον δημόσιο τομέα.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι υψίστης σημασίας να διατηρηθεί ένα σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον.
Αυτό περιλαμβάνει την τήρηση των συμφωνηθέντων κριτηρίων για το ανανεώσιμο υδρογόνο που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως.
Κανόνες των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ υιοθετούν τους δικούς τους κανόνες για το υδρογόνο.
Ενώ η επιστροφή του εκλεγμένου Προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο φέρνει κάποια αβεβαιότητα, παρόμοια εγχειρίδια κανόνων θα μπορούσαν να βοηθήσουν να τεθούν τα θεμέλια για μια διατλαντική αγορά υδρογόνου.
Οι αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία παρακολουθούν επίσης στενά την πρόοδο της ΕΕ.
Υπάρχουν παραγωγοί στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που ετοιμάζονται να παραδώσουν ανανεώσιμο υδρογόνο και τα παράγωγά του στην Ευρώπη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030 με 3-5 ευρώ ανά κιλό.
Κανόνες υπέρ της ΕΕ
Οι ισχυροί κανονισμοί θα βοηθήσουν επίσης την Επιτροπή της ΕΕ καθώς αναπτύσσει προτάσεις για πράσινες πρωτοπόρες αγορές και στρατηγικές για τις δημόσιες συμβάσεις για την υποστήριξη της κλιματικής ουδετερότητας.
Πρέπει να μπορεί να βασίζεται σε σαφείς κανόνες για να ανταμείβει τους κορυφαίους επιδόσεις και να βοηθά στην επιτάχυνση της δημιουργίας αγορών που απαιτούνται επειγόντως.
Ο σχεδιασμός της υποδομής είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο μιας στρατηγικής στερεού υδρογόνου.
Μέχρι στιγμής (με βάση υπερβολικά φιλόδοξους στόχους), ο σχεδιασμός υποδομής της ΕΕ για το υδρογόνο θα πρέπει να επανεξεταστεί.
Θα πρέπει να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη θέση των βιομηχανικών συστάδων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις δυνατότητες και τις ανάγκες των μη αέριων παραγώγων υδρογόνου, όπως η αμμωνία.
Η προσεκτική αξιολόγηση του ρόλου της εγχώριας παραγωγής έναντι των εισαγωγών και ποια παράγωγα υδρογόνου να εισάγονται, θα συνέβαλλε επίσης σε μια οικονομικά αποδοτική και ρεαλιστική στρατηγική.
Οι κανόνες της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου επιτυγχάνουν μια ισορροπία, προσφέροντας μια μεταβατική περίοδο, αποτρέποντας παράλληλα το υπορυθμισμένο υδρογόνο από την αύξηση των εκπομπών και των τιμών της ενέργειας. Αυτό έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη έργων καθαρού υδρογόνου, ειδικά στη Βόρεια και Νότια Ευρώπη, όπου η φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι άφθονη.
Το πλαίσιο υδρογόνου της ΕΕ έχει τοποθετήσει το μπλοκ ως παγκόσμιο ρυθμιστικό ηγέτη.
Πού πρέπει να εστιάσει η Ευρώπη
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη πρέπει να κλιμακώσει την αγορά καθαρού υδρογόνου. Αλλά πρέπει να είναι έξυπνο για αυτό.
Η εστίαση σε τομείς που δεν μπορούν να κάνουν χωρίς υδρογόνο μαζί με αυστηρούς κανόνες μπορεί να επαναφέρει τη «γηραιά» ήπειρο σε μια οικονομικά αποδοτική πορεία προς το καθαρό μηδέν και μια πιο ρεαλιστική καθαρή βιομηχανική πολιτική.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας