Πολιτική

Μπορεί να υπάρξει ενωτική πρόταση για Πρόεδρο Δημοκρατίας;

Μπορεί να υπάρξει ενωτική πρόταση για Πρόεδρο Δημοκρατίας;

Πηγή Φωτογραφίας: Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ "ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.Ο ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ" (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)

Θα φέρει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διχασμό ή ενότητα στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς; Μήπως υπάρχει η δυνατότητα το θέμα αυτό να αποτελέσει μια πρόβα για μια μελλοντική συμμαχία;

Διαχρονικά, η υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας έχει προκαλέσει τόσο συγκλίσεις όσο και αντιπαραθέσεις. Θα τηρηθεί και αυτή τη φορά το «έθιμο»; Δηλαδή, θα προταθεί ένα πρόσωπο που δεν θα έχει ιδεολογικές ρίζες στο κυβερνών κόμμα; Ή μήπως θα δούμε μια στροφή στην κατεύθυνση;

Ένα σημαντικό ερώτημα αιωρείται πάνω από το πολιτικό σκηνικό. Ποιες πολιτικές εξελίξεις θα προκύψουν από το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας; Αν και δεν αναμένονται εκλογές, τα σενάρια είναι πολλά και ποικίλα. Το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει προσεκτικά τις επιλογές και τα δεδομένα, προκειμένου να καταλήξει στην τελική του πρόταση, ενώ το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν την κατάσταση με στάση αναμονής.

Φυσικά, δεν περιμένουν μόνο την πρόταση της κυβέρνησης. Αν και αυτό είναι το κύριο ζήτημα, είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές σκέφτονται – πέρα από τις θεσμικές αναφορές, οι οποίες έχουν σίγουρα σημασία, δεδομένου ότι αφορούν το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα – πώς θα εκμεταλλευτούν την πολιτική αντιπαράθεση που θα προκύψει. Θα το παραδεχτούν ποτέ; Δύσκολο.

Η αλήθεια είναι ότι, πλέον, έχουμε περάσει από τις κρυφές δημοσκοπήσεις στις δημόσιες, με την ονοματολογία για τη θέση του ή της Προέδρου της Δημοκρατίας να έχει φουντώσει. Όλοι οι πολιτικοί φορείς, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί το θέμα. Ωστόσο, ο Δεκέμβρης πλησιάζει στο τέλος του, ο Γενάρης έρχεται και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι στις αρχές του 2025 θα αποκαλύψει τις προθέσεις του. Παρά την άρνηση του Κώστα Καραμανλή να αποδεχθεί την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, έγινε γνωστό κάτι που κυκλοφορούσε σε πηγαδάκια εντός και εκτός Βουλής: ο πρώην Πρωθυπουργός είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Εντυπωσιακά είναι και τα υψηλά ποσοστά της νυν Προεδρού της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, καθώς υπάρχουν αρκετοί, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερή πλευρά, που θα ήθελαν να δουν μια αλλαγή ηγεσίας. Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταγράφει επίσης υψηλά ποσοστά. Το σενάριο του Χρήστου Ράμμου έχει αποσυρθεί, δεδομένης της πρόσφατης άρνησής του, καθώς αφορούσε μια πρόταση που θα οδηγούσε σε άμεση ρήξη με την κυβέρνηση.

Τι υποστηρίζουν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς

Στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν τον Πρωθυπουργό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να αποκαλύψει τις προθέσεις του πριν ακούσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε περίπτωση που προταθεί υποψηφιότητα του Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ θα δώσει το μεγάλο «ναι», όπως και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο προέρχεται από την ευρύτερη κεντροαριστερά, εφόσον πληροί τα πολιτικά και θεσμικά κριτήρια του Κινήματος. Προς το παρόν, πάντως, αρνούνται να συμμετάσχουν σε δημόσιες συζητήσεις σχετικά με ονόματα.

Εφόσον η πρόταση της κυβέρνησης τους ικανοποιεί, είναι πιθανό να δώσουν τη συναίνεσή τους, καθώς το ΠΑΣΟΚ τονίζει τη σημασία της τήρησης της θεσμικής τάξης που είχε συμφωνηθεί ανεπίσημα και εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Αν, ωστόσο, η κυβέρνηση επιλέξει να ικανοποιήσει το κομματικό της κοινό, είναι βέβαιο ότι το κόμμα του πράσινου ανατέλλοντος ηλίου δεν θα μείνει αδρανές, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι σαφή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι το κόμμα δεν θα εμπλακεί σε ονοματολογία, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι ενδεικτικό ότι δήλωσε: «κινούμαστε θεσμικά από την αρχή, προστατεύοντας τον θεσμό και τα πρόσωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ θα αποφασίσει συλλογικά, εγκαίρως και θεσμικά για τη στάση του σχετικά με την προεδρική εκλογή».

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Νίκος Παππάς πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη, επικαλούμενος τη συνεδριακή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Κουμουνδούρου θα συμφωνήσει σε κυβερνητική πρόταση, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η διαμόρφωση διαχωριστικών γραμμών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητη για να κερδίσει περισσότερη πολιτική επιρροή.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments