Πολιτική

ΝΔ: Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για πολιτική ανασυγκρότηση του κόμματος

ΝΔ: Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για πολιτική ανασυγκρότηση του κόμματος

Πηγή Φωτογραφίας: [373030] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας σε διεθνείς τομείς, με σκοπό να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησής του σε ευρύτερες ομάδες ψηφοφόρων εντός της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνει την παρουσία του στην ευρωπαϊκή σκηνή, έχοντας στο νου του και τον αντίκτυπο που αυτό έχει στο εσωτερικό. Αντιμέτωπος με κοινωνική πίεση και δυσφορία, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το στοίχημα για τον ίδιο και το κυβερνών κόμμα είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της απήχησής τους σε ευρύτερα ακροατήρια. Ιδιαίτερα σε εκείνα που δεν κρίνουν πρόσωπα και πολιτικές με βάση τον άξονα Δεξιάς – Αριστεράς, αλλά αναζητούν συγκεκριμένες λύσεις.

Με τη δημοσκοπική μάχη να συνεχίζεται ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον «Κανένα» για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία (31% ο Μητσοτάκης, 30% ο «Κανένας» και 8% ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Metron Analysis για το Mega), το σχέδιο πολιτικής ανασυγκρότησης της ΝΔ και η διατήρηση αποστάσεων από την αντιπολίτευση περνούν μέσα από το μήνυμα ότι «η φωνή της Ελλάδας έχει σημασία», το οποίο επιδιώκει να προβάλλει ο Μητσοτάκης.

«Λοιπόν, ναι, κάποιος διαπραγματεύτηκε το Ταμείο Ανάκαμψης και εξασφάλισε 36 δισεκατομμύρια. Σίγουρα δεν ήσασταν εσείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος την Κυριακή από τη Βουλή, στρέφοντας το βλέμμα προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή, σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκά μέτωπα που είναι ανοιχτά, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο της ως επισπεύδουσας: σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ευρωπαϊκής άμυνας, καθημερινότητας, ενεργειακής πολιτικής και στη μετάβαση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Διεθνοπολιτικές αλλαγές

Σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών αναταράξεων που δοκιμάζουν τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά, το Μαξίμου εστιάζει ταυτόχρονα στη Μέση Ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια. Όπως επισημαίνει η κυβερνητική έδρα, «η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής προσέγγισης στα ζητήματα της Συρίας», ενώ, αναφορικά με την πρόκληση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρόοδο στην πολιτική διεύρυνσης, αναδεικνύει τη σημασία της Αθήνας για τις εξελίξεις.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε προχθές από τις Βρυξέλλες ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Κριστιάν Μίτσκοσκι, χρησιμοποίησε την ονομασία που προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και επανέλαβε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Η Ελλάδα έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας πιο ενεργής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ», πρόσθεσε ο Μητσοτάκης. Η ατζέντα της θα παραμείνει ανοιχτή ενόψει της έκτακτης συνόδου της ΕΕ τον Φεβρουάριο, καθώς και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2025. Το ζήτημα της άμυνας γενικότερα «αναδεικνύεται» εντός της χώρας, καθώς η κυβέρνηση και η ΝΔ επιδιώκουν επαναπροσεγγίσεις με πιο συντηρητικά κοινά – χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα προς τους ενστόλους, ένα κοινό που είναι παραδοσιακά ευνοϊκό προς τη ΝΔ, μέσω των πρόσφατων ανακοινώσεων.

Νέο πλαίσιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Μητσοτάκης αναφέρεται στην ανάγκη για κανονιστική παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες άλλων χωρών, όπως η Αυστραλία, που προτείνουν την καθιέρωση ηλικιακών κριτηρίων. Στην αρχική φάση, το Μαξίμου επιδιώκει να δείξει την πρόθεσή του να αναπτύξει έναν «εθνικό» οδικό χάρτη, ο οποίος θα παρουσιαστεί στις 30 Δεκεμβρίου.

Στην «ευρωπαϊκή» ατζέντα του Μητσοτάκη, τα ενεργειακά ζητήματα κατέχουν κεντρική θέση, με στόχο την αναβάθμιση της Ελλάδας σε εξαγωγέα ενέργειας. Παράλληλα, τονίζεται η σημασία των επενδύσεων στις διασυνδέσεις για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι μια επένδυση στα δίκτυα θα συμβάλει στη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές μακροπρόθεσμα.

Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως η χώρα μείνει πίσω στις εξελίξεις. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ανταγωνιστική σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments