Διεθνή

Ηχηρό μήνυμα Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τους Χούτι της Υεμένης

Ηχηρό μήνυμα Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τους Χούτι της Υεμένης

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ηχηρό μήνυμα Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τους Χούτι της Υεμένης

O Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε τους Χούτι στην Υεμένη πως απειλούν την παγκόσμια ναυσιπλοΐα και τη διεθνή τάξη

Νέο ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έσπευσε να στείλει νωρίτερα την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε το Τελ Αβίβ θα συνεχίσει να ενεργεί κατά των Χούτι στην Υεμένη.Παράλληλα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε τους Χούτι στην Υεμένη πως απειλούν την παγκόσμια ναυσιπλοΐα και τη διεθνή τάξη, και κάλεσε τους Ισραηλινούς να διατηρήσουν την αποφασιστικότητά τους.

«Ακριβώς όπως πράξαμε σθεναρά απέναντι στους τρομοκρατικούς βραχίονες του άξονα του κακού του Ιράν, το ίδιο θα πράξουμε και εναντίον των Χούθι», είπε σε μια δήλωση μέσω βίντεο μία ημέρα μετά την εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη ο οποίος έπεσε στην περιοχή του Τελ Αβίβ προκαλώντας ελαφρούς τραυματισμούς.

Υεμένη: Ποιοι είναι οι σιίτες Χούθι που ισχυρίζονται ότι μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ

Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς κλιμακώνεται, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η σύγκρουση θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή, «ανοίγοντας την όρεξη» στους εχθρούς του Τελ Αβίβ που θα μπορούσαν να καθορίσουν τη νέα ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Οι φόβοι αυτοί φάνηκε να επιβεβαιώνονται στις 19 Οκτωβρίου, όταν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ένα από τα αντιτορπιλικά του στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαίτισε πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ από τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης και τη γύρω περιοχή.

Οι Χούθι ανήκουν σε μια φυλή από τη βορειοδυτική επαρχία Σαάντα της Υεμένης και είναι οπαδοί της σέκτας των Ζαϊντί, του σιιτικού Ισλάμ, στον οποίο εκτιμάται ότι ανήκει το 25% του πληθυσμού της χώρας. Μετά την ενοποίηση της Βόρειας και της Νότιας Υεμένης το 1990, οι Χούτι διεξήγαγαν μια σειρά εξεγέρσεων και το 2014 κατέλαβαν με επιτυχία τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά, ξεκινώντας έναν εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το 2011 ο επί τρεις δεκαετίες κυβερνήτης της χώρας, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, παραιτήθηκε ύστερα από εξέγερση στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης. Μετά την επίτευξη μιας μεταβατικής συμφωνίας που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Αμπντ Ραμπούχ Μανσούρ Χαντί τον αντικατέστησε και οι συνομιλίες έθεσαν τις βάσεις για μια συνταγματική συνέλευση και νέες εκλογές.

Οι Χούθι, ωστόσο, απέρριψαν το σχέδιο ομοσπονδίας που προέκυψε. Το 2014, η κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις καυσίμων, προκαλώντας διαμαρτυρίες, και οι Χούτι εκτόπισαν την κυβέρνηση του Χάντι, οι δυνάμεις του οποίου διατηρούν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Το σιιτικό Ιράν βοήθησε τους Χούθι και η σουνιτική Σαουδική Αραβία υποστήριξε την κυβέρνηση. Η βία έχει καταστρέψει τους απλούς κατοίκους της Υεμένης, οι οποίοι λένε ότι μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών, της οικονομικής κατάρρευσης και της αυξανόμενης πείνας, η ζωή έχει γίνει σχεδόν αφόρητη.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments