Πολιτική

Διπλωματικός πυρετός με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Διπλωματικός πυρετός με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: [370809] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας να εστιάζει στη Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, η Αθήνα προχωρά σε συγκεκριμένες ενέργειες στον τομέα της διπλωματίας

Σε ένα ρευστό περιβάλλον, με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στραμμένη στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, η Αθήνα προχωρά σε συγκεκριμένες διπλωματικές ενέργειες.

Ταυτόχρονα, παραμένει αβέβαιο πώς θα κινηθεί η Άγκυρα, η οποία επιθυμεί να αναδειχθεί σε ισχυρό παίκτη στην περιοχή και σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις στη Συρία για να προωθήσει τα σχέδιά της.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, αυτή τη στιγμή διεξάγονται επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, ο πρωθυπουργός δήλωσε μετά τη συνεδρίαση: «Είμαι ευχαριστημένος διότι, κατόπιν δικής μου πρότασης, θα πραγματοποιηθεί μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου». Επιπλέον, αναφέρθηκε σε «μια γεωπολιτική και αμυντική αφύπνιση της ηπείρου μας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί σε διάφορα επίπεδα».

Κατά δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Βορρά-Νότου που διεξάγεται στη Φινλανδική Λαπωνία, ύστερα από πρόσκληση του Φινλανδού ομολόγου του. Στη Σύνοδο θα παρευρεθούν επίσης οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Σουηδίας, καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ηγέτες συζητούν ζητήματα άμυνας, το μεταναστευτικό και τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ακόμη, ένας κύκλος επαφών βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία. Σε δηλώσεις του μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Κ. Μητσοτάκης – ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε το Λίβανο και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη της Αντιόχειας – τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, ως πνευματικός προστάτης του Πατριαρχείου Αντιοχείας και, κατά συνέπεια, όλων των ελληνορθόδοξων που ζουν στη Συρία και τον Λίβανο. Το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλειά τους και να αποφευχθούν νέες προσφυγικές ροές από ανθρώπους που νιώθουν ανασφάλεια».

Πώς αντιμετωπίζει η Αθήνα τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου

Σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή και να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να προωθήσει το αναθεωρητικό του αφήγημα και σε ποιο βαθμό οι ενέργειές του θα επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «προφανώς, τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους μας για τις συζητήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την πιθανότητα καθορισμού κάποιου είδους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία θα παραβλέπει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Έτσι, υπήρξε μια ενημέρωση για ένα θέμα που, ωστόσο, μέχρι σήμερα παραμένει στο επίπεδο των δημοσιογραφικών πληροφοριών». Υπογράμμισε επίσης ότι σύμφωνα με την άποψη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο.

Σε εγρήγορση για το μεταναστευτικό

Κλειδί για το μέλλον είναι η εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία και η πιθανότητα σταθερότητας στη χώρα, η οποία θα μπορούσε να διευκολύνει την επιστροφή των προσφύγων. Αν, ωστόσο, επικρατήσουν ακραίες φωνές, υπάρχει ανησυχία για την τύχη των μειονοτήτων και το ενδεχόμενο ενός νέου προσφυγικού κύματος.

Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχει αποφασιστεί να παγώσουν οι διαδικασίες επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ταυτόχρονα, θα αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σχέδιο για εθελοντικές επιστροφές των Σύρων πολιτών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Φυσικά, ακόμη και αν αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα, η επιστροφή των προσφύγων δεν είναι απλή διαδικασία, καθώς απαιτείται πρώτα ένα σχέδιο ανοικοδόμησης. Όσο παραμένει ασαφές το εσωτερικό τοπίο της Συρίας, είναι δύσκολο να υπάρξει εξωτερική οικονομική βοήθεια, γεγονός που δημιουργεί μια περίπλοκη κατάσταση. Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου 6 εκατομμύρια πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία, με τους μισούς να βρίσκονται στην Τουρκία, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό έχει κατευθυνθεί στο Λίβανο και στη Γερμανία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments