Οι διαδικτυακοί εγκληματίες προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο να προσελκύσουν την προσοχή των υποψήφιων θυμάτων τους προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος.
Η νέα τεχνολογία spam της Google για το Gmail
Η AI έχει αλλάξει και βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πως η ομάδα του Gmail προστατεύει δισεκατομμύρια inboxes χρηστών. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει ότι έχει αναπτύξει και εκπαιδεύσει πλήθος AI μοντέλων που βελτιώνουν σημαντικά την ασφάλεια του Gmail, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου large language model (LLM) που εκπαιδεύτηκε στο phising, στο malware και στο spam. Πετυχαίνοντας να εντοπίσει μοτίβα απάτης και με άμεση αντίδραση το εν λόγω LLM μπλοκάρει 20% περισσότερο spam σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις. Στην ουσία λειτουργεί σαν ένας μεγάλος επόπτης όλων των AI μέτρων που έχει διαθέσει η Google, αξιολογώντας εκατοντάδες πιθανές απειλές και μπλκάροντές τες και όλα αυτά μέσα σε δευτερόλεπτα.
Η πρόοδος όπως καταλαβαίνουμε του Gmail στην ανίχνευση απειλών είναι μεγάλη, ωστόσο την περίοδο των εορτών οι απειλές αυξάνονται ακόμη περισσότερο με την Google να έχει εντοπίσει ένα δεύτερο κύμα επιθέσεων που προσπαθεί νέα πράγματα εις βάρος των χρηστών. Συγκεκριμένα όλοι οι χρήστες θα πρέπει να διαγράψουν άμεσα αυτά τα τρία είδη emails:
- Απάτες με αποδείξεις: Η μέθοδος αυτή λειτουργεί απλά. Οι διαδικτυακοί εγκληματίες στέλνουν fake αποδείξεις σε ανυποψίαστα θύματα και ως εκ τούτου αυτά θεωρούν ότι υπήρξε κάποια χρέωση στη κάρτα τους. Παράλληλα με τηλέφωνα που συνοδεύουν το email προσπαθούν να κάνουν τους χρήστες να προβούν σε αμφισβητήσεις συναλλαγών ή τους ζητάν πληρωμή για επιστροφή χρημάτων.
- Απάτες με celebrities: Μηνύματα που δήθεν προέρχονται από γνωστά πρόσωπα και διασημότητες με άκρως επικίνδυνους σκοπούς. Στόχος τους να χτίσουν ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και να ενθαρρύνουν τα θύματα να κάνουν δωρεές για καλό σκοπό κ.α.
- Απάτες εκβιασμού: Τα θύματα λαμβάνουν emails με πληροφορίες της διεύθυνσης του σπιτιού τους, ακόμη και με φωτογραφία της εισόδου του σπιτιού τους, ζητώντας χρήματα για να μην δημοσιεύουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και ύποπτη online δραστηριότητα την οποία δήθεν έχεις κάνει.
Τέλος σημειώνεται ότι γενικότερα οι απάτες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αίσθημα του κατεπείγοντος. Πάρε το χρόνο σου και μην κάνεις τίποτα, στη καλύτερη ρώτα ένα συγγενικό πρόσωπο με περισσότερη γνώση της τεχνολογίας τι μπορεί να συμβαίνει. Κάνε τη δική σου έρευνα online και μην πιστεύεις εύκολα μηνύματα με χρεώσεις στις κάρτες, δήθεν μπλοκαρισμένο ebanking κ.α. Μία καλή λύση είναι να μπεις απευθείας στις υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστώσεις τι έχει συμβεί.
Πηγή: pagenews.gr
-
➤ Πρώην CEO της Google: Να σκεφτούμε σοβαρά πότε ο υπολογιστής πρέπει να βγει από την πρίζα
-
➤ Οι οπτικές ίνες στην Ελλάδα σήμερα- Χρηματοδοτήσεις 560 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
-
➤ TikTok: Ένας δισεκατομμυριούχος έχει σχέδιο διάσωσης για την κινεζική εφαρμογή
-
➤ Ρούτερ: Οι ΗΠΑ ερευνούν την κινεζική TP-Link – Στον ορίζοντα η απαγόρευση πωλήσεων
-
➤ Skroutz: Προσφεύγει νομικά κατά της Meta
-
➤ Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας