Όλες οι αλλαγές στην «παλέτα» των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος από τη νέα χρονιά
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI (αρχείου) / Διαδίκτυο // Όλες οι αλλαγές στην «παλέτα» των χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος από τη νέα χρονιά
Ένα νέο τοπίο στον τομέα των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται από τους πρώτους μήνες του 2025 , με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που έχει εξαγγείλει το ΥΠΕΝ και την παράλληλη προσαρμογή της ελληνικής ενεργειακής πραγματικότητας με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Η χρωματική παλέτα θα διευρυνθεί πέραν του πράσινου, κίτρινου και μπλε για να συμπεριλάβει περί τις αρχές Φεβρουαρίου, και το πορτοκαλί, το χρώμα των «δυναμικών» τιμολογίων, η χρήση των οποίων θα περιοριστεί για φέτος μόνο σε επιχειρήσεις, αφού το νοικοκυριά δεν διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή με δυνατότητα ωριαίας καταμέτρησης.
Το πλαίσιο της «δυναμικής» τιμολόγησης αναμένεται να οριστικοποιηθεί με υπουργική απόφαση, βάσει εισήγησης που έχει παραδώσει η ΡΑΑΕΥ έπειτα από δημόσια διαβούλευση με τους προμηθευτές.
Πορτοκαλί τιμολόγια, βάσει αυτής της εισήγησης, θα πρέπει να προσφέρουν υποχρεωτικά προμηθευτές με πελατολόγιο άνω των 200.000 καταναλωτών , με τον σχετικό πίνακα να επικαιροποιείται ανά εξάμηνο (Δεκέμβριο και Ιούνιο). Με βάση, η τα στοιχεία του προηγούμενου Ιουνίου, υπόχρεες για το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής είναι οι ΔΕΗ, Metlen, Hρων, Energy, Elpedison και Zeniθ.
Για κάθε ώρα της ημέρας η τιμή της κιλοβατώρας θα είναι διαφορετική, ακολουθώντας κατά βάση την διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς και θα γνωστοποιείται από τους παρόχους στους καταναλωτές από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.
Επιπλέον, οι προμηθευτές, υποχρεούνται, να ενημερώνουν τους πελάτες τους μέχρι τις 8 το βράδυ της προηγούμενης ημέρας πριν από την ημέρα κατανάλωσης για τις ώρες που οι τιμές είναι υψηλότερες από 150 ευρώ/μεγαβατώρα, παροτρύνοντάς τους να αποφύγουν την κατανάλωση ρεύματος. Σε περίπτωση εκτίναξης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά πάνω από τα 200 ευρώ/μεγαβατώρα οι πάροχοι οφείλουν να ειδοποιούν τους πελάτες τους μέσω SMS ή και Viber.
Λίγο αργότερα, περί τα τέλη Φεβρουαρίου θα κάνει την εμφάνισή του το αναβαπτισμένο από «νυχτερινό» σε «διζωνικό» τιμολόγιο.
Οι ώρες χαμηλής χρέωσης της κιλοβατώρας που απολαμβάνουν σήμερα περίπου 1,5 εκατ. καταναλωτές με μετρητή διπλής εγγραφής, μετατοπίζονται για να ακολουθήσουν.
Το «διζωνικό» τιμολόγιο που θα αντικαταστήσει το «νυχτερινό» θα έχει τη χειμερινή περίοδο χαμηλότερη χρέωση κιλοβατώρας για τις ώρες 12-3 το μεσημέρι και 2-5 τη νύχτα. Την θερινή περίοδο οι αντίστοιχες ζώνες θα είναι 11 – 3 το μεσημέρι και 2-4 τη νύχτα.
Το «σήμα» για την εφαρμογή του διζωνικού τιμολογίου θα δώσει στους προμηθευτές ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος θα πρέπει προηγουμένως να αλλάξει τα συστήματα διπλής καταμέτρησης, μέρος των οποίων θα χρειαστεί να γίνει χειροκίνητα.
Ο αρχικός σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για μια διευρυμένη ζώνη χαμηλής χρέωσης τα Σαββατοκύριακα που οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά «βυθίζονται» και τα νοικοκυριά θα μπορούν να την αξιοποιούν περισσότερο αφού δεν θα βρίσκονται στο χώρο εργασίας, «σκόνταψε» στην τεχνική αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ.
Στην τελευταία σύσκεψη επίσης στο ΥΠΕΝ με τους προμηθευτές και τον ΔΕΔΔΗΕ για την εφαρμογή του μέτρου που εξαγγέλθηκε πρώτη φορά την περασμένη Ανοιξη, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει με κάποια νομοθετική παρέμβαση από πλευράς του ΥΠΕΝ κι αυτό γιατί, το υφιστάμενο «νυχτερινό» τιμολόγιο δεν καλύπτεται από κάποιο νόμο.
Εφαρμόστηκε πριν από πολλές δεκαετίες από τη ΔΕΗ όταν ήταν μονοπώλιο στην αγορά και έπρεπε να ενισχύσει τη ζήτηση τις βραδινές ώρες για να κρατάει σε λειτουργία τις λιγνιτικές μονάδες.
Έτσι το μέτρο, από κεντρική παρέμβαση κατέληξε να προχωράει με ένα «μανδύα» εθελοντισμού. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα ολοκληρώσει τις τεχνικές παρεμβάσεις , θα ενημερώσει τους προμηθευτές και εκείνοι θα αποφασίσουν ένα θα προσαρμόσουν το τιμολόγιό τους στις αντίστοιχες ζώνες.
Δεδομένου ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών με μετρητή διπλής εγγραφής ανήκει στη ΔΕΗ, η οποία φέρεται να έχει συμφωνήσει, αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλοι πάροχοι, προκειμένου να μην χάσουν τους πελάτες τους.
Αλλαγές και στα μπλε
Αλλαγές αναμένονται και στα σταθερά «μπλε» τιμολόγια. Από τις 17 Ιανουαρίου και στο πλαίσιο σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας σταματάει η διάθεση στην αγορά σταθερών τιμολογίων διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών.
Για τα σταθερά εξάμηνης διάρκειας που είναι διαθέσιμα ήδη στην αγορά, με απόφαση της ΡΑΑΕΥ θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη τους.
Μετά τις 17 Ιανουαρίου, οι πάροχοι θα μπορούν να διαθέτουν στην αγορά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας, αλλά ως μικτά, κυμαινόμενα «κίτρινου» χρώματος και όχι «μπλε».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας