Policy Briefs

Σύνοδος Βορρά – Νότου: Οι ανησυχίες και οι προτάσεις των ηγετών για την ασφάλεια της ΕΕ

Ρωσία, παράνομη μετανάστευση, κοινή άμυνα απασχόλησαν τους ηγέτες Ελλάδα, Ιταλίας, Φινλανδίας, Σουηδίας - Συμμετείχε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Τις ανησυχίες τους για τη Ρωσία και την παράνομη μετανάστευση διατύπωσαν οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχαν στη διήμερη άτυπη σύνοδο που έγινε με πρωτοβουλία τη Φινλανδίας στη Λαπωνία.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας κάλεσε τους ομολόγους του από την Σουηδία, την Ιταλία και την Ελλάδα, καθώς και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, έτσι ώστε να ανταλλάξουν απόψεις για τα κρίσιμα ζητήματα, στα οποία κεντρικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση που έκανε η Κάγια Κάλας ότι η Ρωσία συνιστά ευθεία απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Αυτό που είναι θεμελιώδες είναι ότι η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά η ασφάλεια αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία που είναι διαφορετικά σε ανατολή, νότο, βόρρά και δύση, αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα αν δράσουμε όλοι μαζί. Πιστεύω ότι αυτό είναι επίσης θεμελιώδες. Τις ανησυχίες για την ασφάλεια, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε επενδύοντας περισσότερα στην άμυνα και συζητήσαμε πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό», σημείωσε η Κάγια Κάλας.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η απειλή είναι πολύ ευρύτερη από όσο φανταζόμαστε και τόνισε ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει την παράνομη μετανάστευση και άλλα ζητήματα για να υπονομεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προέτρεψε μάλιστα την Ένωση να κάνει περισσότερα για την προστασία των συνόρων της και να μην αφήσει τη Ρωσία ή οποιαδήποτε «εγκληματική οργάνωση», όπως να στέλνει στα ευρωπαϊκά εδάφη ροές παράνομων μεταναστών.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής.

«Θα ήθελα να επαναλάβω από την Λαπωνία πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να παράσχουμε περαιτέρω χρηματοδότηση, όχι μόνο για την διαχείριση των συνόρων αλλά και για τις φυσικές κατασκευές που μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά. Όσον αφορά την ασφάλεια υπάρχει μία κοινή κατανόηση ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι ως προς την κατανομή των πόρων για την άμυνα και την ασφάλεια, είτε πρόκειται σε εθνικό επίπεδο είτε πρόκειται σε ευρωπαϊκό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε ένα είδος υβριδικού πολέμου, ενώ ερωτηθείς για την άμυνα είπε πως θα χρειαστεί να δαπανήσουμε πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, το κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια, στην πραγματικότητα δεν επωφεληθήκαμε ποτέ από το μέρισμα ειρήνης μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου. Αλλά τώρα βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον ασφαλείας. Όλοι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Petteri Orpo δήλωσε ότι η διασφάλιση των συνόρων της χώρας του μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία αποτελεί «υπαρξιακό» ζήτημα για τη Φινλανδία και για άλλα μέλη της ΕΕ και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο