Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Συγκλονιστική πρόοδος στην εξέλιξη του clawback

Πτώση 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

«Αδιανόητη η επιτυχία που σημειώσαμε στον τομέα του clawback», αναφέρει, σε πρωινή παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι «έχει υπάρξει μια συγκλονιστική πρόοδος ως προς την εξέλιξη του clawback, δηλαδή ως προς την εξέλιξη των αυτόματων επιστροφών στα διαγνωστικά κέντρα. Θυμίζω ότι είχαμε τη μεγάλη επιτυχία του Μαΐου, όπου για περίπου ένα μήνα είχαν σταματήσει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να παρέχουν υπηρεσίες. Εγώ ξεκίνησα μια πολιτική με θάρρος αλλά και με επιμονή και τους εξηγούσα ότι η πολιτική αυτή θα αποδώσει. Όλα τα μέτρα που λάβαμε άρχισαν να εφαρμόζονται από τον Αύγουστο».

«Η πτώση του clawback σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αγγίζει πλέον το 30%», ανέφερε ο υπουργός Υγείας. «Δεν έχει υπάρξει καμία χρονιά που έχει μπει το claw back, που δεν είχαμε από χρόνο σε χρόνο αύξηση. Το ότι για πρώτη φορά φέτος είχαμε πτώση είναι αδιανόητη επιτυχία στον τομέα αυτό. Ήδη υπήρξε μια σχετική επιτυχία και βλέπουμε πως τα μέτρα αποδίδουν. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Ο σκοπός μας είναι να υπάρχει ομαλότητα στην αγορά. Να δουλεύουν τα διαγνωστικά κέντρα, να μπορούν να παρέχουν τις αξιόπιστες διαγνωστικές υπηρεσίες τους στους συμπολίτες μας».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Ά. Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως «παρά τη γκρίνια, η Ελλάδα είναι η χώρα με την καλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε διαγνωστικές εξετάσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης ακριβώς λόγω της σύμβασης με τον ιδιωτικό τομέα που πετύχαμε με τον ΕΟΠΥΥ. Είναι ένα μοντέλο που θα έπρεπε να αντιγράψουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε η χώρα, όπου μπορείς να κάνεις διαγνωστική εξέταση πρακτικά σχεδόν αμέσως. Αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε ως επίτευγμα, γιατί συμβάλλει καθοριστικά στη δημόσια υγεία».

Το success story της μεταρρύθμισης του Άδωνι Γεωργιάδη

Επισημαίνουμε ότι ο όρος Clawback σημαίνει την επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο, και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ ή/και το Υπουργείο Υγείας, και προκύπτει ετησίως από την υπέρβαση του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Το περιβόητο clawback στα φάρμακα είχε προκαλέσει «πονοκέφαλο» εδώ και καιρό στην κυβέρνηση καθώς το στρεβλό σύστημα που εφαρμοζόταν δεν ευνοούσε το αφήγημά της περί ανάπτυξης στη χώρα και από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Είναι ενδεικτικό ότι και οι 3 βασικοί πόλοι της φαρμακευτικής αγοράς οι ελληνικές εταιρείες, οι εταιρείες με τα καινοτόμα φάρμακα αλλά και οι εταιρείες με τα νοσοκομειακά φάρμακα, διαμαρτύρονταν για το υπέρογκο clawback που τους αντιστρέφει τον προγραμματισμό για τις επόμενες χρονιές.

Ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Υγείας είχε παρέμβει στο δημόσιο διάλογο και είχε ξεκαθαρίσε πως «εμείς κάνουμε εκτεταμένους ελέγχους οριζόντια και κάθετα, παντού. Γιατί ο σκοπός μου είναι να μπορέσω να βάλω μία τάξη στο σύστημα. Για τα διαγωνιστικά κέντρα έχουμε κάνει το εξής, που θα αποδειχθεί και πολύ αποτελεσματικό. Έχω εφαρμόσει φέτος μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση: το ατομικό clawback με το οποίο κλείνουμε το κεφάλαιο προκλητή ζήτηση στα διαγωνιστικά κέντρα. Σημειώστε ότι και το clawback των διαγωνιστικών πηγαίνει πια πολύ καλύτερα. Θα έχουμε σε ετήσια βάση πάνω από 10 μονάδες πτώση μετά από μια δεκαετία που μόνο ανέβαινε».

Έτσι, λοιπόν, η σημερινή, θεαματική πτώση του clawback αποτελεί προσωπική δικαίωση για τη μεταρρυθμιστική παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο