Μητσοτάκης: Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Το Μέγαρο Μαξίμου υιοθετεί στρατηγική επένδυσης στο θετικό «αποτύπωμα» της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, επιταχύνοντας την υλοποίηση του σχεδίου που απευθύνεται κυρίως στη μεσαία τάξη και στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η τελευταία για το τρέχον έτος, περιλαμβάνει μια ιδιαίτερα πυκνή ατζέντα, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση σημαντικών πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, θα αναλύσει την ατζέντα, την οποία έχει συντάξει σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού. Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» με προοπτική τριών ετών και σαφές χρονοδιάγραμμα για κάθε έτος έως το 2027. Κεντρικό σημείο είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, ιδίως για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα ολοκληρώσει τον κύκλο του το καλοκαίρι του 2026. Κάθε υπουργείο θα αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση συγκεκριμένου αριθμού έργων, πολλά από τα οποία θα έχουν μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό χαρακτήρα.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης ότι οι ενέργειες πρέπει να είναι άμεσες και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Ένα πρώτο δείγμα αυτής της προσέγγισης δόθηκε κατά την ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας, λίγο πριν από την ψήφο του προϋπολογισμού, όπου, σύμφωνα με τις νέες δημοσκοπήσεις, κατάφερε να επανασυνδεθεί με ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που συνήθως υποστηρίζουν την επιλογή της σταθερότητας και της προοπτικής μέσω της εκλογικής τους συμπεριφοράς. Ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας την πρόθεσή του να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία ως επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, στην ουσία επαναφέρει το «στοίχημα» για ένα «αυτοδύναμο» αποτέλεσμα στις εκλογές του 2027. Το αφήγημα που διαμορφώνει αναφέρεται σαφώς στα σταθερά βήματα ενός αυτοδύναμου μοντέλου διακυβέρνησης, το οποίο, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, είναι το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική.
Ο ίδιος, όπως έχει φανεί και πρόσφατα, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση του ρόλου της χώρας στην Ευρώπη και στη διεθνή σκηνή. Συχνά προτείνει πρωτοβουλίες σε κρίσιμες στιγμές, οι οποίες υιοθετούνται από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας κερδίζει ολοένα και περισσότερη υποστήριξη εντός της Ε.Ε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τη στιγμή που η κατάσταση στη Συρία, οι νέες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας ανησυχούν τους 27 ηγέτες, οι οποίοι σε μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής αναζητούσαν κοινές λύσεις. Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε αποδεκτή και έτσι, με την αρχή του νέου έτους, στις 3 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποκλειστικά για την ευρωπαϊκή άμυνα.
Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Άγκυρα, καθώς κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να προσπαθήσει να δημιουργήσει ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ακολουθώντας το παράδειγμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλους ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου δεν μπορούν να αγνοηθούν, δηλώνοντας από τις Βρυξέλλες: «Εγώ και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους μας για τις συζητήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την πιθανότητα καθορισμού κάποιας μορφής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία θα παραβλέπει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Έτσι, υπήρξε μια ενημέρωση για ένα θέμα που, ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένει στο πλαίσιο των δημοσιογραφικών πληροφοριών».
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει να αποκαλύψει τις προθέσεις του σχετικά με την Προεδρική Εκλογή εντός του πρώτου μήνα του νέου έτους. Σκοπός του είναι η πρότασή του να γίνει αποδεκτή από ευρύτερο κοινό και το πρόσωπο που θα προτείνει να εκλεγεί, αν είναι δυνατόν, από την πρώτη ψηφοφορία. Αξιοσημείωτο είναι ότι, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφοι (η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε εκλεγεί με το προηγούμενο σύστημα με 261 ψήφους). Εάν δεν επιτευχθεί εκλογή, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες, με την ίδια προϋπόθεση πλειοψηφίας. Αν και αυτή η ψηφοφορία αποβεί άκαρπη, ακολουθεί μια τρίτη ψηφοφορία (μετά από πέντε ημέρες) που απαιτεί πλειοψηφία τριών πέμπτων, δηλαδή 180 βουλευτών. Εάν και τότε δεν υπάρξει αποτέλεσμα, ακολουθεί νέα διαδικασία, όπου η εκλογή του Προέδρου απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151 βουλευτές.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας