Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ και η μάχη για την Κεντροαριστερά

Οι ηγεσίες των κοµµάτων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς αδυνατούν να βρουν πεδίο συνεννόησης

Στις πρόσφατες συναντήσεις, στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, καθώς και από διάφορους κοινωνικούς και μαζικούς χώρους, συγκεντρώνονται για να συζητήσουν θέματα όπως η οικονομία, η ανάπτυξη, τα κοινωνικά ζητήματα και η εξωτερική πολιτική. Αυτές οι συναντήσεις αποτελούν μια έμμεση προσπάθεια να νομιμοποιηθεί ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, με στόχο την υπέρβαση των εμποδίων που θέτουν οι ηγεσίες.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν δύο παρουσιάσεις βιβλίων, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν στο ίδιο τραπέζι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Λιάκος, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και ο πρώην υπουργός Γιάννης Αμανατίδης. Η εκδήλωση στην Αθήνα αφορούσε το βιβλίο «Αναζητώντας τον άλλο δρόμο» των Γιώργου Σταθάκη, Αντώνη Λιάκου και Λόη Λαμπριανίδη, ενώ η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη είχε επίσης ενδιαφέροντα θέματα.

Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι, όταν τα στελέχη των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης συμμετέχουν σε πάνελ ή φόρα, οι διαφορές τους είναι σχεδόν αόρατες ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να εμποδίζουν τη δυνατότητα συνεργασίας. Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι ηγεσίες των κομμάτων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς δεν καταφέρνουν να βρουν κοινό έδαφος, αντίθετα, επιδεικνύουν ανταγωνιστική στάση και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να ανταλλάξουν καυστικές επιθέσεις. Πρόσφατα, παρακολουθήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον κ. Ανδρουλάκη, με αφορμή τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, γεγονός που οδήγησε τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντήσει με εξίσου έντονο ύφος. Παράλληλα, η Νέα Αριστερά επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της στάσης του σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες και την υπερψήφισή τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό. Στην Κουμουνδούρου, η αντίδραση στην κριτική ήταν γεμάτη αμηχανία, καθώς εκ των πραγµάτων πατούσε σε παραδοσιακές θέσεις του κόµµατος, γι’ αυτό και απέφυγαν να απαντήσουν στους πρώην συντρόφους τους. Και ταυτόχρονα είδαµε τον κ. Χαρίτση να ασκεί κριτική τόσο στον κ. Ανδρουλάκη όσο και στον κ. Φάµελλο για το γεγονός ότι δεν αποδέχθηκαν την πρόταση που έκανε για τον Χρήστο Ράµµο και την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας.

Σε αυτό το αντιφατικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σταδιακά αναδύονται από τη βάση διάφορες πρωτοβουλίες για την προσέγγιση των κομμάτων, ενώ και ορισμένες προσωπικότητες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Πηγές με καλή πληροφόρηση για τις διεργασίες που εξελίσσονται αναφέρουν ότι οι κινήσεις αυτές θα κορυφωθούν την άνοιξη. Οι περισσότεροι παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ θα είναι καθοριστική. Πιστεύουν ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχει διαμορφωθεί πλήρως το πολιτικό τοπίο, θα έχουν ξεκαθαρίσει οι προθέσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την επιλογή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και κυρίως θα φανεί αν το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη μπορεί να αναδειχθεί σε κυβερνητικό αντίπαλο ή αν η άνοδός του θα έχει ανακοπεί, με ποσοστά κάτω από το 20%.

Στο πρώτο σενάριο, αναφέρουν ότι θα περιμένουν τις κινήσεις διεύρυνσης ή προσέγγισης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αναγνωρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τον κύριο ρόλο. Στο δεύτερο σενάριο, εκτιμούν ότι οι πιέσεις προς τον κ. Ανδρουλάκη θα ενταθούν, προκειμένου να συμμετάσχει σε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διατηρεί και πάλι την πρωτοκαθεδρία. Επισημαίνουν, επίσης, ότι όσο θα αυξάνεται η φθορά της κυβέρνησης και θα δημιουργείται ένα κλίμα αρνητικό προς τον κ. Μητσοτάκη, τόσο θα εντείνονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ισχυρού αντικυβερνητικού πόλου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Χαριλάου Τρικούπη, με τις πληροφορίες να υποδεικνύουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι έτοιμος να δώσει το πρώτο πράσινο φως για την ένταξη στελεχών από διάφορους τομείς στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και να αποδεχθεί τη συνεργασία με ανεξάρτητους βουλευτές. Στη συνέχεια, ανάλογα με τη δημοσκοπική απήχηση που θα έχουν οι πρωτοβουλίες του, θα λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με τις συνεργασίες με άλλα κόμματα. Στις αρχές του έτους προγραμματίζεται η συνάντηση που έχει ζητήσει ο κ. Χαρίτσης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του Σωκράτη Φάμελλου με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο