ΟΔΔΗΧ: Εκδόσεις 8 δισ. ευρώ για το 2025, νέες πρόωρες αποπληρωμές
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//ΟΔΔΗΧ: Εκδόσεις 8 δισ. ευρώ για το 2025, νέες πρόωρες αποπληρωμές
Μετά το επιτυχημένο 2024, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στοχεύει να έχει συνεχή παρουσία στις αγορές και το 2025, με τη συνολική αξία των εκδόσεων να φθάνει στα οκτώ δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και νέες πρόωρες αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα δανεισμού του 2025, ο ΟΔΔΗΧ προαναγγέλλει ότι θα υπάρξει πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5,29 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δανειακές ανάγκες της χώρας ξεπερνούν τα 15,2 δισ. ( 5,54 δισ. ευρώ για χρεολύσια, 4,75 δισ. ευρώ για τόκους), ενώ αναμένονται έσοδα 3,07 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α..) και μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 3,62 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ για το 2025 έχει τους ακόλουθους στόχους:
- Βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά
- Δημιουργία μιας εμπορεύσιμης και ρευστής καμπύλης αποδόσεων
- Διεύρυνση της βάσης των επενδυτών προς περισσότερους επενδυτές «πραγματικού χρήματος» Διατήρηση τακτικών πράξεων στην αγορά
- Περιορισμός του κόστους χρηματοδότησης
- Ευθυγράμμιση του πιστωτικού περιθωρίου της καμπύλης της ΓΚΤ με τα αντίστοιχα των ομολόγων
- Περιορισμός των κινδύνων επιτοκίου και συναλλάγματος
- Περιορισμός των κινδύνων αναχρηματοδότησης Διαχείριση της ρευστότητας (ταμειακά αποθέματα τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης)
«Η στρατηγική χρηματοδότησης για το 2025 επικεντρώνεται στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, συνοδευόμενη από τη μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους, την προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου χρέους και τη διατήρηση σημαντικού αποθέματος ρευστότητας. Η στρατηγική χρηματοδότησης στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων και στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου μετακύλισης. Η περιορισμένη και στοχευμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων οφείλεται κυρίως στην αντίστοιχη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων», τονίζει ο Οργανισμός.
Αναφορικά με την εικόνα του 2024 ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει ότι συνέχισε να ακολουθεί μια ευέλικτη στρατηγική διαχείρισης του χρέους το 2024, αντλώντας χρέος κυρίως μέσω κοινοπραξιών. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των ευνοϊκών δεδομένων της αγοράς και στην κεφαλαιοποίηση της συνεχιζόμενης επαναξιολόγησης του κινδύνου των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων μετά την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023, και την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της οικονομίας σε διαδοχικά σοκ το τα τελευταία χρόνια, τα οποία επιδεινώθηκαν από την απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τα τελευταία 2 χρόνια
Το 2024 αντλήθηκαν 9,55 δισ. ευρώ, μέσω εκδόσεων ομολόγων με ανταγωνιστικούς όρους, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει για τη χρηματοδότηση του νέου χρέους. Η προληπτική στρατηγική διαχείρισης του χρέους συνεχίστηκε το 2024 και περιελάμβανε , μεταξύ άλλων, την πρόωρη αποπληρωμή 7,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2024 και με πρόσθετες αποπληρωμές που έχουν προγραμματιστεί για το 2025 με σκοπό τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και την εξομάλυνση το προφίλ εξόφλησης
Η προσπάθεια αυτή υποβοηθήθηκε από τη διαρκή δημοσιονομική υπεραπόδοση, τις μεταρρυθμίσεις και την αυξανόμενη στήριξη από τη χρηματοδότηση που σχετίζεται με τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος. Οι στοχευμένες εκδόσεις αύξησαν τη ρευστότητα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων επιταχύνοντας την αναπροσαρμογή της αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων σε βελτιούμενα θεμελιώδη μεγέθη.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας