Μπερλουσκόνι: Η πολυτάραχη ζωή και τα σκάνδαλα που έγραψαν ιστορία-Οι δεσμοί με τη μαφία
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Μπερλουσκόνι: Η πολυτάραχη ζωή και τα σκάνδαλα που έγραψαν ιστορία-Οι δεσμοί με τη μαφία
Το ημερολόγιο έγραφε 24 Δεκεμβρίου 1988, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ιδιοκτήτης της Fininvest (μέσω της οποίας ήλεγχε το 80% της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ιταλία) και της AC Milan, ερωτηθείς από τους Financial Times τι είναι αυτό που προσφέρει στους Ιταλούς, δήλωνε: «Πουλάω ενθουσιασμό». Λίγα χρόνια αργότερα, το 1993 θα έκανε τα πρώτα επίσημα βήματα στην πολιτική, ιδρύοντας το κόμμα Forza Italia. Και έως και τον θάνατό του, έκανε ακριβώς αυτό: πουλούσε ενθουσιασμό.
Παρόλο που ο Μπερλουσκόνι αποχώρησε από την εξουσία τον Νοέμβριο του 2011, παραδίδοντας την παραίτησή του στον Ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, εν μέσω πληθώρας σκανδάλων, παρέμεινε εξαιρετικά επιδραστικός έως και τον θάνατό του.
Ήταν μια πρόταση μομφής ύστερα από κατηγορίες για φορολογική απάτη που οδήγησε στην πτώση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα. «Μετά την παραίτησή του, καθόταν σκυφτός στο πίσω μέρος της μαύρης λιμουζίνας του, καθώς ο οδηγός του περνούσε ανάμεσα από ένα πλήθος εξοργισμένο, που είχε παραταχθεί στη διαδρομή προς την πολυτελή του βίλα, την Piazza Venezia. Πέταγαν κέρματα, τον αποκαλούσαν μαφιόζο και κλέφτη. Μια μικρή ορχήστρα έπαιζε τη χορωδία “Hallelujah” από τον «Μεσσία» του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ. Ήταν ένα θέαμα που μόνο οι Ιταλοί θα μπορούσαν να παρουσιάσουν με τέτοια χάρη», σχολίαζε τότε το Foreign Policy.
Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο των Bunga Bunga πάρτι και της Ρούμπι το 2010. Ρούμπι ήταν το ψευδώνυμο της τότε 17χρονης χορεύτρια Καρίμα Ελ Μαχρούγκ, την οποία ο Μπερλουσκόνι έβγαλε από ένα αστυνομικό τμήμα του Μιλάνου λέγοντας πως ήταν εγγονή του Αιγύπτιου ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στα Bunga Bunga δήλωσαν στα δικαστήρια ότι λάμβαναν φακέλους με χρήματα και μικρά χρυσά μενταγιόν ως πληρωμή. Ωστόσο, το σκάνδαλο με τη Ρούμπι ήταν διαφορετικό, καθώς η ηλικία της έθεσε νομικά ζητήματα.
Ο Μπερλουσκόνι διατήρησε στενές σχέσεις με ηγέτες όπως ο Μουαμάρ Καντάφι, ενώ ανέπτυξε και μια ιδιότυπη σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή η σχέση επηρέασε την πολιτική του στάση ακόμα και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι δεσμοί με τη μαφία
Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους πολιτικούς στον κόσμο συνεργαζόταν με τη μαφία για σχεδόν δύο δεκαετίες. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε πριν από κάποια χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης. Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας συνεργαζόταν με την Κόζα Νόστρα, τη Σικελική Μαφία, μέσω του πρώην γερουσιαστή από το Παλέρμο, Μαρτσέλο Ντελ’ Ούτρι, ο οποίος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση για συνεργασία με τη μαφία.
Απέρριπτε κατηγορηματικά τις φήμες ότι οι διασυνδέσεις του με τη μαφία ήταν πίσω από τις μεγάλες και ασαφούς προέλευσης επενδύσεις που χρησιμοποίησε για να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις του στον τομέα των κατασκευών και των μέσων ενημέρωσης τη δεκαετία του 1970 και του 1980.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Silvio Berlusconi (@silvioberlusconi_official)
Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε τον ισχυρισμό του εισαγγελέα Αουρέλιο Γκαλάσο ότι «για 18 χρόνια, από το 1974 έως το 1992, ο Μαρτσέλο Ντελ’ Ούτρι ήταν ο εγγυητής της συμφωνίας μεταξύ του Μπερλουσκόνι και της Κόζα Νόστρα». Η απόφαση επιβεβαιώνει την ποινή που είχε επιβληθεί στον 72χρονο Ντελ’ Ούτρι από το Εφετείο του Παλέρμο τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μιλάμε για ένα συνεχιζόμενο έγκλημα», είχε υποστηρίξει ο Γκαλάσο. Όπως είπε η συμφωνία μεταξύ της μαφίας και του Μπερλουσκόνι, με τη μεσολάβηση του Ντελ’ Ούτρι, σχηματίστηκε το 1974 και «υλοποιήθηκε εθελοντικά και εν γνώσει».
Ο Μπερλουσκόνι δεν δικάστηκε ποτέ για τις σχέσεις του με τη μαφία, ωστόσο, καθώς το αδίκημα είχε παραγραφεί.
Περίπου 40 πρώην μέλη της μαφίας κατέθεσαν ότι ο πολιτικός και επιχειρηματίας από το Παλέρμο ήταν ο κύριος μεσολαβητής του Μπερλουσκόνι με την Κόζα Νόστρα. Ένας γνωστός πληροφοριοδότης, ο Τζιοβάνι «Το Γουρούνι» Μπρούσκα, είπε στους δικαστές του Παλέρμο το 2010 ότι ο Μπερλουσκόνι έριχνε έως και 600 εκατομμύρια λιρέτες (300.000 λίρες Αγγλίας) τον χρόνο στα ταμεία της Κόζα Νόστρα, ποσό που «συνδεόταν με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη Σικελία».
Οι δικαστικές του περιπέτειες και τα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα»
Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός καταδικάσθηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία «σβήστηκαν», χάρη σε αμνηστία) λόγω φορολογικής απάτης στα πλαίσια αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το κοινοβούλιο της Ρώμης, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.
Ο «μίστερ τιβί» εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.
Τεράστιο ενδιαφέρον, σε διεθνές επίπεδο, προκάλεσαν οι δίκες για τα λεγόμενα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα». Δεν προέκυψε, όμως, κάποια οριστική καταδίκη ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία χρηματισμού νεαρών γυναικών με στόχο να ψευδομαρτυρήσουν ως προς το περιεχόμενο των δείπνων που οργανώνονταν στην κατοικία του.
Επικές γκάφες που έγραψαν ιστορία
Πάντα σόουμαν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης ήταν γνωστός και για τις γκάφες, πολλές από τις οποίες ήταν σεξιστικές, ρατσιστικές ή κακόγουστες.
- Ισλάμ και Εβραίοι
Τον Σεπτέμβριο του 2001, δύο εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπερλουσκόνι προκάλεσε οργή στον ισλαμικό κόσμο όταν είπε ότι η Δύση «πρέπει να είναι σίγουρη για την ανωτερότητα του πολιτισμού της».
Το 2010, προσέβαλε με τη σειρά του την εβραϊκή κοινότητα όταν είπε ένα αστείο για μια εβραϊκή οικογένεια που έκρυβε έναν άλλο Εβραίο για ένα βαρύ νοίκι, χωρίς να του πει ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε.
- Διπλωματικές γκάφες
Το 2003, ο Μπερλουσκόνι πυροδότησε μια διπλωματική κρίση μεταξύ Βερολίνου και Ρώμης, όταν, μετά από ταραχές του Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς και άλλων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι ο Γερμανός θα ήταν τέλειος να παίξει το ρόλο ενός φρουρού του ναζιστικού στρατοπέδου σε μια ταινία.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2005, προσέβαλε τη Φινλανδία όταν επέκρινε το φαγητό της και ισχυρίστηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει τη γοητεία του «playboy» για να πείσει την τότε πρόεδρο της χώρας Tarja Halonen να επιτρέψει στην Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ να βρίσκεται στην Πάρμα και όχι στη Φινλανδία.
Το 2008, λίγο μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπερλουσκόνι είπε «είναι νέος, είναι όμορφος και μαυρισμένος».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Silvio Berlusconi (@silvioberlusconi_official)
- Η άποψη του Μπερλουσκόνι για την ιστορία
Το 2003, υπερασπίστηκε το αρχείο του Ιταλού φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, ισχυριζόμενος ότι «δεν σκότωσε ποτέ κανέναν» αλλά απλώς «συνήθιζε να στέλνει κόσμο σε διακοπές».
Το 2006, είπε ότι οι Κινέζοι κομμουνιστές υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ «έβραζαν μωρά για να γονιμοποιήσουν τα χωράφια».
- Σεξισμός και ομοφοβία
Το 2008, ο Μπερλουσκόνι τάραξε την Ισπανία όταν χλεύασε τον εξέχοντα ρόλο που είχαν οι γυναίκες στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Είπε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο ήταν «πολύ ροζ», προβλέποντας ότι «θα έχει προβλήματα».
Το 2009, μετά από δύο βιασμούς στη Ρώμη και στην ευρύτερη περιοχή, είπε ότι θα ήθελε να υπήρχαν αρκετοί στρατιώτες για να προστατεύουν τα «όμορφα κορίτσια» από τον βιασμό, σημειώνοντας ότι οι βιασμοί ήταν αδύνατο να αποτραπούν «ακόμη και σε κράτος υπό αστυνομικό καθεστώς».
Στη συνέχεια, το 2010 προσπάθησε να γελάσει με ένα δυνητικά επιζήμιο σεξουαλικό σκάνδαλο που αφορούσε μια νεαρή κοπέλα λέγοντας: «Είναι καλύτερα να παθιάζεσαι με όμορφες γυναίκες παρά να είσαι ομοφυλόφιλος».
- Ιταλία και ο ίδιος
Ο Μπερλουσκόνι συνέκρινε τον εαυτό του με τον Ναπολέοντα και τον Ιησού Χριστό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2006.
Το 2009, στον απόηχο του σεισμού στη Λ’ Άκουιλα που σκότωσε περισσότερους από 300 ανθρώπους, πρότεινε ότι όσοι έμειναν άστεγοι θα πρέπει να δουν την κατάστασή τους ως ένα είδος κατασκήνωσης.
- Τρόμος για την υγεία
Ο Μπερλουσκόνι υπέστη μια σειρά από φόβους για την υγεία του καθώς υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς το 2016 και το 2020 νοσηλεύτηκε με κορονοϊό.
Αφού πήρε εξιτήριο 11 ημέρες αργότερα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «ίσως η πιο δύσκολη δοκιμασία της ζωής μου», αλλά πρόσθεσε: «Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι γλίτωσα!».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας