Υπό περαιτέρω αμφισβήτηση τίθενται τα προγράμματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) θα αξιολογήσει κατά πόσον οι εγκρίσεις εργασιών πετρελαίου και αερίου (δηλαδή δραστηριοτήτων έρευνας και εξόρυξης) είναι σύμφωνες με το δίκαιό της.
Τα προαναφερόμενα γνωστοποίησε η Greenpeace Greece (Μη Κυβερνητική Οργάνωση που αποσκοπεί στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος) μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε.
Στο κείμενό της αναφέρει ακόμη ότι «πριν από έναν χρόνο, οι οργανώσεις ClientEarth, WWF Ελλάς και Greenpeace Greece κατέθεσαν επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι εργασίες πετρελαίου και αερίου εγκρίνονται συστηματικά παρά τους σαφείς κινδύνους για τα θαλάσσια είδη και την εγγύτητα σε προστατευόμενες περιοχές»
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Στο “μικροσκόπιο” της ΕΕ η περιβαλλοντική νομιμότητα των προγραμμάτων εξόρυξης υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες
Τα προγράμματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα τίθενται υπό περαιτέρω αμφισβήτηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι θα αξιολογήσει κατά πόσον οι εγκρίσεις εργασιών πετρελαίου και αερίου (δηλαδή δραστηριοτήτων έρευνας και εξόρυξης) είναι σύμφωνες με το δίκαιο της ΕΕ.
Πριν από έναν χρόνο, οι οργανώσεις ClientEarth, WWF Ελλάς και Greenpeace Greece κατέθεσαν επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι εργασίες πετρελαίου και αερίου εγκρίνονται συστηματικά παρά τους σαφείς κινδύνους για τα θαλάσσια είδη και την εγγύτητα σε προστατευόμενες περιοχές.
Τον Σεπτέμβριο οι οργανώσεις υπέβαλαν πρόσθετη τεκμηρίωση και ανάλυση των νομικών επιχειρημάτων τους, ανταποκρινόμενες σε σχετική επικοινωνία και προτρέποντας την Επιτροπή να εξετάσει διεξοδικά το θέμα.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν επιβεβαίωσαν τώρα ότι θα “ζητήσουν διευκρινίσεις” σχετικά με το πώς οι ελληνικές αρχές κατέληξαν στις εγκριτικές αποφάσεις τους.
Ο Francesco Maletto (δικηγόρος της ClientEarth), δήλωσε σχετικά:
«Οι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων εις βάρος της φύσης χρήζουν νομικού ελέγχου και είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει όπως ζητήσαμε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας και του δικαίου της ΕΕ.
Είναι σημαντικό να ενεργεί για να διασφαλίζει ότι οι νόμοι δεν υπονομεύονται από τα κράτη μέλη, όπως βλέπουμε εδώ από την Ελλάδα.
Τα υγιή φυσικά οικοσυστήματα είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής- το πετρέλαιο και το ορυκτό αέριο την επιδεινώνουν. Υπάρχει μόνο ένας λογικός και νόμιμος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε».
Πηγή: pagenews.gr