Η νέα διαφήμιση της Jaguar προκαλεί σάλο-Επαναστατική στροφή ή κοινωνική παράλειψη;
Πηγή Φωτογραφίας: instagram jaguar//Η νέα διαφήμιση της Jaguar προκαλεί σάλο-Επαναστατική στροφή ή κοινωνική παράλειψη;
Η νέα διαφήμιση της Jaguar, με το ανατρεπτικό της μήνυμα και την έλλειψη αναφοράς στο ίδιο το προϊόν, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις – και όχι μόνο από παραδοσιακούς συντηρητικούς κύκλους. Η απόφαση της Jaguar να σπάσει με τα παραδοσιακά αυτοκινητοβιομηχανικά στερεότυπα και να επικεντρωθεί σε έναν πιο συμπεριληπτικό, πολυπολιτισμικό κόσμο προκαλεί μια διττή αντίδραση: από τη μία πλευρά, η πρόταση της να εισέλθει σε μια νέα εποχή κοινωνικής συνείδησης και πολιτικής ορθότητας φαντάζει ως μια προοδευτική κίνηση· από την άλλη, όμως, οι αμφισβητίες του «woke» κινήματος υποστηρίζουν πως η Jaguar προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κοινωνικές αξίες για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς να έχει ουσιαστική σύνδεση με τις ανάγκες της κοινωνίας και τους πραγματικούς αγώνες της.
Η διαφήμιση δείχνει μοντέλα με πολύχρωμα εντυπωσιακά ρούχα, τα οποία περνούν μπροστά από φωτεινά και ζωηρά φόντα, ενώ πάνω τους προβάλλονται φράσεις όπως «σπάσε τα καλούπια», «ζήσε ζωντανά», και «μην αντιγράψεις τίποτα». Η Jaguar, με αυτό το εγχείρημα, απομακρύνεται από το παραδοσιακό προφίλ του «αυτοκινήτου της ελίτ», θέλοντας να επαναπροσδιορίσει την εικόνα της ως μια μάρκα που είναι ταυτόχρονα σύγχρονη, δυναμική και ανοικτή σε διαφορετικές κοινωνικές ταυτότητες και αξίες.
Ωστόσο, σε έναν κόσμο όπου οι «woke» κατηγορίες συχνά χρησιμοποιούνται για να καταδικάσουν κάθε προοδευτική κίνηση, η Jaguar βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα κύμα αντίδρασης. Αντιδράσεις που επικρίνουν την εταιρεία για το ότι επιλέγει να επικεντρωθεί σε θέματα κοινωνικής ισότητας και συμπερίληψης, αντί να προβάλλει το ίδιο το αυτοκίνητο, το οποίο θα έπρεπε να είναι το κεντρικό προϊόν της διαφήμισης. Οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι τυχαίες – η στρατηγική του «woke» marketing έχει γίνει το επίκεντρο ενός πολιτικού πολέμου, ειδικά στον δυτικό κόσμο, όπου κάθε κίνηση που σχετίζεται με την κοινωνική δικαιοσύνη ή την ισότητα, αντιμετωπίζεται από κάποιους ως μια προσπάθεια «εξέγερσης» κατά των παραδοσιακών αξιών.
«Δεν είναι κάτι καινούριο»
Ο Γκούιντο Τσουρστίγκε, καθηγητής ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν, επισημαίνει ότι η διαφήμιση που σοκάρει ή έστω υπερβαίνει τα εσκαμμένα δεν είναι κάτι καινούριο, απλά ενδυναμώνεται στην εποχή της ψηφιοποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αμφιλεγόμενης διαφήμισης στο παρελθόν αποτελούσε η καμπάνια της ιταλικής Benetton, που απεικόνιζε οροθετικό άτομο και απασχόλησε ακόμα και το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας.
Αργότερα η Benetton προκάλεσε αίσθηση με μία ακόμα «προκλητική» διαφημιστική καμπάνια: σε μία συλλογή φωτομοντάζ απεικονιζόταν η Άνγκελα Μέρκελ να δίνει ένα φιλί στο στόμα στον Νικολά Σαρκοζί, αλλά και ο Πάπας Βενέδικτος σε περιπτύξεις με έναν ιμάμη.
Κριτική είχε δεχθεί το 2020 και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen για ένα διαφημιστικό σποτ του νέου Golf, στο οποίο ένα τεράστιο λευκό χέρι εμφανίζεται να σπρώχνει και να απομακρύνει έναν μαύρο άνδρα από το απαστράπτον νέο μοντέλο. Το ζήτημα απασχόλησε το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης και ακολούθησε εσωτερική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε πρόθεση για ρατσιστική συμπεριφορά.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας