Κινήσεις της Ελλάδας απέναντι σε πιθανή τουρκοσυριακή ΑΟΖ
Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Η ξαφνική ανακίνηση των σεναρίων σχετικά με μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού για την οριοθέτηση ΑΟΖ, που προήλθε από τον τουρκικό τύπο την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Οι εξελίξεις στη Συρία και η άνοδος των Ισλαμιστών φαίνεται να προκάλεσαν αυτή την κίνηση.
Οι πρώτες πληροφορίες προκάλεσαν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και στις διπλωματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Σε μια συντονισμένη αντίδραση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. για την ανησυχία τους σχετικά με τα «κρυφά» σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο μέσω μιας δεύτερης συμφωνίας, παρόμοιας με το τουρκολιβικό μνημόνιο.
Με τον πρόεδρο της Τουρκίας να έχει ήδη αφήσει έντονο αποτύπωμα στη μετά Άσαντ εποχή στη Συρία και να θεωρείται από πολλούς ο πιο ισχυρός σύμμαχος του Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκίας επαναφέρουν το θέμα.
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, ανέλαβε την πρωτοβουλία, εκφράζοντας μέσω διαρροών στον τουρκικό τύπο την πεποίθηση ότι μια συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού για τον καθορισμό ΑΟΖ είναι κοντά. Δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συνεργάζονται για την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης, το οποίο περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές υπηρεσίες, καθώς και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία, καθώς και τη σύναψη συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή κυβέρνηση.
Παρόμοιες απόψεις εκφράζουν και απόστρατοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο Καστελόριζο, υπογραμμίζοντας ότι ένα νησί δεν μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών.
Θυμός σε Αθήνα και Λευκωσία
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, η κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να συντονίσουν τις επόμενες ενέργειές τους και να ανατρέψουν στην πράξη – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή.
Η αυστηρή προειδοποίηση έχει ήδη εκφραστεί μέσω πηγών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά, υπενθυμίζοντας ότι το ζήτημα έχει τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνυπογραφή της κοινής δήλωσης που εκδόθηκε μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία συνιστούν μια μεταβατική φάση, η οποία δεν δικαιολογεί την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας.
Στο ίδιο πνεύμα, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, αντέτεινε στην προγραμματισμένη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, επισημαίνοντας ότι η Λευκωσία «θα προχωρήσει σε όλα τα διαθέσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας