Βηθλεέμ: Η πόλη όπου γεννήθηκε ο Ιησούς στη σκιά του πολέμου στη Γάζα
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Βηθλεέμ: Η πόλη όπου γεννήθηκε ο Ιησούς στη σκιά του πολέμου στη Γάζα
Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα απουσιάζει, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια του, και η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης και απομόνωσης.
Απουσία τουριστών και οικονομική κατάρρευση
Η πλατεία Μάνγκερ, το επίκεντρο της πόλης, είναι άδεια, χωρίς το χριστουγεννιάτικο δέντρο να λάμπει από τα λαμπιόνια του και χωρίς τους επισκέπτες που συνήθως την κατακλύζουν αυτήν την εποχή του χρόνου. Στην Εκκλησία της Γεννήσεως, όπως ονομάζεται ο χριστιανικός ναός που δεσπόζει στην πλατεία και είναι το πιο σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της πόλης, η προσέλευση κόσμου είναι ελάχιστη, καθώς και στην ίδια πλατεία.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δεν έχουν γίνει οι παραδοσιακοί στολισμοί και η πόλη φαίνεται παγωμένη από το θλίψη και την απογοήτευση.
Η αδυναμία του τουρισμού να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα και η κατάσταση του πολέμου έχουν πλήξει την οικονομία της πόλης. Οι επιχειρηματίες, που συνήθως βασίζονται στους τουρίστες για να ζήσουν, βλέπουν τις δουλειές τους να καταρρέουν.
Ο Τζόζεφ Γιακάμαν, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος στη Βηθλεέμ, λέει: «Ανοίγουμε μόνο δύο φορές την εβδομάδα για να καθαρίσουμε το κατάστημα. Δεν έχουμε πελάτες».
Ο Αμπουντ, ιδιοκτήτης άλλου καταστήματος σουβενίρ, προσθέτει: «Πολλές οικογένειες έχασαν τις δουλειές τους γιατί, όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχουν τουρίστες».
Οι κάτοικοι, ανήσυχοι για το μέλλον τους, αρχίζουν να αναζητούν νέες ευκαιρίες στο εξωτερικό. Ο Αλάα Αφτίμ, που διατηρεί ένα εστιατόριο, εξηγεί. «Εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και των οικονομικών προβλημάτων, οι άνθρωποι αρχίζουν να ψάχνουν για καλύτερες ευκαιρίες για τα παιδιά τους, για καλύτερη εκπαίδευση, για ένα καλύτερο μέλλον».
Ανάμεσα τους είναι και πολλοί χριστιανοί, οι οποίοι βλέπουν τις ζωές τους να μεταμορφώνονται ριζικά από την έλλειψη σταθερότητας και τη συνεχιζόμενη βία στην περιοχή.
Το μεταναστευτικό κύμα
Η μετανάστευση από τη Βηθλεέμ έχει αυξηθεί δραματικά, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τις δύσκολες συνθήκες. «Η μετανάστευση από τη Βηθλεέμ αυξάνεται καθημερινά και μηνιαία, και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πόλη», λέει ο Ίσα Θαλιέχ, ιερέας στην Εκκλησία της Γεννήσεως.
Ο Αλάα Αφτίμ αναφέρει ότι ένας από τους ξαδέλφους του πρόσφατα μετανάστευσε στην Αυστραλία, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες.
Οι περιορισμοί και τα οδοφράγματα
Πέρα από τις συνθήκες ασφαλείας, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Οι Ισραηλινοί έχουν ενισχύσει τους ελέγχους και τις στρατιωτικές περιπολίες γύρω από την πόλη.
Ο δήμαρχος Αντών Σαλμάν επισημαίνει ότι «τα νέα οδοφράγματα γύρω από τη Βηθλεέμ δημιουργούν εμπόδια για τους επισκέπτες». Ο ίδιος προσθέτει: «Ίσως μερικοί από αυτούς να καταφέρουν να περάσουν και ένα μέρος από αυτούς, θα αντιμετωπίσει τις πύλες και τα σημεία ελέγχου που έχει τοποθετήσει το Ισραήλ γύρω από τη Βηθλεέμ».
Το τείχος του Ισραήλ
Το 2002, το Ισραήλ κατασκεύασε τη διαχωριστική γραμμή, γνωστή και ως «τείχος της Δυτικής Όχθης» ή «ισραηλινό τείχος», το οποίο περιλαμβάνει φράκτες, τοίχους και άλλα μέτρα ασφαλείας, με στόχο να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα, την εξέγερση δηλαδή των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ.
Ωστόσο, η διαδρομή του τείχους, που παρακάμπτει την Πράσινη Γραμμή, γραμμή κατάπαυσης του πυρός του 1949 που ορίστηκε σε συμφωνίες εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.
Η πορεία που διαγράφει το τείχος περνά μέσα και γύρω από τη Βηθλεέμ, περιορίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων και απομονώνοντας τις τοπικές κοινότητες. Ειδικοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν τη διαίρεση του παλαιστινιακού εδάφους και την ενσωμάτωση ισραηλινών εποικισμών, καθώς το 88% της πορείας του τείχους εισβάλει σε παλαιστινιακό έδαφος, ουσιαστικά προσαρτώντας τμήματα της Δυτικής Όχθης.
Με τα μάτια στραμμένα στη Γάζα
Παρότι η σκιά του συνεχιζόμενου πολέμου φαίνεται να έχει αλλάξει τα πάντα, ο κόσμος της Βηθλεέμ παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις στη Γάζα. Η χθεσινή δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου ενώπιον της Ολομέλειας της Κνέσετ έκανε λόγο για ένα «παράθυρο ευκαιρίας» που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ και την Χαμάς να καταλήξουν σε μία συμφωνία εκεχειρίας, στο πλαίσιο της οποίας θα απελευθερωθούν, αν όχι όλοι, τουλάχιστον ένας σημαντικός αριθμός ομήρων.
Σε αντίθεση με τις διαρροές που διακινούνταν ενόσω διαρκούσαν οι προγενέστεροι αλλεπάλληλοι κύκλοι διαπραγματεύσεων, το τελευταίο δεκαήμερο οι πληροφορίες που διακινούνται από τα τοπικά και διεθνή μέσα αφορούν πτυχές των διαπραγματεύσεων, που δεν είχαν θιγεί δημοσίως κατά το παρελθόν. Συγκεκριμένα, η Χαμάς φέρεται να υιοθετεί πιο ευέλικτη στάση ως προς τα κριτήρια απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων και εμφανίζεται πρόθυμη να απελευθερώσει ομήρους με στρατιωτική ιδιότητα ακόμα και από το πρώτο στάδιο της εκεχειρίας. Από την άλλη, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε προ ημερών ότι τα επιτελεία έχουν καταλήξει από ποια σημεία της Λωρίδας της Γάζας ο στρατός θα αποσυρθεί.
Παράλληλα, οι Ισραηλινοί φέρονται να έχουν προτείνει, οι Παλαιστίνιοι καταδικασθέντες για τρομοκρατικές ενέργειες που κρατούνται στις φυλακές ασφαλείας, αντί να αφεθούν να επιστρέψουν στην Δυτική Όχθη, να εξορισθούν με εγγυήσεις για την προσωπική τους ασφάλεια σε χώρες του εξωτερικού. Ειδικά αυτή η πληροφορία δεν αποκλείεται να αποτελεί ένδειξη για όσα πιθανώς θα προβλεφθούν για το μέλλον των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, που βρίσκονται ακόμα στη Γάζα. Ειδικότερα, και με δεδομένη την άρνηση της ισραηλινής πλευράς να αποδεχθεί την διατήρηση της παραμονής της Χαμάς στην μεταπολεμική Γάζα, δεν αποκλείεται να συζητείται πίσω από κλειστές πόρτες η πιθανότητα να προβλεφθεί η «ασφαλής εξορία» των ηγετικών της στελεχών σε μία ή περισσότερες χώρες. Κατά το ιστορικό προηγούμενο που ίσχυσε στην περίπτωση του Γιασέρ Αραφάτ, όταν συμφωνήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 να μετεγκατασταθεί από τον Λίβανο στην Τυνησία μεγάλος αριθμός ηγετικών στελεχών της PLO. Μάλιστα, ως πιθανές χώρες φιλοξενίας φέρεται να συγκαταλέγονται η Τουρκία, το Ιράν ή ακόμα και η Μαλαισία. Ειδικότερα, ως προς την τελευταία, ο τότε εν ζωή Ισμαήλ Χανίγια φερόταν να είχε εξετάσει, αλλά εν τέλει απέρριψε λόγω της μακρινής γεωγραφικής της θέσης.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας