Χρονιά προκλήσεων για την οικονομία της Ελλάδας το 2025.
Πηγή Φωτογραφίας: ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2025" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η Ελλάδα εισέρχεται σε λίγες ημέρες στο 2025 με αυξημένη αυτοπεποίθηση, καθώς το 2024, παρά τις προκλήσεις, η οικονομία σημείωσε σημαντική πρόοδο. Αν και το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω του υψηλού πληθωρισμού που παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 2,2% φέτος, σχεδόν τριπλάσια από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που προβλέπεται να είναι 0,8%. Επιπλέον, κατάφερε να αυξήσει τα εισοδήματα κατά 5,2% μέσα σε ένα χρόνο, με μέσο ετήσιο πληθωρισμό κάτω από 3% και την ανεργία να πλησιάζει τα προ κρίσης επίπεδα, λίγο πάνω από το 10%.
Από δημοσιονομικής άποψης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το έτος θα κλείσει με χρέος μειωμένο κατά σχεδόν 10% του ΑΕΠ, φτάνοντας το 154% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 164,9% του ΑΕΠ το 2023. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει το 2,5% του ΑΕΠ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τέταρτη θέση εντός της Ε.Ε., ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 1% του ΑΕΠ.
Εκτός από την εμφανή πρόοδο στα οικονομικά μεγέθη, ενέργειες όπως η πρόωρη αποπληρωμή μιας ακόμη τριπλής δόσης, ύψους 7,93 δισ. ευρώ, από το διμερές δάνειο των 52,3 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα το 2010 από τις χώρες της Ευρωζώνης, προσθέτουν θετικά στοιχεία στην εικόνα της χώρας.
Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν, πριν από λίγες ημέρες, την Scope να ξεπεράσει τις αμφιβολίες που είχαν εκφράσει έμμεσα οι S&P και Fitch, αναβαθμίζοντας την Ελλάδα στη βαθμίδα “ΒΒΒ”, δηλαδή ένα επίπεδο πάνω από την ελάχιστη κατηγορία. Με αυτόν τον τρόπο, ο γερμανικός οίκος άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου μέσα στο 2025.
Το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να φτάσει το 2,3%. Οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,4% και το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί στο 9,7%. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10 δισ. ευρώ το 2025 σε σύγκριση με το 2024.
Τα έσοδα από φόρους αναμένεται να φτάσουν τα 69,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,49 δισ. ευρώ ή 3,7% σε σχέση με το 2024, κυρίως λόγω της αναμενόμενης ανάπτυξης της οικονομίας, όπως αποτυπώνεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις. Για τον επόμενο χρόνο δεν αναμένονται αυξήσεις στα έσοδα από φοροδιαφυγή, καθώς, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, θα πρέπει πρώτα να παρατηρηθούν πριν υπολογιστούν τα φορολογικά έσοδα. Ανεπίσημες εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι η αύξηση των εσόδων από φοροδιαφυγή μπορεί να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 2,6 δισ. ευρώ.
Στο πεδίο των δαπανών, οι σημαντικότερες αυξήσεις έχουν καταγραφεί στον τομέα της υγείας, όπου το 2025 θα διατεθούν συνολικά 7,177 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 6 δισ. ευρώ φέτος. Επίσης, στο υπουργείο Άμυνας οι δαπάνες θα ανέρχονται σε 6,13 δισ. ευρώ, από 3,6 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης παραλαβών αμυντικού υλικού το 2025. Στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς περιλαμβάνονται επίσης 650 εκατ. ευρώ για νέες προσλήψεις, τα οποία θα διατεθούν σταδιακά, ανάλογα με την προγραμματισμένη κάλυψη κενών θέσεων.
Με τη στήριξη της υπεραπόδοσης των φόρων, η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει το όριο αύξησης των δαπανών που επιβάλλει το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο από το 3% στο 3,7%. Έτσι, ενσωμάτωσε στον Προϋπολογισμό για το 2025 12 μέτρα που αφορούν την αύξηση των εισοδημάτων και 12 μέτρα για τη μείωση φόρων, με συνολικό κόστος 1,1 δισ. ευρώ.
Τον επόμενο χρόνο θα εξεταστεί η αναθεώρηση της φορολογικής κλίμακας, με σκοπό την ελάφρυνση της λεγόμενης μεσαίας τάξης, καθώς και η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Επιπλέον, θα γίνει συνολική επανεξέταση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων κατά 3,4%.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας