Αναζητείται αντίπαλο δέος στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2025" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο χρόνο και να βρεθεί στην έντονα φορτισμένη προεκλογική περίοδο του 2023, και αν «μαρτυρούσε» στα πολιτικά κόμματα πώς θα διαμορφωνόταν το πολιτικό τοπίο ενάμιση χρόνο αργότερα, σίγουρα θα προκαλούσε απορία. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι μάλλον επιεικής, αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για τα κόμματα και την κοινωνία. Οι μόνες σταθερές φαίνεται να είναι η πρωτοκαθεδρία της ΝΔ και η ανοδική πορεία του ΚΚΕ. Ωστόσο, η εικόνα της υπόλοιπης προοδευτικής αντιπολίτευσης έχει αλλάξει ριζικά. Συγκεκριμένα, τα πράγματα έχουν ανατραπεί: ο Τσίπρας αποχώρησε, ο Κασσελάκης ανέλαβε, στη συνέχεια ο Κασσελάκης αποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον Φάμελλο να ακολουθεί.
Από την άλλη πλευρά, στο ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης αρχικά σκέφτηκε να αποχωρήσει, αλλά τελικά παρέμεινε και επανήλθε με μεγαλύτερη δυναμική, εξασφαλίζοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο σε δημοσκοπικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ωστόσο, γιατί κανείς δεν φαίνεται να πείθει και δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλή.
Όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η κρίση εμπιστοσύνης για τα κόμματα της κεντροαριστεράς παραμένει έντονη. Κανένα κόμμα, εκτός από τη ΝΔ, δεν καταφέρνει να φτάσει ή να ξεπεράσει το 20%, ενώ ο κατακερματισμός είναι προφανής, όπως και τα ποσοστά αποχής.
Το 2009, το ΠΑΣΟΚ είχε συγκεντρώσει 3.012.542 ψήφους. Στον Μάιο του 2012, οι ψήφοι του μειώθηκαν σε 833.452, και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς η πτώση συνεχίστηκε, με μόλις 756.024 πολίτες να στηρίζουν το πρώην ισχυρό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 2015, η Χαριλάου Τρικούπη υποχώρησε στην 7η θέση, με 289.469 ψήφους τον Ιανουάριο, ενώ τον Σεπτέμβριο επανήλθε στην 4η θέση με 341.732 ψήφους.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2019, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 457.623 ψήφους. Στον Μάιο του 2023, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αύξησε την υποστήριξή του, συγκεντρώνοντας 676.165 ψήφους, ενώ τον Ιούνιο οι ψήφοι του ανήλθαν σε 617.487. Η κρίση που μεσολάβησε είχε σημαντικές επιπτώσεις στις πολιτικές ισορροπίες.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αρχική του άνοδο, βρέθηκε σε πτώση και φαίνεται ότι οι ημέρες της ευφορίας για την Κουμουνδούρου έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση με 2.245.978 ψήφους, ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς κέρδισε ξανά την πλειοψηφία με 1.926.526 ψήφους. Στις εκλογές του 2019, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 1.781.057 ψήφους, ενώ στις διπλές εκλογές του 2023, οι ψήφοι του ανήλθαν σε 1.184.621 (Μάιος) και 930.013 (Ιούνιος).
Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε θύμα της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, καθώς και της συνολικής διαχείρισης κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων. Έχει καταφέρει να ανακάμψει; Για πολλούς, η απάντηση είναι αρνητική. Η διαφορά ανάμεσα στο κυβερνών ΠΑΣΟΚ του 2010 και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του 2024 είναι προφανώς τεράστια. Αρκεί να εξετάσει κανείς την εκλογική αριθμητική.
Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα ανήκει πλέον στο παρελθόν, και το κόμμα του Σωκράτη Φάμελλου προσπαθεί να διατηρηθεί δημοσκοπικά πάνω από το 7%. Για να αποτυπωθούν οι κρίσιμες στιγμές των δύο κομμάτων τα τελευταία 15 χρόνια, θα χρειαζόταν πιθανώς να γραφούν πολλές διδακτορικές διατριβές.
Το γεγονός είναι σαφές: Κανείς δεν μπορεί -τουλάχιστον προς το παρόν- να αμφισβητήσει την κυριαρχία της ΝΔ. Πολιτικοί επιστήμονες και δημοσκόποι τονίζουν ότι η αδυναμία τους οφείλεται στην έλλειψη μιας πειστικής εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Ωστόσο, αρκεί απλώς ένα κοστολογημένο πρόγραμμα; Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο απομακρύνονται από τα κόμματα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας