Κόσμος

Σουδάν: Επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, λιμός και ξένη παρέμβαση

Σουδάν: Επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, λιμός και ξένη παρέμβαση

Πηγή Φωτογραφίας: sundayguardianlive / world vision / rescue.org // Σουδάν: Επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, λιμός και ξένη παρέμβαση

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες διαμεσολάβησης, ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, βαθαίνοντας την ανθρωπιστική κρίση.

Καθώς περνούν οι τελευταίες εβδομάδες του 2024, η χώρα παραμένει παγιδευμένη σε έναν κύκλο συγκρούσεων, ανθρωπιστικής κρίσης και πολιτικής αβεβαιότητας, με τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης να συνεχίζει να καταστρέφει τη χώρα.

Ο πόλεμος, που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους, έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες και έχει αφήσει αμέτρητους άλλους να υποφέρουν από πείνα και να χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Η χώρα βρισκόταν σε πολιτική αναταραχή από την απομάκρυνση του μακροχρόνιου ηγέτη Ομάρ αλ Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019. Η πολιτικοστρατιωτική μεταβατική κυβέρνηση που αντικατέστησε την εξουσία του Μπασίρ κατέρρευσε αφού ο διοικητής του στρατού στρατηγός Άμπντελ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και ο μετέπειτα στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο (γνωστός ως Χεμεντί), ο οποίος είναι επικεφαλής της RSF, πραγματοποίησαν στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον των πολιτικών εταίρων τους τον Οκτώβριο του 2021.

Αφού οι αντίπαλες δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2022 για να ανοίξει ο δρόμος για μια δημοκρατική μετάβαση στο Σουδάν, προέκυψε διαμάχη μεταξύ του Μπουρχάν και του Νταγκάλο σχετικά με την ενσωμάτωση των RSF στον στρατό και για το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία του στρατού, με αποκορύφωμα τις φονικές συγκρούσεις.

Μάχη για τον έλεγχο

Ο πόλεμος εντάθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, με τις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (SAF) και τις Δυνάμεις ταχείας υποστήριξης (RSF) να εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες σε διάφορες περιοχές, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, το Νταρφούρ και το Κορντοφάν.

Οι RSF, οι οποίες προέκυψαν το 2013 από τη διαβόητη πολιτοφυλακή Τζαντζαγουίντ που χρησιμοποίησε ο Μπασίρ για την καταστολή της εξέγερσης στο Νταρφούρ, συνέχισε να επεκτείνει την επικράτεια και την επιρροή της σε όλο το Σουδάν. Από τον Δεκέμβριο, ήλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Νταρφούρ, με εξαίρεση το ελ Φασέρ, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Νταρφούρ, όπου οι μάχες κλιμακώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις επέκτειναν επίσης τον έλεγχό τους στην πολιτεία αλ Γκεζίρα, στο Νότιο Κορντοφάν και σε αρκετές περιοχές του Χαρτούμ. Ο στρατός εξακολουθεί να κατέχει τα βόρεια τμήματα της πρωτεύουσας καθώς και αρκετές κοντινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών Λευκός Νείλος, Μπλε Νείλος και Γκανταρίφ.

Οι SAF, εν τω μεταξύ, διατηρούν τον έλεγχο στο βόρειο και ανατολικό Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης της πολιτείας της Ερυθράς Θάλασσας και της πρωτεύουσάς της, του Πορτ Σουδάν, η οποία χρησιμεύει ως de facto πρωτεύουσα του στρατού.

Οι μάχες στο Χαρτούμ και το Βόρειο Νταρφούρ έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα δύο μέρη συνεχίζουν να ανταλλάσσουν αεροπορικές επιδρομές και πυρά βαρέως πυροβολικού, σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους.

«Είμαστε θορυβημένοι από τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αγορών και πολιτικών υποδομών στο Βόρειο Νταρφούρ και στο Χαρτούμ, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 64 αμάχους αυτή την εβδομάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Σεΐφ Μαγκάνγκο σε δήλωσή του στις 13 Δεκεμβρίου.

Καταστροφικός ανθρωπιστικός απολογισμός

Ο απολογισμός για τον άμαχο πληθυσμό του Σουδάν είναι καταστροφικός, καθώς η πρόσβαση σε σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια έχει επανειλημμένα εμποδιστεί από τις μάχες στο έδαφος και τους μαχητές και των δύο πλευρών.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περίπου ο μισός πληθυσμός του Σουδάν, έχουν επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και να φθάσει σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα το 2025 εν μέσω επιδεινούμενης επισιτιστικής ανασφάλειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Επισκόπηση 2025.

Ο λιμός επίσης απειλείται, με περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ήδη οξεία πείνα σε ολόκληρο το Σουδάν, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ. Τον Μάρτιο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Σουδάν θα μπορούσε να προκαλέσει «τη μεγαλύτερη κρίση πείνας στον κόσμο».

Τον Αύγουστο, η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Επιτροπή Επισκόπησης Πείνας αναγνώρισε επίσημα λιμό στον προσφυγικό καταυλισμό Ζαμζάμ κοντά στο ελ-Φασέρ στο Βόρειο Νταρφούρ, όπου περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο.

Η επίσημη κήρυξη λιμού είναι σπάνια και χρησιμεύει ως προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τη χρηματοδότηση των οργανισμών βοήθειας. Στις 19 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια για το Σουδάν που θα περιλαμβάνει τρόφιμα, στέγη και υγειονομική περίθαλψη.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Σουδάν. Μιλώντας στη συνεδρίαση, η Έντεμ Γουσορνού, διευθύντρια επιχειρήσεων και συνηγορίας της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, εξέφρασε το παράπονο του για τον «φρικτό ανθρώπινο φόρο» στο Σουδάν.

«Εκατομμύρια άνθρωποι καταδιώκονται από την απειλή του λιμού στη μεγαλύτερη κρίση πείνας στον κόσμο. Η σεξουαλική βία είναι ευρέως διαδεδομένη», προειδοποίησε η Γουσορνού. «Πρόκειται για μια κρίση συγκλονιστικής κλίμακας και σκληρότητας, που απαιτεί συνεχή και επείγουσα προσοχή».

Το σύστημα υγείας είναι υπερφορτωμένο, με πολλά νοσοκομεία να έχουν καταστραφεί στις μάχες και τα ιατρικά εφόδια να είναι ελάχιστα. Ασθένειες όπως η χολέρα και η ελονοσία έχουν εξαπλωθεί στον πληθυσμό, επιδεινώνοντας την ήδη εύθραυστη κατάσταση της δημόσιας υγείας.

Ο πόλεμος έχει επίσης προκαλέσει αυτό που οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ περιγράφουν ως τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο. Τον Νοέμβριο, περισσότεροι από 11,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί από τον πόλεμο. Σχεδόν 8,5 εκατομμύρια από αυτούς έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες όπως το Τσαντ, η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τον πόλεμο ποικίλλει ευρέως, καθώς πολλοί θάνατοι δεν έχουν καταγραφεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 20.000, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανεβάζουν τον αριθμό σε 150.000.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η ερευνητική ομάδα Σουδάν της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι 61.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν τους πρώτους 14 μήνες του πολέμου μόνο στην πολιτεία του Χαρτούμ.  

Οι αναφορές για εθνοτική βία και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αδιάκριτων και άμεσων επιθέσεων κατά αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων, που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές, έχουν πληθύνει τον τελευταίο χρόνο. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στοιχεία για εθνοκάθαρση και πιθανή γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από την RSF στην πολιτεία Δυτικό Νταρφούρ.

Ξένη παρέμβαση

Η εμφύλια σύγκρουση στο Σουδάν χαρακτηρίζεται επίσης από αυξανόμενη ξένη ανάμειξη εν μέσω πολυάριθμων αναφορών ότι ξένοι παράγοντες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και η Ρωσία προμήθευαν και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές με όπλα, τροφοδοτώντας τον πόλεμο.

Σε έκθεση του Ιουλίου, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι βρήκε στοιχεία για όπλα και πυρομαχικά από την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα ΗΑΕ, καθώς και από τη Σερβία και την Υεμένη, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ που καλύπτει την περιοχή του δυτικού Νταρφούρ.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ΗΑΕ είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές όπλων στο Σουδάν. Η σουδανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το αραβικό κράτος του Κόλπου ότι παρέχει όπλα και άλλες μορφές υποστήριξης στις RSF.

Σε μια πιο πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, η Αμνηστία δήλωσε ότι εντόπισε στρατιωτική τεχνολογία γαλλικής κατασκευής ενσωματωμένη σε όπλα που κατασκευάστηκαν στα Εμιράτα και χρησιμοποιούνται στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν.

Τον Ιανουάριο, έκθεση πενταμελούς ομάδας ερευνητών που διορίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τεκμηρίωσε πτήσεις φορτίου που φέρονται να μετέφεραν όπλα από τα ΗΑΕ στην RSF στο Νταρφούρ και σε άλλα μέρη του Σουδάν μέσω της πόλης Αμντζαράς του Τσαντ κοντά στα δυτικά σύνορα του Σουδάν.

Το Άμπου Ντάμπι έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες.

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τους Αμερικανούς γερουσιαστές αυτή την εβδομάδα ότι τα ΗΑΕ έδωσαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν διαβεβαιώσεις ότι δεν παρέχουν όπλα στις RSF και δεν θα το πράξουν στο μέλλον.

Σε επιστολή με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την πολιτική της Μέσης Ανατολής Μπρετ ΜακΓκουρκ δήλωσε: «Παρά τις αναφορές που έχουμε λάβει, τα ΗΑΕ ενημέρωσαν την κυβέρνηση ότι δεν μεταφέρουν τώρα όπλα στις RSF και δεν θα το πράξουν στο μέλλον».

Ο ΜακΓκουρκ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παράσχει στους Αμερικανούς νομοθέτες μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση σχετικά με τη συμμόρφωση των ΗΑΕ έως τις 17 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός του Σουδάν φέρεται να έχει λάβει όπλα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν και τη Ρωσία. Σε δημοσίευμα του Bloomberg της 18ης Δεκεμβρίου υποστηρίζεται ότι το Ιράν έχει παραδώσει όπλα και δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον σουδανικό στρατό, ενώ η Ρωσία έχει πουλήσει εκατομμύρια βαρέλια καυσίμων και χιλιάδες όπλα και εξαρτήματα αεροσκαφών στον στρατό. Ένας Σουδανός ηγέτης φυλής που πολεμά στο πλευρό του στρατού, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, δήλωσε ότι οι συνεισφορές αυτές βοήθησαν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του στρατού.

Το Bloomberg επικαλείται επίσης δύο Σουδανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και τέσσερις δυτικούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία βρίσκονται σε συνομιλίες με τις SAF για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στο Πορτ Σουδάν στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, αφού τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία υπέστησαν μια σειρά αποτυχιών στη Συρία μετά την πτώση του συμμάχου τους Μπασάρ αλ Άσαντ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ειρηνευτικές προσπάθειες

Καθώς ο βάναυσος πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται, το 2024 έγιναν πολλές προσπάθειες να τερματιστούν οι μάχες μεταξύ των RSF και των SAF, χωρίς αποτέλεσμα.

Η τελευταία τέτοια προσπάθεια ήταν τον Αύγουστο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία συνδιοργάνωσαν ειρηνευτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου στη Γενεύη. Παρά τις διεθνείς πιέσεις, οι SAF μποϊκοτάρισαν τη συνάντηση, ενώ οι RSF έστειλαν αντιπροσωπεία. Η συνάντηση έληξε χωρίς συμφωνία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Σουδάν Ραμτάνε Λαμάμρα αναμένεται να επισκεφθεί το Πορτ Σουδάν στις 21 Δεκεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους για να συζητήσει τις διεθνείς και περιφερειακές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sudan Tribune.

Οι γείτονες του Σουδάν έχουν επιδιώξει διαμεσολαβητικό ρόλο στην κρίση στο Σουδάν, φοβούμενοι τη μετάδοσή της στα εδάφη τους. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι φιλοξένησε τον Μπουρχάν τον Φεβρουάριο για συνομιλίες σχετικά με τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Λιβύη έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης τους τελευταίους μήνες. Επίσης, τον Φεβρουάριο, ο Μπουρχάν μετέβη στην Τρίπολη, όπου συναντήθηκε με τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπέιμπ, τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.

Πριν από την επίσκεψη του ηγέτη του σουδανικού στρατού στη Λιβύη, ο Ντιμπέιμπ είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Νταγκαλό για την ανάγκη γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των σουδανικών κομμάτων προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στο Σουδάν.

Η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη, ένα οκταμελές αφρικανικό εμπορικό μπλοκ, ηγείται επίσης των προσπαθειών διαμεσολάβησης για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ωστόσο, το Σουδάν ανέστειλε τη συμμετοχή του πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουγκάντα τον Ιανουάριο. Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν δήλωσε τότε ότι η απόφαση αυτή ήταν απάντηση στο μπλοκ που κάλεσε τον Νταγκαλό να συμμετάσχει στη συνάντηση στην Καμπάλα, κίνηση την οποία χαρακτήρισε παραβίαση της κυριαρχίας του Σουδάν.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments