Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Λύση υπέρ των δανειοληπτών δίνει η Βουλγαρία
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Λύση υπέρ των δανειοληπτών δίνει η Βουλγαρία
Σύμφωνα με το βουλγαρικό site segabg.com, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας κήρυξε άκυρα τα συμβόλαια για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και οι τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια πρέπει να επιστρέψουν όλους τους τόκους και τα τέλη στους πελάτες τους που έχουν εξοφλήσει το χρέος. Βάσει της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 26 Νοεμβρίου 2024, οι δανειολήπτες μπορούν πλέον να διεκδικήσουν δικαστικά από τις τράπεζες την επιστροφή όλων των καταβληθέντων τόκων και τελών, ενώ οφείλουν να εξοφλήσουν μόνο το αρχικό κεφάλαιο του δανείου.
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο χορηγήθηκαν από ορισμένες τράπεζες στη Βουλγαρία πριν από 15 χρόνια και πλέον, ενώ απέκτησαν αυξημένη δημοφιλία την περίοδο 2006-2008 λόγω των εξαιρετικά ευνοϊκών όρων (φθηνή ισοτιμία και χαμηλό επιτόκιο του ελβετικού φράγκου) κατά τη σύναψή τους. Ωστόσο, η επακόλουθη μεγάλη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του βουλγαρικού λέβα οδήγησε πολλούς πολίτες και επιχειρήσεις σε αδυναμία αποπληρωμής των δόσεών τους. Αρκετοί από αυτούς έχασαν τα υποθηκευμένα ακίνητά τους, ενώ κάποιες επιχειρήσεις πτώχευσαν.
Οι πληγέντες πολίτες προσέφυγαν στα δικαστήρια, αλλά οι δικαστικές υποθέσεις καθυστερούσαν για χρόνια. Το πρόβλημα έλαβε τέτοια έκταση, ώστε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε αποφάσεις μεταξύ 2013-2018, διευκρινίζοντας ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν επιτρέπει να επιβαρύνεται ο δανειολήπτης, δηλαδή ο καταναλωτής, με όλο τον κίνδυνο των συναλλαγματικών διαφορών, όταν το δάνειο χορηγείται σε ξένο νόμισμα.
Μέχρι πρόσφατα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας και άλλα δικαστήρια θεωρούσαν ότι οι συμβάσεις αυτές ήταν γενικά έγκυρες, με εξαίρεση ορισμένες επιμέρους ρήτρες – όπως οι ρήτρες συναλλαγματικού κινδύνου και μονομερούς αύξησης επιτοκίων. Ως αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, οι δανειολήπτες υποχρεώνονταν να εξοφλούν την οφειλή τους σύμφωνα με την ισοτιμία του φράγκου κατά τη στιγμή της σύναψης του δανείου, δηλαδή πριν από την απότομη άνοδο της αξίας του.
Με την πρόσφατη απόφαση της 26ης Νοεμβρίου, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας άλλαξε τη θέση του και αυτή είναι πλέον πιο ευνοϊκή για τους δανειολήπτες.
Όπως αναφέρει η δικηγόρος Ντεσιτσλάβα Φιλίποβα που μίλησε στο site segabg.com, η ακυρότητα των συμβάσεων στο σύνολό τους σημαίνει ότι κάθε μέρος στη σύμβαση πρέπει να επιστρέψει στο άλλο ό,τι έχει λάβει από αυτή. Ο δανειολήπτης οφείλει να επιστρέψει μόνο το αρχικό κεφάλαιο του δανείου, ενώ η τράπεζα πρέπει να επιστρέψει όλους τους καταβληθέντες τόκους και τέλη. Και επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις οι δανειολήπτες έχουν ήδη εξοφλήσει την οφειλή τους, οι τράπεζες θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα στους πελάτες. Αν και υπάρχει νόμιμη πενταετής παραγραφή στη Βουλγαρία, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποφανθεί ότι η παραγραφή δεν ισχύει όταν ο δανειολήπτης δεν γνώριζε ότι η σύμβασή του περιέχει καταχρηστικούς όρους.
Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη, και μετά την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Βουλγαρίας, τα βουλγαρικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν αυτή τη νομολογία.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας