Οικονομία

Teneo: Οι κρίσιμες παγκόσμιες τάσεις σε επιχειρηματικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο το 2025

Teneo: Οι κρίσιμες παγκόσμιες τάσεις σε επιχειρηματικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο το 2025

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Teneo: Οι κρίσιμες παγκόσμιες τάσεις σε επιχειρηματικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο το 2025

Η ομάδα των αναλυτών της Teneo διερευνά για άλλη μια φορά τις κρίσιμες παγκόσμιες τάσεις και τα περιφερειακά «hotspots» που απαιτούν προσοχή το νέο έτος

Η ομάδα των αναλυτών της Teneo διερευνά για άλλη μια φορά τις κρίσιμες παγκόσμιες τάσεις και τα περιφερειακά «hotspots» που απαιτούν προσοχή το νέο έτος. Από τη διαρκή δυναμική σε μακροεπίπεδο έως συγκεκριμένα τοπικά σημεία ανάφλεξης, όπου οι υπάρχουσες εντάσεις μπορεί να συνεχιστούν ή θα μπορούσαν να ξεσπάσουν νέες, εξετάζει τις δυνάμεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια τάξη και τις επιπτώσεις τους για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Ένα πράγμα είναι σαφές: πέρα από μεμονωμένα γεγονότα, τα γεωπολιτικά ρήγματα συνεχίζουν να μετατοπίζονται, με σημαντικές συνέπειες για το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις. Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον βρίσκεται σε μια μεγάλη μετατόπιση, η περιφέρεια κατακερματίζεται και τα βασισμένα σε κανόνες πλαίσια που καθόρισαν μεγάλο μέρος της μεταπολεμικής πολιτικής και οικονομικής τάξης αλλάζουν.

Οι διεθνείς τριβές αναδιαμορφώνουν τις εμπορικές ροές, τις επενδυτικές στρατηγικές και το γενικότερο τοπίο κινδύνου. Σε αυτήν την εποχή της αυξημένης αβεβαιότητας, ο χάρτης των ευκαιριών και των προκλήσεων για τις επιχειρήσεις επανασχεδιάζεται ριζικά, αναφέρει η Teneo.

Ο παράγοντας Τραμπ στον κλάδο της ενέργειας

Η δεύτερη διακυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ φέρνει αλλαγή πολιτικών με ποικίλες επιπτώσεις στις ενεργειακές αγορές. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε εκστρατεία για τη σημαντική αύξηση της εγχώριας παραγωγής υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, είναι παράγοντες της εξωτερικής αγοράς και οι παγκόσμιες πολιτικές του Αμερικανού προέδρου θα καθορίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Κορυφαία προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η ταχεία επίλυση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, ωστόσο δεν είναι σαφές πώς και αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Αυτή η ενδιάμεση περίοδος εγκυμονεί τον αξιοσημείωτο κίνδυνο διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού και του εμπορίου, καθώς τα εμπλεκόμενη μέρη προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους πριν από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προοπτικές για κυρώσεις είναι ζωτικής σημασίας. Ενώ αναμένεται ευρέως μια εκστρατεία μέγιστης πίεσης στο Ιράν, με τη δυνατότητα να αφαιρεθεί ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από την αγορά, οι προοπτικές είναι λιγότερο σαφείς για τη χρήση κυρώσεων, ένα εργαλείο πειθούς για άλλα μεγάλα καθεστώτα παραγωγής πετρελαίου όπως η Ρωσία ή η Βενεζουέλα.

Ένας άλλος καταλύτης είναι οι πιθανοί δασμοί 10-60% του Τραμπ. Αυτοί φαινομενικά υπονομεύουν όχι μόνο τους οικονομικούς του στόχους, αλλά εισάγουν επίσης σημαντικό κίνδυνο αντιποίνων που θα πλήξουν τα ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ, δεδομένης της κεντρικής θέσης της βιομηχανίας στην οικονομία των ΗΠΑ και της πολιτικής ατζέντας του Τραμπ.

Με τον Τραμπ πρόθυμο να άρει την παύση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της εποχής Μπάιντεν και να επισπεύσει τις αδειοδοτήσεις και τον αναμενόμενο διπλασιασμό της εξαγωγικής ικανότητας LNG των ΗΠΑ έως το 2028, το LNG των ΗΠΑ φαίνεται ιδιαίτερα εκτεθειμένο σε γεωπολιτικές εντάσεις υπό τη νέα κυβέρνηση.

Αποσύνδεση των τιμών της ενέργειας από τη γεωπολιτική

Εν μέσω όλης της γεωπολιτικής αναταραχής, οι τιμές της ενέργειας θα επηρεαστούν. Ειδικά στις αγορές πετρελαίου, οι μέρες γεγονότων όπως το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου, η ιρανική επανάσταση ή η ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ οδήγησαν σε σημαντικές και διαρκείς αυξήσεις των τιμών.

Παρόλα αυτά, οι συνεχείς απειλές για τις αποστολές αργού μέσω της Μέσης Ανατολής είχαν μέχρι τώρα περιορισμένες και βραχύβιες επιπτώσεις στις τιμές το περασμένο έτος, ενώ η παρουσία πτωτικών καταλυτών στην τιμή του πετρελαίου – όπως η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, η εμφάνιση περισσότερων κοιτασμάτων φυσικών αερίων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων και τα οικονομικά δεινά της Κίνας – κράτησαν αυστηρά τις τιμές υπό έλεγχο.

Εν όψει του 2025, η ανάπτυξη εκτός του ΟΠΕΚ από μόνη της αναμένεται να αντισταθμίσει τις απώλειες των ιρανικών εξαγωγών που σχετίζονται με τις κυρώσεις και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν και πότε το κίνητρο στήριξης άνω του 1,4 τρισ. δολαρίων της Κίνας θα ενισχύσει την οικονομία της.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πραγματικότητες, υπάρχουν λίγα περιθώρια για ανοδική ώθηση στις τιμές του αργού και μια σταδιακή επιστροφή της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, εάν αποφασιστεί, θα εξαλείψει μεγάλο μέρος των πιθανοτήτων για αυξήσεις των τιμών.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές LNG δέχονται αντικρουόμενα μηνύματα που χαρακτηρίζονται από αυξημένη ζήτηση αλλά τρωτά σημεία προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων γεωπολιτικών γεγονότων. Οι καθυστερήσεις στη νέα δυναμικότητα υγροποίησης LNG αναμένεται να συνεχιστούν και το 2025, ενώ οι ψυχρότερες χειμερινές συνθήκες σε πολλές αγορές και οι περαιτέρω αναμενόμενες διακοπές στις υπόλοιπες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση.

Η ομάδα των αναλυτών της Teneo, με τη βοήθεια παγκόσμιων CEOs και επενδυτών, διερευνά τις κρίσιμες παγκόσμιες τάσεις και τα περιφερειακά «hotspots» που θα καθορίσουν τις τάσεις σε επιχειρηματικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Και ένα πράγμα είναι σίγουρο: βρισκόμαστε εν τω μέσω μιας μεγάλης μετατόπισης.

Οι CEOs εκφράζουν δυσανάλογα μεγαλύτερες ανησυχίες για τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εντάσεων (51%) και την αυξημένη τριβή στις εφοδιαστικές αλυσίδες (46%), ενώ CEOs και επενδυτές μοιράζονται την ανησυχία για τα μεγαλύτερα εμπόδια στο εμπόριο (47% και 46%, αντίστοιχα). 

Παρά τις ανησυχίες, το 78% τόσο των CEOs όσο και των επενδυτών σημειώνουν ότι είναι κάπως ή πολύ βέβαιοι πως – βάσει των προετοιμασιών που έγιναν το 2024 – οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αποπαγκοσμιοποίησης.

Σε αυτό το πλαισιο, η Κίνα παραμένει υψηλή προτεραιότητα για τους επενδυτές, παρά τις οικονομικές προκλήσεις και την επιβράδυνση της ανάπτυξής της. Ωστόσο, για πρώτη φορά από την αρχική έρευνα του 2023, οι CEOs ευθυγραμμίζονται με τους επενδυτές σε αυτό το ζήτημα.

Σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια, το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η Κίνα είναι σημαντική για την εταιρική τους στρατηγική έχει υπερδιπλασιαστεί σε όλους τους τομείς. 

Οι CEOs μπορεί να ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας σε στρατηγικούς τομείς του μέλλοντος, όπως η καθαρή ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και τα βιομηχανικά ρομπότ. Ταυτόχρονα, ορισμένες εταιρείες προετοιμάζονται να μεταφέρουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες εκτός Κίνας, ενόψει των προσδοκιών ότι ο προστατευτισμός κατά της Χώρας του Δράκου θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Καινοτομία

Οι CEOs και οι επενδυτές συμφωνούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αποτελεί την κορυφαία τεχνολογική προτεραιότητα για το 2025, με σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα (97% των CEOs και 98% των επενδυτών) να σχεδιάζουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τις επενδύσεις στην AI.

Οι CEOs και οι επενδυτές μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων υιοθετούν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, διαφοροποιώντας τις τεχνολογικές τους επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα αναδυόμενων τεχνολογιών παράλληλα με τo AI. Αντίθετα, οι CEOs μεγάλων εταιρειών είναι πλήρως αφοσιωμένοι στo AI, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για άλλες τεχνολογίες. Το 80% των CEOs μεγάλων εταιρειών σχεδιάζουν να επιταχύνουν τις δαπάνες στo AI το 2025, ενώ μόνο το 17% σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες στην κβαντική υπολογιστική και μόλις το 3% στην κρυπτογράφηση (σε σύγκριση με το 48% των CEOs και επενδυτών μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων). Αυτή η απόκλιση, ειδικά γύρω από την κρυπτογράφηση, ενδέχεται να δημιουργήσει κενό προσδοκιών για τις μεγάλες εταιρείες που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει στρατηγικές για τα κρυπτονομίσματα.

Στο μεταξύ, λίγο περισσότερο από το ήμισυ των προσπαθειών της εταιρικής Αμερικής στην AI αποφέρουν θετική απόδοση επενδύσεων (ROI).

Οι CEOs μεγάλων εταιρειών αναφέρουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά θετικών πρωτοβουλιών AI σε σύγκριση με τους αντίστοιχους CEOs μεσαίων εταιρειών. Αυτή η διαφορά είναι εμφανής σε εσωτερικές αποδοτικότητες, επιχειρησιακές βελτιώσεις και εφαρμογές που απευθύνονται σε πελάτες.

ESG 

Σχεδόν όλοι οι CEOs της έρευνας (91%) επαναπροσδιορίζουν τα προγράμματα ESG των εταιρειών τους. Η πλειοψηφία των CEOs παγκοσμίως (56%) παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση ισορροπίας μεταξύ ESG προγραμμάτων και βασικών επιχειρηματικών στόχων. 

Σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των επενδυτών, το 91% των CEOs παγκοσμίως (από 72% το 2024) έχουν προσαρμόσει τις πρωτοβουλίες ESG λόγω της πολιτικοποίησης του ESG.  Τέλος, σχεδόν όλοι οι CEOs παγκοσμίως (94%) σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την προσέλκυση και διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού, ενώ παραμένουν δεσμευμένοι με πιθανούς νέους κανονισμούς απασχόλησης.

Ηγεσία

Τέλος, σύμφωνα με την Teneo, οι σημερινοί CEOs πιστεύουν ότι η επόμενη γενιά ηγετών θα χρειαστεί να είναι καταρτισμένη σε δεδομένα, μετασχηματισμό και ψηφιακή τεχνολογία, ενώ οι επενδυτές προτιμούν πιο παραδοσιακές δεξιότητες.

Επίσης, οι CEOs και οι επενδυτές βλέπουν μια παραδοσιακή γραμμή ηγεσίας, με CFOs πιθανότερους να αναλάβουν ηγετικές θέσεις, ακολουθούμενοι από COOs και CTO/CIOs.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments